promo signPROMO ČLANAK

Savjetodavne kampanje - 3. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Adiva

I par kapi je previše! Ublažite inkontinenciju i vratite osjećaj slobode

Preuzmite kontrolu nad mjehurom i pokažite mišiće inkontinenciji. Vježbajte mišiće zdjelice i doznajte koja još rješenja postoje za vaš problem

inkontinencija zensko zdravlje Tena lady

Urinarna inkontinencija pojam je koji uključuje nevoljno istjecanje urina. Procjenjuje se da se 1 od 3 žene suočava nekim oblikom inkontinencije.* O ovim problemima, koji itekako narušavaju zdravlje i kvalitetu života žene, ne govori se dovoljno u javnosti. Baš iz tog razloga pokrenuta je javnozdravstvena edukativna kampanja u svim ADIVA ljekarnama koja traje do kraja ožujka, a cilj joj je stručno i kvalitetno savjetovati žene o inkontinenciji.

U najvećem broju slučajeva riječ je o gubitku manje količine urina, najčešće u kapima. U rijetkim, pojedinačnim slučajevima isprazni se i cijeli mjehur. Takve situacije mogu biti neugodne i narušiti samopouzdanje.

Kegelovim vježbama možete trenirati mišiće dna zdjelice kako biste bolje zadržavali istjecanje urina. Možete kontrolirati simptome stresne inkontinencije zaštitnim tankim ulošcima, ulošcima i zaštitnim donjim rubljem.

U ADIVA ljekarnama svakako ne propustite akciju na uloške za oslabjeli mjehur TENA Lady: Slim Ultra Mini/Mini/Mini Plus, Normal i Extra koja traje od 3. do 31. svibnja 2021.

TENA_lady kampanja

Uzroci inkontinencije

Različiti su uzroci nastanka inkontinencije, među njima se ističu menopauza, zatim oslabjeli mišići dna zdjelice, oštećenje živaca, dugotrajni zatvor stolice ili razne upale. Mokraćni mjehur i debelo crijevo pridržava gusta mreža mišića koje zovemo mišićima dna zdjelice, a koji sprečavaju nevoljno istjecanje urina iz mjehura.

Kad oslabe, čak i aktivnosti poput smijanja, kašljanja ili kihanja mogu prouzročiti nevoljno istjecanje urina. Oni mogu oslabjeti tijekom trudnoće, zbog prekomjerne težine, ali i starenjem. Ženski spolni hormoni održavaju elastičnim kružne mišiće koji zatvaraju mokraćni mjehur. Nakon menopauze, smanjenjem proizvodnje hormona, ti mišići slabe.

Osnovni tipovi inkontinencije

Nekoliko je osnovnih tipova inkontinencije, naučite ih razlikovati.

Stresna inkontinencija

Javlja se kad oslabe mišići dna zdjelice koji drže mjehur. Ako se smijete, skačete, kašljete ili podižete težak teret, povećavate pritisak na mjehur te se mišići dna zdjelice ne mogu dovoljno stisnuti i zadržati urin. Obično izađe samo mala količina urina. Što mogu učiniti?

Kegelovim vježbama možete trenirati mišiće dna zdjelice kako biste bolje zadržavali istjecanje urina. Možete kontrolirati simptome stresne inkontinencije zaštitnim tankim ulošcima, ulošcima i zaštitnim donjim rubljem.

Jačanje mišića dna zdjelice najbolje je što možete učiniti kako biste smanjili rizik svih vrsta inkontinencije. Već vježbanjem u trajanju od pet minuta na dan možete znatno smanjiti rizik pojave istjecanja urina

Urgentna inkontinencija

Riječ je o učestaloj te uvijek iznenadnoj potrebi za mokrenjem koja može dovesti do nekontroliranog istjecanja urina. Često se naziva i preaktivnim mokraćnim mjehurom sa slučajnim istjecanjima. Ponekad točan uzrok ove vrste slabosti mjehura nije poznat, ali pretpostavlja se da receptori mišića mjehura šalju netočne signale mozgu javljajući da je mjehur puniji nego što jest. Postoje različiti uzroci urgentne inkontinencije, primjerice ispijanje previše ili premalo tekućine, infekcija urinarnog trakta, zatvor i uzimanje određenih lijekova.

Nekontrolirano otjecanje mokraće iznimno je neugodan događaj za ženu o kojem se nerado govori, no trebalo bi jer su posljedice ozbiljne. Inkontinencija se šutnjom ne rješava 

Što mogu učiniti? Većina žena simptome urgentne inkontinencije kontrolira zaštitnim ulošcima ili donjim rubljem.

Kombinirana inkontinencija

Kombinirana inkontinencija jest kombinacija stresne inkontinencije, tj. nekontroliranog istjecanja urina kod pritiska na abdomen, te urgentne inkontinencije, odnosno preaktivnog mjehura, no vjerojatno ćete primijetiti da jedna od njih prevladava. Što mogu učiniti? Jačanje mišića dna zdjelice najbolje je što možete učiniti kako biste smanjili rizik svih vrsta inkontinencije. Već vježbanjem u trajanju od pet minuta na dan možete znatno smanjiti rizik pojave istjecanja urina. Možete se nositi sa simptomima kombinirane inkontinencije pomoću zaštitnih tankih uložaka, uložaka ili donjeg rublja.

Kako si dodatno možete pomoći?

Pijte dovoljno tekućine (1 – 1,5 l na dan), pa i više kad je toplo ili tijekom fizičkih aktivnosti.

Nemojte se napinjati pri mokrenju kako biste ispraznili mokraćni mjehur. Žene bi trebale sjediti na toaletu, a ne čučati nad njim.

Pokušajte pronaći dobru ravnotežu – nemojte predugo zadržavati mokraću, no nemojte ni ići na toalet “za svaki slučaj”. Vodite računa i o redovitom pražnjenju crijeva.

Naučite izvoditi vježbe za jačanje mišića dna zdjelice u skladu s uputama stručnjaka.

Inkontinencija

Šutnja nije uvijek zlato: progovorite o inkontinenciji i potražite pomoć

Nekontrolirano otjecanje mokraće iznimno je neugodan događaj za ženu, ozbiljno narušava kvalitetu života te ugrožava psihofizičko zdravlje žena –...

SAZNAJTE VIŠE

Obični higijenski ulošci nisu rješenje!

Oslabjeli mjehur zahtijeva proizvode specijalno dizajnirane za upijanje urina. Mnoge žene često koriste obične higijenske uloške kako bi se zaštitile pri istjecanju urina, no oni nisu ispravna zaštita pri oslabjelom mjehuru jer između krvi i urina postoji velika razlika, a menstrualni ulošci nisu pogodna zaštita pri oslabjelom mjehuru.

Ovisno o stupnju inkontinencije, postoje ulošci različite veličine i moći upijanja. Za pravilan odabir proizvoda posavjetujte se sa svojim ljekarnikom.

* International Consultation on Incontinence (ICI), publication 2013. Abrams et All.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button