ADIVA Plus sadržaj - 20. ožujka 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine, ADIVA Plus sadržaj

Akutni pankreatitis: uzroci, simptomi i liječenje

Akutni pankreatitis je bolest koja može imati blag tijek, ali i završiti smrtnim ishodom. Stoga je vrlo važno znati kako je spriječiti, a u slučaju sumnje na bolest, odmah se javiti liječniku

akutni pankreatitis

Akutni pankreatitis, odnosno akutna upala gušterače, ovih dana se češće spominje u kontekstu korištenja lijeka koji služi za liječenje dijabetesa, ali i smanjenje tjelesne težine. Ovaj lijek, kao jednu od najtežih nuspojava ima mogućnost obolijevanja od akutnog pankreatitisa.

Trebamo li se brinuti da bismo mogli oboljeti od akutnog pankreatitisa? Nažalost, odgovor je potvrdan. To je bolest koja može imati blag tijek, ali i završiti smrtnim ishodom, stoga je nužno uložiti sav trud u njegovu prevenciju, a pri pojavi simptoma reagirati odmah. Zbrinjavanje bolesnika s najtežim oblikom akutnog pankreatitisa ubraja se u najizazovniji dio liječnika intenzivne medicine i abdominalnog kirurga.

Teške posljedice šećerne bolesti: važnost pravovremenog liječenja

Gore spomenuti lijek nije jedini mogući uzrok pojave akutnog pankreatitisa, ima ih dosta, i neki su preventabilni.

O gušterači

Poslije ovako ne lijepog uvoda, najprije ćemo pojasniti smještaj i ulogu pankreasa (gušterače). Gušterača je organ smješten straga u trbuhu, stoga ga je ponekad vrlo teško vidjeti na ultrazvuku, osobito kad postoji veća količina zraka u trbuhu. Nalazi se između trbuha i kralježnice.

Gušterača je uključena u probavu i regulaciju šećera u krvi. Stvara probavne enzime i hormone, poput inzulina. Također dostavlja probavne enzime u tanko crijevo kroz kanal gušterače, a inzulin izlučuje u krv.

Uzroci i vrste pankreatitisa

Pankreatitis je upala gušterače. Može biti akutna, kad se kratkotrajna upala iznenada razvija ili kronična, u kojem slučaju se upala ponavlja ili traje.

Najčešći uzrok akutnog pankreatitisa su žučni kamenci, koji se mogu zaglaviti u žuči ili kanalu gušterače i uzrokovati upalu. Ostali uobičajeni uzroci uključuju:

 • pretjeranu konzumaciju alkohola,
 • upotrebu određenih lijekova,
 • visoku razinu triglicerida u krvi,
 • visoku razinu kalcija u krvi (najčešći uzrok je bolest paratireoidne žlijezde),
 • cističnu fibrozu,
 • infekciju,
 • ozljedu trbuha,
 • debljinu.

Postoje dvije vrste pankreatitisa:

 1. Akutni pankreatitis – upala se razvija brzo, tijekom 48 sati do nekoliko dana. Često potpuno nestane i ne ostavlja trajna oštećenja, ali nerijetko može doći i do smrtnog ishoda.
 2. Kronični pankreatitis – upala je trajna. Upala ima tendenciju biti manjeg intenziteta od akutnog pankreatitisa, ali kako je u tijeku, može uzrokovati ožiljke i oštećenja. Kronični pankreatitis je posebna bolest.

Znakovi i simptomi pankreatitisa

Znakovi i simptomi pankreatitisa mogu biti različiti, a najčešći je bol u gornjem dijelu trbuha koja se širi prema leđima. Bol može biti različitog intenziteta, od blage (kada je teže doći do odgovarajuće dijagnoze) do vrlo jake kada je potrebno davati lijekove protiv bolova – opijate.

Može doći do mučnine, povraćanja, povišene tjelesne temperature i ubrzanog pulsa.

Postavljanje dijagnoze

Sumnja na akutni pankreatitis se može postaviti već u ambulanti obiteljske medicine, osobito kod težih slučajeva. Tada liječnik pri pregledu uočava:

 • ubrzani puls,
 • vrlo često pad tlaka,
 • napet i bolan trbuh.

Dijagnoza se mora postaviti žurno u bolnici i to pomoću kliničke slike, pregleda, laboratorijskih pretraga (pored niza drugih najznačajniji je povišeni nivo amilaza u serumu i urinu), ultrazvuka, rendgena i CT trbuha.

Što se događa kod pankreatitisa?

Probavni enzimi koje proizvodi gušterača se prerano aktiviraju unutar vodova koji se nalaze u gušterači umjesto u probavnom traktu. Tada ti enzimi počinju „probavljati“ dijelove gušterače. Kod normalnog rada, enzimi se obično aktiviraju tek nakon što dospiju u dio crijeva odmah iza želuca (dvanaesnik).

To dovodi do niza kemijskih reakcija koje uzrokuju upalu u gušterači. Nije jasno kako gore navedeni uzroci zapravo pokreću ovaj slijed događaja. Enzimi gušterače i kemikalije mogu dospjeti u krvotok te izazvati upalu i oštećenje drugih organa u tijelu. To može dovesti do šoka i zatajenja organa kao što su zatajenje disanja, zatajenje bubrega i druge komplikacije. Ovo je vrlo ozbiljna situacija koja može biti fatalna.

Hitno liječenje

U većini slučajeva pankreatitisa (otprilike četiri od pet), upala je blaga i povlači se unutar tjedan dana. Simptomi mogu biti prisutni nekoliko dana, ali zatim se smire i gušterača se potpuno oporavi. U nekim slučajevima pankreatitisa (otprilike jedan od pet) upala brzo postaje teška. Dijelovi gušterače i okolnih tkiva mogu odumrijeti (nekrotizirati).

Akutni pankreatitis se mora liječiti u bolnici. Vrlo često je potrebna nadoknada tekućine putem infuzije. Kod težih slučajeva postavlja se nazogastrična sonda (cijev se postavlja u nos i ide do želuca) da bi se tekuća hrana davala tim putem. Potrebni su lijekovi protiv bolova, i to vrlo često oni najjači.

U težim slučajevima potrebno je davanje kisika, a u najtežim i kirurško zbrinjavanje. Kao što sam već napisala, liječenje najtežih oblika akutnog pankreatitisa je ogroman izazov i za najiskusnije liječnike intenzivne medicine.

zucna dijeta

Pravila „žučne“ dijete i savjeti za prehranu

Pacijenti koji boluju od bolesti žučnog mjehura i vodova moraju slijediti pravila prehrane kako bi izbjegli lučenje žuči i...

SAZNAJTE VIŠE

Prevencija

Akutna upala gušterače je bolest koja se može izbjeći.

 • Osobe koje imaju žučne kamence trebaju ih odstraniti bez obzira na to imaju li simptome ili ne. Naime, kod nekih ljudi žučni kamenac zaglavi u žučnom kanalu ili na mjestu gdje se žučni kanal i kanal gušterače otvaraju u dvanaesnik što može dovesti do akutnog pankreatitisa.
 • Nikada nije naodmet ponoviti pogubno djelovanje konzumiranja veće količine alkohola što, pored svih ostalih problema, može izazvati i akutni pankreatitis.
 • Umjerena prehrana je također vrlo bitna jer visoki trigliceridi u krvi su uglavnom uvjetovani izuzetno nezdravom prehranom.

Na ostale uzroke akutnog pankreatitisa je daleko teže djelovati. Izrazito je bitno da u slučaju bolova u trbuhu na vrijeme potražite pomoć liječnika kako bi se na vrijeme pružila odgovarajuća zdravstvena skrb i smanjila mogućnost komplikacija ili smrti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button