Zanimljivosti i savjeti - 30. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Vruće noći: Je li dobro spavati uz uključeni ventilator?

Ljeto je već uzelo zamah pa visoke temperature često otežavaju miran san. Mnogi od nas posežu za ventilatorima kako bi olakšali noćne vrućine, no treba biti svjestan da uz prednosti, postoje i mane korištenja ventilatora u spavaćoj sobi

spavanje s ventilatorom

Kao važna stavka u postizanju kvalitetnog sna, često se ističe i prohladna spavaća soba. Naravno, takav je zahtjev tijekom ljeta teško ispuniti. U današnje vrijeme nije rijetkost vidjeti klima-uređaje u spavaćim sobama, no stručnjaci nerijetko naglašavaju da ih ne bi trebalo ostavljati upaljene tijekom noći jer mogu na više načina naštetiti vašem zdravlju.

Kao drugo rješenje za osvježenje nude se ventilatori. Iako nam mogu donijeti olakšanje, treba znati da i oni imaju svojih mana iako samo „pušu“, a ne hlade zrak po principu klima-uređaja.

Sve što morate znati o zaštiti od visokih temperatura

Prednosti spavanja uz ventilator

Učinak hlađenja: jedna od najvećih prednosti ventilatora je njegov učinak hlađenja i stvaranja ugodnijeg ambijenta za spavanje. Ventilator pruža osvježenje, što može biti ključno za dobar san tijekom vrućih ljetnih noći. Uz to, sprječava se pregrijavanje tijela i pretjerano znojenje te omogućava neprekinuto spavanje.

Bijeli šum dodatno nas uspavljuje: mnogim ljudima godi blagi, ritmični zvuk ventilatora koji može djelovati poput umirujućeg bijelog šuma i olakšati uspavljivanje. Studije su pokazale da bijeli šum može pomoći kod bržeg uspavljivanja i poboljšanja kvalitete sna.

Nemamo osjećaj zagušljivosti: uključeni ventilator potiče cirkulaciju zraka u prostoriji, što može smanjiti osjećaj zagušljivosti. Ovo strujanje zraka pridonosi smanjenju neugodnih mirisa i osvježavanju prostorije.

Niži računi za struju: osim zdravstvenih, spavanje uz ventilator ima i neke druge pogodnosti. Primjerice, vaši će računu za struju biti znatno niži nego kad koristite klima-uređaj. Ovo je posebno isplativo ako želite rashladiti samo jednu prostoriju u stanu, pa nema potrebe uključivati klimatizacijski sustav i hladiti cijeli stan.

Kakav ventilator odabrati? O čemu treba voditi računa?

Sigurno se pitate koju vrstu ventilatora odabrati za svoj dom? Najpraktičnije rješenje je, savjetuju stručnjaci zdravstvene web stranice Healthline.com, nabaviti prijenosni (sobni ili stolni) ventilator kojeg možete premještati po potrebi.

Također, prilikom njegove upotrebe držite ventilator na dovoljnoj udaljenosti od vas jer će vas to zaštititi od koncentriranog strujanja zraka.

Postoje i takozvani oscilirajući ventilatori koji sprječavaju da zrak puše u samo jednom smjeru, a ima i  ventilatora s ugrađenim timerima koji isključuju uređaj nakon nekoliko sati. To će vam pomoći da ne budete previše izloženi direktnom strujanju zraka, što može naškoditi osjetljivijim osobama.

Ne zaboravite redovito čistiti lopatice ventilatora kako se na njima ne bi nakupljala prašina koja se može raspršiti kod uključenja ventilatora i potaknuti alergijsku reakciju.

Nedostaci spavanja uz ventilator

Međutim, spavanje uz ventilator ima i svoje mane koje je važno uzeti u obzir.

Cirkuliranje zraka može potaknuti suhoću usta, nosa i grla: Zrak koji cirkulira iz ventilatora može vam isušiti usta, nos i grlo. To može dovesti do prekomjerne proizvodnje sluzi, što može uzrokovati glavobolje, začepljen nos, grlobolju ili čak hrkanje. Savjetuje se piti više vode, a uz ventilator koristiti ovlaživač zraka.

Veći rizik od alergijskih reakcija: ventilator može podizati prašinu i pelud u zraku, što može pogoršati simptome alergija kod osjetljivih osoba. Redovito čišćenje ventilatora i prostorije može smanjiti ovaj problem.

Bolovi u mišićima i grčevi: koncentrirani protok zraka može uzrokovati napetost mišića ili grčeve. Postavljanje ventilatora dalje od kreveta smanjit će ovaj rizik.

Suhe oči i koža: neprekidni protok zraka isušuje oči i kožu. Zato se preporučuje korištenje hidratantnih noćnih krema i kapi za oči koje mogu pomoći kod ublažavanja ovih simptoma.

Kako možemo smanjiti negativne učinke djelovanja ventilatora?

Stručnjaci zdravstvene web stranice Amerisleep.com navode nekoliko praktičnih savjeta koji mogu pomoći kod smanjenja negativnih učinaka ventilatora.

Ne budite preblizu ventilatora: držite ventilator barem dva do tri metra udaljen od kreveta kako biste izbjegli izravan protok zraka prema tijelu.

Osigurajte vlažnost zraka: kombinacija ventilatora i ovlaživača zraka može pomoći održati optimalnu vlažnost u prostoriji. Ako nemate ovlaživač, dobro će poslužiti i posuda s hladnom vodom koju možete postaviti ispred ventilatora.

Uključite timer: korištenje timera na ventilatoru isključit će rad ventilatora nakon nekoliko sati. Osim što time smanjujete negativne učinke na zdravlje, s ekonomske strane gledano isključivanje ventilatora donijet će vam uštedu u potrošnji električne energije.

preosjetljivost na toplinu

Preosjetljivost (intolerancija) na toplinu: zašto se javlja i kako si možemo pomoći

Intolerancija na toplinu je pojava preosjetljivosti na vrućinu ili višu temperaturu okoliša. Tim osobama je vruće iako je drugima...

SAZNAJTE VIŠE

Ako, pak ne volite spavati uz ventilator, možete razmisliti o korištenju lagane posteljine, tuširanju prije spavanja mlakom vodom, nošenju prozračne odjeće od prirodnih materijala te postavljanju hladnih obloga na čelo prije spavanja.

Zaključno

Spavanje uz ventilator pruža prijeko potrebnu svježinu i udobnost tijekom vrućih ljetnih noći, no važno je biti svjestan potencijalnih negativnih učinaka. Pravilno korištenje i održavanje ventilatora može vam pomoći da izbjegnete neugodne simptome i uživate u mirnom i osvježavajućem snu. Ako patite od alergija ili suhoće kože, razmotrite alternativne metode hlađenja kako biste osigurali najbolje uvjete za kvalitetan san.

Korišteni izvori: Healthline.com, Amerisleep.com, Sleepfoundation.org

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button