promo signPROMO ČLANAK

Obiteljsko zdravlje - 4. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Inkontinencija ne znači izolacija

U ADIVA ljekarnama se od 1. do 31. ožujka provodi sezonska savjetodavna kampanja „Inkontinencija ne znači izolacija“ s fokusom na tešku inkontinenciju kod pokretnih i polupokretnih osoba te zaštitu i njegu kože.

ADIVA ljekarne savjetodavna kampanja Inkontinencija ne znaci izolacija

Briga o bližnjima dolazi u raznim oblicima. Tako brinemo o njihovom zdravlju, ali i o njihovoj kvaliteti života.

Savjetujte se sa svojim ljekarnikom te u ADIVA ljekarnama potražite proizvode TENA Pants i izabrane proizvode TENA kozmetike na popustu od 15%.

Urinarna inkontinencija je stanje o kojem šutimo, kojeg se sramimo, zbog kojeg se povlačimo u sebe, pokušavamo ga zanemariti. Mislimo da se događa nekom drugom. Nažalost, podaci pokazuju da svaka četvrta žena starija od 35 godina ima problema s oslabljenim mokraćnim mjehurom.

Iako se najčešće javlja kao istjecanje manje količine urina, nekoliko kapi, u određenim situacijama ili kod osoba koje imaju teži oblik bolesti, gubitak urina je veći. Može se isprazniti i čitav mjehur.

Uzroci inkontinencije

Vjerojatno većina nas urinarnu inkontinenciju povezuje s poodmaklom dobi ili posljedicom moždanog udara ili teške ozljede glave. No, nije uvijek tako. Inkontinencija nastaje, osim zbog neuroloških oštećenja, i kad oslabi gusta mreža mišića dna zdjelice koji sprečavaju istjecanje urina iz mjehura.

Uzroci slabljenja mišića su: teška trudnoća ili veći broj trudnoća, pretilost, menopauza ili neka druga neravnoteža spolnih hormona, teže i češće urinarne infekcije, dugotrajni zatvor stolice.

Osnovni tipovi inkontinencije

Razlikujemo nekoliko tipova inkontinencije.

  • Stresna inkontinencija se javlja kad oslabe mišići dna zdjelice koji drže mjehur. Tada manja količina urina može iscuriti pri smijanju, kašljanju, skakanju, podizanju tereta.
  • Urgentna inkontinencija predstavlja iznenadnu, neodgodivu potrebu za mokrenjem koja dovodi do nekontroliranog istjecanja urina. Čini se da je uzrok u pogrešnim živčanim signalima koji javljaju da je mjehur puniji nego što zaista jest, pa se naziva i preaktivnim mokraćnim mjehurom sa slučajnim istjecanjima.
  • Kombinirana inkontinencija, kao što joj i ime kaže, kombinacija je stresne inkontinencije, odnosno nekontroliranog istjecanja urina kod pritiska na abdomen te urgentne inkontinencije, odnosno preaktivnog mjehura.

Kako si možemo pomoći?

Nekontrolirano istjecanje urina, čak i par kapi, izuzetno je frustrirajuće. Nije u pitanju samo gubitak kontrole nad vlastitim tijelom, već čitav niz drugih stanja zbog kojih smo posramljeni i jadni: vlažno donje rublje, neugodan miris nakon kraćeg vremena, nadražaj kože spolovila od crvenila do jače upale, strah od intimnih odnosa.

Za početak trebamo si priznati problem, otvoreno razgovarati s liječnikom ili ljekarnikom i preuzeti kontrolu nad situacijom.

Jačanje mišića dna zdjelice najbolje je što možemo učiniti kako bismo smanjili rizik svih vrsta inkontinencije. Kegelove vježbe u trajanju od pet minuta na dan mogu znatno smanjiti rizik pojave istjecanja urina. Suprotno vjerovanju, treba piti dovoljno tekućine 1 – 1,5 l na dan, pa i više kad je toplo ili tijekom fizičkih aktivnosti. Vježbom možemo naučiti pravovremeno pražnjenje mjehura, jer ne treba predugo zadržavati mokraću, ali ni prečesto, na silu, prazniti mjehur. Važno je i o redovito pražnjenje crijeva.

Kampanja_INKONTINENCIJA_Kampanja_Tena Pants

Inkontinencijski proizvodi

Za zaštitu treba koristiti posebno prilagođene inkontinencijske uloške koji pružaju zaštitu od propuštanja, vlage i mirisa. Obični higijenski ulošci nisu dostatni. Ovisno o težini inkontinencije to mogu biti tanji ili deblji ulošci ili pak inkontinencijske gaćice. Ovi proizvodi pouzdano dulje vrijeme pružaju zaštitu, vraćaju osjećaj suhoće, a time i samopouzdanje. Inkontinencijske upijajuće gaćice posebno su oblikovane za teže oblike inkontinencije, brzo uklanjaju tekućinu s površine, a brzo upijajuća jezgra zadržava urin, čak i u većim količinama kako koža ne bi bila vlažna i kako bi se održalo njezino zdravlje. Namijenjene su za jednokratnu upotrebu za pokretne i polupokretne osobe, napravljene su od prozračnih materijala poput tkanine, a budući da su krojene kao obično donje rublje, promiču neovisan i aktivan svakodnevni život.

Za njegu kože namijenjene su vlažne maramice, veličinom i sastavom drugačije od dječjih ili intimnih vlažnih maramica, koje nježno i pouzdano čiste kožu od ostataka urina. Zaštitna krema, nanesena na kožu spolovila, dodatno štiti od vlage i sprječava nastanak crvenila i upale. O inkontinenciji, ulošcima i upijajućim gaćicama, kao i o kozmetici za njegu kože, zatražite savjet svog ADIVA ljekarnika.

Link na lokator ADIVA ljekarni

https://vjernizdravlju.adiva.hr/Geolocation/PharmacyMapOnly

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button