Proširene vene i kapilare

Trajno proširenje krvnih žila najčešće je prisutno na nogama, tj. potkoljenicama
Proširene vene i kapilare
  • Sviđa mi se
Problemi s proširenim venama najčešće su nasljedni, no njihovu nastanku pogoduje i predugo sjedenje ili stajanje u istome položaju, pretilost, trudnoća, pušenje, depilacija voskom, sunčanje, sauna. Izbjegavati treba i usku odjeću te sportove koji iziskuju nagle pokrete i nagle kontrakcije mišića te kontracepcijske pilule.
Što su proširene vene i kapilare?

Trajno proširenje krvnih žila - vena u obliku plavičaste, iskrivljene i kvrgave zmije najčešće je prisutno na nogama, tj. potkoljenicama. Cirkulacija se odvija između površinskog i dubokog venskog sustava koji su međusobno povezani. Krv se mora iz donjih ekstremiteta popeti do srca, a to joj omogućuju mišići nogu i zalisci unutar vena. Zbog slabosti mišića i oštećenja zalistaka, javlja se zastoj i proširenje površinskih ili dubokih vena, što je opasnije od moguće tromboze. Terapija se sastoji u uzimanju pripravaka koji potiču cirkulaciju i smanjuju grčeve, osjećaj težine u nogama, ili se u težim slučajevima proširenja površinskih vena provodi - sklerozacija - sitnim injekcijama uvode se u venu alopatski ili homeopatski pripravci koji izazivaju zatvaranje vene. Time se vena stavlja izvan funkcije krvotoka.

Uz problem s proširenim venama, ali i nevezano, može se javiti i proširenje kapilara. Najčešće je nasljedno, ili nastaje zbog problema s krvnim tlakom, lošeg krvotoka, ili im je uzrok hormonski. To je uglavnom kozmetički, a ne zdravstveni problem.

Korisni savjeti

• šetati 0,5-1,5 sat na dan
• Baviti se sportom, plivanjem, vožnjom bicikla, jahanjem, penjanjem stubama, vježbanjem u bazenu, jogom
• Odmarati noge na povišenome položaju
• Nositi elastične čarape
• Održavati redovitu probavu i stolicu
• Biti na laganoj dijeti, ako je u pitanju pretilost
• Piti dvije litre tekućine (čaja) na dan

ČAJ
Za bolju cirkulaciju i smanjenje venskog zastoja piti čaj od koprive, stolisnika, ružmarina, borovnice, arnike... Dvije ili više ljekovitih biljaka pomiješajte u jednakim omjerima, na litru vode dodajte dvije žlice čajne mješavine, zakipite lagano jednu minutu i nakon 10 minuta procijedite. Pijte 1-3 šalice čaja na dan, zaslađeno medom ili nezaslađeno.

KUPKA
Napravite kupelj u čaju od ružmarina jedanput na tjedan, a za što bolju vensku cirkulaciju nogu i prevenciju tromboze svaku drugu večer po 20 min. kupajte noge u čaju od crnoga sljeza. Na litru vode stavite tri žlice čaja od sljeza, kuhajte jednu minutu i nakon pet minuta procijedite. Stopala uronite u čaj, a ostatkom čaja polijevajte se po potkoljenici do koljena.

MASAŽA I OBLOZI
Za poticanje cirkulacije ulje gospine trave (kantarionovo ulje) utrljajte u tankom sloju dva puta na dan, laganim pokretima odozdo prema gore, tj. prema srcu, kako i teče venski krvotok. Obloge napravite prije spavanja - kada su noge najumornije i teške - tonik za masažu od arnike, kamfora i ružmarina namočite na gazu i položite na proširene vene ili proširene kapilare. Oblog držite dok se ne posuši, a nakon toga ga uklonite ili ako vam odgovara, ponovite postupak.

PREHRANA
Jedite dosta voća i povrća. Birajte crni i integralni kruh. Vitamin C čuva stijenke krvnih žila da ne pucaju, pa uzimajte 1-3 grama vitamina C na dan. Sjemenke buče, suncokreta, lana bogate su vitaminom E koji također potiče cirkulaciju. Ne konzumirajte bijeli šećer, alkohol, duhan, i masnoće životinjskog podrijetla.

BILJNE KAPI ZA BOLJU CIRKULACIJU
Uzmite 100 g lista koprive i 100 g ružmarina. Stavite u posudu širokog grla, nadopunite do vrha 70% alkoholom, zatvorite. Ostavite na tamnom mjestu 20 dana i svaki dan promućkajte. Nakon toga procijedite i prelijte u tamnu bocu, u kojoj će se tinktura staložiti. Svaki dan uzmite 3x30 kapi uz malo vode ili čaja za cirkulaciju. Tako pripremljenu tinkturu imat ćete oko godinu dana, a vaš organizam i probuđena cirkulacija bit će vam zahvalni.


    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?