Vodene kozice ili varičele

Dijete je dobilo varičele u kontaktu s drugim bolesnim djetetom 10 do 20 dana ranije
Vodene kozice ili varičele
  • Sviđa mi se
To je česta i lako preboljiva dječja virusna zarazna bolest, ali u sasvim male djece i odraslih može se javiti u težem obliku
Unatrag nekoliko tjedana bilježimo povećani broj djece oboljele od vodenih kozica. Stoga je dobro znati što se danas preporučuje i kakav je tijek bolesti.

Vodene kozice su česta dječja zarazna bolest, uzrokovana virusom. Obično se bolest javlja u lakšem obliku, ali može se javiti i u težem, naročito u sasvim male djece i u odraslih. Virus vodenih kozica prenosi se s osobe na osobu putem zraka ili preko kontakta s tekućinom iz mjehurića na koži.

Počinje kao mnogobrojne malene crvene papule koje se nakon kratkog vremena razviju u vodeni mjehurić. On se zamuti ili pukne te se potom javi krasta. Mjehurić (krasta) je obično manji od 0,5 cm. Osip se javi najprije na tijelu, a onda se proširi na vrat, vlasište i lice. Na kraju budu zahvaćene ruke i noge. Osip izbija na mahove kroz pet dana.

Mjehurići se mogu javiti na sluznici usta, u oku, u uhu, na spolovilu. Dok osip izbija, mogu se javiti povišena temperatura, glavobolja i malaksalost. Dijete je dobilo varičele u kontaktu s drugim bolesnim djetetom 10 do 20 dana ranije.

Očekivani razvoj bolesti

Osip izbija tijekom četiri do pet dana. Temperatura je obično najviša treći ili četvrti dan od izbijanja osipa. Djeca se počinju osjećati bolje i temperatura im postane normalna kada osip prestane izbijati. Varičele ne ostavljaju ožiljke, osim ako se kraste ne inficiraju ili ih dijete stalno guli. Obično treba 6-12 mjeseci da se koža oporavi i vrati u prijašnji izgled. Preboljele varičele ostavljaju doživotnu zaštitu. U dječjoj dobi upala pluća te mozga i mozgovnih ovojnica uzrokovana virusom vodenih kozica iznimno je rijetka. Smrt nastupa samo u imunokompromitirane djece.


Njega

1. Svrbež
Mjehuriće premažite ili nakratko okupajte dijete u blagoj otopini hipermangana (boja otopine poput malinovca). Otopina ne bi trebala doći u dodir s očima ili usnom šupljinom. Postoje i sprejevi i gelovi koji imaju slični učinak - informirajte se kod ljekarnika. Nakon kupke, posušite kožu mekanim ručnikom laganim dodirom, bez trljanja. Ako dijete ne može spavati zbog svrbeža, javite se pedijatru koji će vam prepisati antihistaminik.

2. Temperatura
Paracetamol (Lupocet, Plicet, Panadol-baby sirup) dajte djetetu ako ima temperaturu iznad 38°C. Ne smijete djetetu dati aspirin ili andol jer se može razviti Reyeov sindrom (oštećenje jetara, mozga i bubrega).

3. Grlobolja
Varičele uzrokuju mjehuriće u ustima i grlu, pa dijete može odbijati hranu. Ponudite mu da pije hladnu tekućinu. Dojenčadi dajte piti čašom jer boca i duda mogu uzrokovati bol u ustima. Dajte djetetu tekuću hranu. Ne dajte mu slanu hranu i citrično voće.

4. Osip na spolovilu
Mjehurići se javljaju i na spolovilu. Spolovilo se može prati vrlo blagom otopinom hipermangana (pazite da su se svi kristali otopili).

5. Aciklovir
Prema novim istraživanjima, on ima malu korist; aciklovir smanjuje broj vezikula za 20% i skraćuje bolest za jedan dan. Učestalost komplikacija nije smanjena. Trebaju ga uzeti djeca koja imaju oštećen imunološki sustav, (ili) uzimaju steroide, (ili) imaju kronične promjene na koži ili kroničnu bolest pluća... To je antivirusni lijek. Treba ga početi davati u prva 24 sata od izbijanja osipa. Aciklovir treba uzimati pet dana.

6. Sprečavanje infekcija
Kako biste spriječili infekciju osipa, podrežite djetetu nokte. Tijekom dana često mu perite ruke antibakterijskim sapunom. Kod male djece, ako jako grebu kožu, možete spriječiti infekciju tako da mu stavite pamučne rukavice.

7. Zaraznost i izolacija djeteta
Dijete je zarazno dok i posljednji mjehurić nije prekriven krastom. Deseti dan od početka izbijanja osipa odvedite ga svom pedijatru na kontrolu. Nakon dva tjedna od početka bolesti može pohađati vrtić, školu. Ako dijete pohađa školu, onda je potrebna pošteda od tjelesnog odgoja još dva-tri tjedna nakon što ponovno počne polaziti nastavu. Većina odraslih koji misle da nisu preboljeli varičele kao djeca, obično su ih preboljeli u blagom obliku, što je prošlo nezapaženo. Samo 4% odraslih ih nisu stvarno preboljeli. Drugi slučaj varičela u obitelji ima obično mnogo više mjehurića nego onaj prvi koji ih je donio.


Cijepljenje protiv vodenih kozica

Cijepljenje protiv vodenih kozica sprečava pojavljivanje bolesti. Većina cijepljene djece neće se zaraziti vodenim kozicama. Ako se takvo dijete i zarazi, kod njega će bolest proteći vrlo blago i puno će se brže oporaviti.

Tko se treba cijepiti i kada?


• Cijepe se djeca koja imaju više od 12 mjeseci. Djeca i odrasli trebaju primiti dvije doze u razmaku od 6-10 tjedana. Cjepivo protiv vodenih kozica može se primijeniti istodobno s ostalim cjepivima.

Neka djeca ne smiju se cijepiti protiv vodenih kozica ili moraju pričekati. Djeca koja su ikad prije u životu imala alergijsku reakciju na želatinu, antibiotik neomicin ili (za one koji se cijepe s dvije doze) na prethodnu dozu cjepiva protiv vodenih kozica ne smiju se cijepiti.

• Trudnice se ne smiju cijepiti ovim cjepivom. Žena cijepljena protiv vodenih kozica treba pričekati tri mjeseca prije nego što zatrudni!
• Djeca koja imaju oslabljen imunološki sustav, ne smiju se cijepiti!

Koje su moguće neželjene reakcije na cjepivo protiv vodenih kozica? Kao i kod svakog lijeka, i kod cjepiva postoji rizik od neželjenih reakcija. Rizik da će ovo cjepivo uzrokovati teške reakcije izuzetno je mali. Većina cijepljenih protiv vodenih kozica nema nikakve neželjene reakcije.

Blaže reakcije (koje su i najčešće zabilježene):
• bolnost, oteklina i crvenilo na mjestu uboda;
• povišena temperatura;
• blag osip;
• izuzetno rijetka mogućnost zaraze bližnjih (samo kod djece s oslabljenim imunološkim sustavom).

Što ako nastupi alergijska reakcija?

Iako izuzetno rijetka, alergijska se reakcija može dogoditi nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzan rad srca i vrtoglavicu. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku!OKVIRIĆ:

NAZOVITE PEDIJATRA ODMAH AKO:
• mjehurići ili kraste izgledaju jako inficirano (gnojne kraste, crvenilo oko kraste koje se širi);
• dijete ima krvave mjehuriće po sebi;
• dijete je mlohavo, klonulo, izgleda teško bolesno;
• dijete povraća, guši se u kašlju, ima vrućicu preko 40°C
koja se ne snižava na primjenu lijekova, te ako se osip pojavi na spojnici oka (bjeloočnica, rožnica).

NAZOVITE PEDIJATRA ZA SAVJET UNUTAR 24 SATA:
• ako se kožne promjene zagnoje;
• ako visoka temperatura traje više od 4 dana;
• ako je svrbež neizdrživ.

doc.dr.sc. Milivoj Jovančević, doc.dr.sc. Goran Tešović, prim.dr. Denis Mladinić Vulić

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?