Zanimljivosti i savjeti - 4. travnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Veliki uspjeh KBC-a Split: Uspješno obavljene prve operacije pomoću robota asistenta

Predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Zdravko Perko istaknuo je da su kirurzi ti koji vrše operacijske zahvate, ali zahvaljujući robotu asistentu mogu biti puno precizniji

robot kirurski asistent-KBC Split

Kirurzi Kliničkog bolničkog centra Split uspješno su obavili prve operacijske zahvate pomoću robota asistenta. Robot asistent HUGO RAS tvrtke “Medtronic” vrijedan 5.688.667,63 eura najmoderniji je sustav za robotsku kirurgiju i prvi takav u hrvatskim bolnicama, a financiran je sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Prve operacije uspješno su obavljene 11. ožujka 2024. i od tada se provode redovito. Riječ je o naprednoj tehnologiji koja omogućuje izvođenje minimalno invazivnih operacija, a očekuju se bolji ishodi liječenja bolesnika, osobito onih najtežih.

Svjedočimo uvođenju robotički asistirane kirurgije u Split i Hrvatsku

Ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović istaknuo je kako je danas velik dan za KBC Split, ali i za hrvatsko zdravstvo te je zahvalio Ministarstvu zdravstva na potpori u realizaciji ovog velikog projekta. „Svjedočimo uvođenju robotičke, odnosno robotički asistirane kirurgije u Split i Hrvatsku. To je jedna od novih djelatnosti s pomoću koje nastojimo unaprijediti i usavršiti stručni rad u našoj bolnici. Ovo se ne bi dogodilo da naši kirurzi nisu toliko stručni, stoga je ovo jedan korak njihovog naprednog i kvalitetnog rada. Izgledno je da će KBC Split postati edukacijski centar za robotsku kirurgiju, jedinstven u ovom dijelu svijeta, što je za nas veliko priznanje“, naglasio je primarijus Meštrović.

Kirurzi će uz robota asistenta biti puno precizniji

Predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Zdravko Perko istaknuo je da su kirurzi ti koji vrše operacijske zahvate, ali zahvaljujući robotu asistentu mogu biti puno precizniji jer je opseg pokreta puno veći nego u konvencionalnoj laparoskopskoj kirurgiji.

„Svaka operacijska tehnika započinje jednostavnijim zahvatima. Prve operacije smo napravili u abdominalnoj kirurgiji, no očekujemo da će uskoro krenuti s operacijama i kolege iz drugih područja poput torakalne, urološke, ginekološke i dječje kirurgije. Uvođenje robotskih operacija bi bilo nemoguće da nemamo razvijenu minimalno invazivnu kirurgiju u svim klinikama i zavodima tako da je to logičan slijed u razvoju naših operativnih grana. Ovo je veliki izazov za nas, ali naravno, na prvom mjestu nam je uvijek interes bolesnika“, naglasio je primarijus Perko.

Robot je u KBC Split stigao u prosincu 2023. Nakon instalacije na Klinici za kirurgiju, uređaj je kalibriran i testiran, a medicinsko osoblje je osposobljeno za rad. Za sada robot dnevno asistira na četiri operacije.

Izvor: https://www.vecernji.hr/vijesti/foto-video-veliki-uspjeh-kbc-a-split-uspjesno-obavljene-prve-operacije-pomocu-robota-asistenta-1758942

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button