Zanimljivosti i savjeti - 20. studenoga 2023.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Znanstvenici istražuju: postoje li razlike između kirurginja i kirurga?

Svi pacijenti će se složiti da im nije važno operira li ih muškarac ili žena, važna je stručnost, odnosno uspješan rezultat operativnog zahvata. No znanstvenici su ipak istražili postoje li razlike među ishodima njihovih zahvata.

zene kirurzi su bolje od muskaraca

Dvije ekipe liječnika i znanstvenika u Kanadi i Švedskoj analizirale su podatke oko 1,35 milijuna pacijenata iz dvije odvojene baze podataka i otkrile da su oni koji su došli u ruke kirurginje imali ponešto bolje ishode i manje problema tijekom postoperativnog razdobl

Znanost je potvrdila: žene su jači spol! Žive dulje i puno su izdržljivije

Zdraviji poslije tri mjeseca

U prvom istraživanju, tim predvođen Christopherom Wallisom, kirurgom bolnice Mount Sinai u Torontu (Kanada), pregledao je potrebe za dodatnim intervencijama, ponovne prijeme u bolnicu i smrtne slučajeve blizu 1,2 milijuna pacijenata koji su između 2007. i 2019. bili podvrgnuti različitim vrstama operacija srca, mozga, kostiju krvnih žila i drugih dijelova tijela.

Manje komplikacija

U roku od devedeset dana poslije zahvata, 13,9% pacijenata muških kirurga imalo je postoperativnih problema. Kod pacijenata koje su operirale žene postotak je bio niži i iznosio je 12,5%. I godinu dana od operacije, pacijenti ženskih kirurga bili su zdraviji. U tom je razdoblju 25% pacijenata koje su operirali muškarci pretrpjelo neželjene događaje, nasuprot samo 20,7% onih koje su operirale žene.

Osim toga, kako navodi istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Surgery, pacijenti muških kirurga imali su za četvrtinu veću vjerojatnost da će umrijeti unutar godine dana nakon operacije u usporedbi s onima koji su bili pod nadzorom kirurginja.

Sporiji ritam i manje rizika

Drugo istraživanje, objavljeno u istom znanstvenom časopisu, došlo je do sličnog zaključka. Dr. My Blohm i kolege s Instituta Karolinska u Stockholmu analizirali su podatke o otprilike 150.000 švedskih pacijenata podvrgnutih uklanjanju žučnog mjehura. Pacijenti kirurginja doživjeli su manje komplikacija i bili su ranije otpušteni iz bolnice u odnosu na one koje su operirali muškarci.

Istraživanje je ponudilo i moguća objašnjenja: kirurginje su u prosjeku bile sklonije sporijem radu, manje invazivnim zahvatima i manjem riskiranju nego kirurzi. Ova se otkrića nadovezuju na prethodna istraživanja, prema kojima kirurginje bolje komuniciraju, pažljivije pristupaju pacijentima i sklonije su suradnji od muškaraca. 

„U nekim zemljama postoji uvjerenje da su muški kirurzi nadmoćni ženskim. Međutim, većina ranije objavljenih studija pokazala je da su kirurginje najmanje jednako dobre kao i kolege“, rekla je dr. Blohm. 

Razlike u načinima prakticiranja medicine

Dr. Wallis, autor kanadskog istraživanja, smatra da spomenuti zaključci daju poticaj za razmišljanje njemu i kolegama kirurzima.

zene u medicini medunarodni dan zena lijecnice

Priča o tri liječnice koje su ostavile trag u medicini na našim prostorima

Dan žena je prilika da se prisjetimo liječnica koje su kroz povijest uspjele dokazati da mogu stajati rame uz...

SAZNAJTE VIŠE

„Muškarci i žene razlikuju se u načinima prakticiranja medicine. Usvajanje nekih postupaka koji su uobičajeniji kod liječnica, vjerojatno će poboljšati ishode liječenja. Ja to činim otkad obavljam ovaj posao“, kaže Willis, dodajući da je važno ukloniti prepreke za napredak u kirurškoj karijeri s kojima se žene ponegdje susreću. „Kirurgija treba evoluirati da bi privukla više žena i promaknula ih na vodeće položaje“, zaključio je kanadski kirurg.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button