Zanimljivosti i savjeti - 1. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Zašto 1. svibnja slavimo Praznik rada?

Praznik rada svake godine se slavi 1. svibnja. Taj datum je odabran u sjećanje na velike prosvjede radnika koji su se održali u Chicagu 1886. godine

medjunarodni praznik rada

Radnici u Chicagu imali su mnogo razloga za prosvjede – male plaće, rad i do 18 sati dnevno, iskorištavanje dječje radne snage i život na rubu egzistencije. Postavili su jasne zahtjeve – dostojniji uvjeti rada i života.

Na ulice u Chicagu te je 1886. godine izašla masa od oko 40.000 radnika ističući zahtjeve izražene u tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja.

U Hrvatskoj je Prvi svibnja prvi puta obilježen još 1890. godine kada su radnici također tražili prava sažeta u tri osmice. U Zagrebu se dogodio niz skupova i prosvjeda, a najveći je održan u zgradi Hrvatskog doma gdje su govornici naglašavali: „Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi“.

U neovisnoj Hrvatskoj 1996. godine Sabor je donio odluku da je 1. svibnja neradni dan koji se obilježava kao praznik pod nazivom Blagdan rada. To je izmijenjeno 2001. godine kada je službeni naziv promijenjen u Praznik rada.

Više informacija o Prazniku rada saznajte u videu:

https://www.youtube.com/watch?v=iBICjvd1GJU

Izvor: https://povijest.hr/nadanasnjidan/zasto-1-svibnja-slavimo-praznik-rada-1886/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button