ADIVA Plus sadržaj - 12. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Tatjana Glas-Puškadija, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije – reumatologinja, Lječilište Bizovačke toplice, ADIVA Plus sadržaj

Borba protiv reumatoidnog artritisa: vježbe koje mogu pomoći šakama

Šake trebamo za kuhanje, čišćenje, pisanje i druge aktivnosti. Vjerojatno ne razmišljamo puno o njima dok ne obolimo od reumatoidnog artritisa (RA) ili nekog drugog artritisa koji zahvaća ruke i te osjetljive male zglobove u šakama…

reumatoidni artritis-vježbe

Reumatoidni artritis je bolest u kojoj vaš vlastiti imunosni sustav napada zglobove. Bolest počinje najprije na zglobovima šaka, a zatim se javlja i na drugim zglobovima. Šake i stopala su obično zahvaćeni prvi i to su zglobovi koji su dominantno uključeni kod svakog pacijenta s reumatoidnim artritisom.

Osnovni program za šake

Jedan od prvih simptoma RA može biti i nespretnost pri uobičajenim svakodnevnim radnjama – teško je primiti četkicu za zube ili češalj, zakopčati dugmad, narezati kruh, potpisati se… Zakočenost zglobova obično popušta s razgibavanjem. A vježbe mogu pomoći održati opseg pokreta, elastičnost i snagu vaših šaka.

Povezanost psorijaze i artritisa: što trebamo znati o psorijatičnom artritisu

To nisu univerzalne vježbe za šake koje se uobičajeno propisuju oboljelima od reumatoidnog artritisa, već program vježbi koje će reumatolozi, fizioterapeuti ili radni terapeuti posebno prilagoditi za vaše šake.

Ove vježbe imaju za cilj održati opseg pokreta i elastičnost vaših šaka u slučaju da bolujete od reumatoidnog artritisa. Ne koriste se za poboljšanje snage, s obzirom na to da će se ona poboljšati samim korištenjem ruku u svakodnevnom životu. 

U nastavku slijede kratki opisi vježbi, a koje su prikazane u videu na kraju teksta.

Vježba #1

Započeti držeći ruku uspravno i pokazujući svoj ručni zglob, prste i palac gore.

Ta pozicija služi kao neutralni početni položaj za duge vježbe šake koje slijede. Poziciju držati 5 do 10 sekundi.

Vježba #2

Držite vaš ručni zglob u ispruženom položaju a prste savijte u MCP etaži prema dlanu. Pritom ne savijajte srednje i završne zglobove prstiju. Držite poziciju kroz 5 do 10 sekundi.

Vježbu možete ponoviti dva puta dnevno za svaku šaku.

Vježba #3

Držite ispruženim ručni zglob i MCP zglob (metakarpofalangealni zglob – zglobovi kostiju zapešća i proksimalnog članka prstiju, prva falanga prsta), a savijte srednji i završni zglob prstiju prema dlanu, jedan po jedan.

Zadržite poziciju po 5 sekundi za svaki prst. Ponovite vježbu dva puta dnevno za svih 10 prstiju.

Vježba #4

Savijte pomoću druge ruke prst u MCP etaži prema dolje, a zatim to ponovite sa srednjim zglobom pa sa zadnjim.

Zadržavate poziciju za svaki zglob 10 sekundi. Vježbu ponovite za svaki prst obje šake dva puta na dan.

Vježba #5

S ispruženim ručnim zglobom savijte prste prema dlanu tako da ne formirate šaku, nego vršcima dotičete dlan.

Držite poziciju 5 sekundi. Ponovite vježbu za obje šake dva puta dnevno.

Vježba #6

Iz položaja ispruženog ručnog zgloba i prstiju, pokušajte formirati slovo O, dotičući prstenjak s vrhom palca.

Po mogućnosti ponovite sa svim prstima. Svaki položaj zadržite 5 sekundi. Ponoviti na obje šake.

Vježba #7

Držite prste šake ispruženima zajedno s ručnim zglobom. Iz tog položaja pokušajte polako raširiti prste što je više moguće, a potom formirajte zatvorenu šaku.

Zadržite svaki položaj po 5 sekundi. Ponovite na obje šake. 

Oprez prilikom izvođenja vježbi

Neke vježbe mogu izazvati više štete nego koristi. Mnogi pacijenti ne podnose gnječenje loptica jer to pojačava bolnost. Vježbe u slučaju reumatoidnog artritisa ne smiju biti bolne. Ako osjetite bol pri izvođenju vježbe, znači da morate smanjiti intenzitet i opseg pokreta.

Ako bol postoji i pored toga što ste smanjili intenzitet vježbanja, mora se posumnjati da je u podlozi možda neki drugi uzrok, primjerice dislokacija zgloba. Tada je uputno posjetiti vašeg liječnika.

Prilagodbe u stilu života

Važno je smanjiti stres zgloba, biti siguran da je upala u mirnoj fazi i naučiti kako prilagoditi svoje aktivnosti. Promjene u stilu života mogu također zaštititi šaku i zapešće od ozljeda te održati njihovu funkciju.

bolove u zglobovima zima kako liječiti bolove u zglobovima

Kako si olakšati bolove u zglobovima tijekom hladnih dana?

Ako ste u potrazi za olakšanjem od bolova u zglobovima tijekom zimskih mjeseci, pokušajte s ovim preporukama stručnjaka

SAZNAJTE VIŠE

Na primjer, ako postoji jutarnja zakočenost, uputno je primijeniti topli oblog kako bi se uklonila zakočenost zglobova. U tu svrhu možete koristiti gotove tople obloge ili jednostavno umočiti ruke u toplu vodu.

Koristite pomagala za otvaranje konzervi, prilagođen pribor za jelo, hvatalice i druga pomagala kojima ćete zaštititi ručne zglobove od pretjeranog napora.

Treba misliti i na ortoze za podržavanje ručnog zgloba tijekom noći ili, ako postoji jači deformitet, za održavanje funkcionalnog položaja ručnog zgloba i šake.

Izvor: Bizovačke toplice

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button