Zanimljivosti i savjeti - 4. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Uskrs može biti sretan – unatoč i usprkos pandemiji

Iako nas pandemija bolesti COVID-19 može ispuniti gorčinom, Uskrs je vrijeme u kojem čak i u njoj možemo prepoznati simbol novog početka te je iskoristiti kako bismo spoznali puninu ovog blagdana

sretan Uskrs pandemija

Još jedan Uskrs dočekujemo u sjeni pandemije za koju smo se prije godinu dana u karanteni nadali da će do sljedećeg proljeća sigurno nestati ili se barem privesti kraju. No svjedočimo rastu brojeva zaraženih, a time i porastu nezadovoljstva. Koronavirus ne pita za sunčano i toplo vrijeme, niti za naše čežnje za slobodom izbora.

Međutim, ma koliko zbog proslave Uskrsa u ovim okolnostima možda osjećali gorčinu, ipak ne treba dozvoliti da nam trenutne okolnosti pokvare raspoloženje. Jer one jesu „trenutne“, iako se iz naše osobne perspektive čini da beskrajno dugo traju te da im se ne nazire kraj. Malo je u povijesti bilo onih pandemija koje su trajale kraće od godinu dana, a one koje jesu, uglavnom su se odnosile na gripu. Iako se SARS-CoV-2 često uspoređuje s virusom influence, ne smije se zaboraviti da on to nije, a oko njegove sezonalne naravi još uvijek se lome koplja. Pa ipak, izgledno je da će ostati među nama te da ćemo razviti određeni oblik suživota, pa i imuniteta, bilo prirodno ili/i cijepljenjem.

Vrijeme buđenja

Tko zna, novi koronavirus možda nas je sve potaknuo da razmišljamo više nego ikada prije o svom zdravlju, jačanju imuniteta, o odnosu prema ranjivim skupinama te odgovornosti prema drugima. Iako su nas epidemiološke mjere natjerale na distanciranje i izolacije, u nama su probudile svijest o potrebi da očuvamo život, ne samo vlastiti, već i život onih koje volimo.

Sami sebi nismo dovoljni, to sad itekako dobro znamo. Ove okolnosti su nam produbile svijest o važnosti druženja i solidarnosti u našem životu, a moramo priznati da nam je suvremeni način života kojeg vodimo proteklih desetljeća u velikoj mjeri zamaglio taj pogled. Već godinama u zdravstvenim tekstovima upozoravamo na štetne posljedice sjedilačkog načina života, premalo fizičke aktivnosti, o pretjeranom korištenju tehnologije koja nas udaljava i usamljuje.

Sada su stigla ona vremena u kojima više nego ikada želimo izaći na sunce, provesti vrijeme u dobrom društvu i maknuti se napokon od ekrana za koje smo shvatili da nam nikako ne mogu nadoknaditi osobni kontakt, već predstavljaju oblik suvremenog ropstva, „Egipat“ 21. stoljeća. Posvetili smo se i svom tijelu, osluškujući njegove potrebe te tražeći najbolje načine da ojačamo njegove obrambene sposobnosti što naprosto nije moguće bez intenzivnog ulaganja u kretanje i prehranu. Zlatna pravila jačanja imuniteta ostala su ista, pa sada ne samo da ih poznajemo, već ih i intenzivno usvajamo.

„Oljuštite“ štetne navike

U suštini Uskrsa je misao o konačnoj pobjedi života nad smrću, o oslobođenju. Simboli kojima ga prikazujemo podsjećaju nas i pozivaju na novi život, na nove početke. Od nas se traži, dapače zahtjeva da se promijenimo, da „oljuštimo“ stare, štetne navike kao što ćemo to učiniti s jajima za uskršnjim stolom. Uskrsu je prethodilo i vrijeme korizme u kojem smo se morali odreći barem jedne od njih te tako krenuti prema osobnom pročišćenju.

Pa i hren, rotkvice i luk u kojima toliko uživamo, gorki su i ljuti; kao i u životu u kojem su i takvi trenutci nezaobilazni, ponekad nas čineći ogorčenima, a ponekad ljutima, no i njih moramo kušati i svladati jer samo tako možemo uživati u obilju. A možda upravo ti okusi pojačavaju slast jer, barem kada je o životu riječ, tek kad iskusimo nevolju i patnju doista znamo cijeniti sve trenutke mira i radosti, shvaćamo njihovu pravu vrijednost. Ne kaže se uzalud da zdrav čovjek ima puno želja, a bolestan samo jednu – bolest nas čini svjesnima prave vrijednosti zdravlja. Ne zaboravimo pritom da Uskrs govori o pasiji, o putu patnje i trpljenja putem kojeg se dolazi do oslobođenja. To je vrijeme u kojem se prisjećamo i naših vlastitih križeva koje trebamo preuzeti te prohodati naš osobni križni put na ovom svijetu.

Križ kojeg možemo nositi

Pandemija novog koronavirusa tako dobiva sasvim drugačije značenje, odlučimo li u njoj vidjeti svojevrsnu učiteljicu ili dodatni teret na križu kojeg ne možemo izbjeći. No ona je samo dio našeg života i sigurno je da neće biti trajna kao što ni jedna nije bila prije nje. Još jedan trenutak gorčine koji će proći, a koji ne samo da neće uništiti život, već će možda upravo otkriti njegove prave vrijednosti, pa i ljepotu.

Stoga nemojte dozvoliti da vam pandemija pokvari doživljaj Uskrsa. Naprotiv, iskoristite je kako biste ga doživjeli u punini. Izađite s voljenima na otvoreno, u prirodu, a pada li kiša, otvorite prozore i dozvolite da vas obuzmu proljetni mirisi vlažne zemlje iz koje se rađa novi život, koja je ušla u još jedan ciklus buđenja. Pomislite sa zahvalnošću na svaki dan kojeg možete provesti s voljenima i dobrog zdravlja, posvetite se radu na kvaliteti života koja može biti bolja uz samo malo promjene u pogledu na život iz jedne „više razine“. Štitite sebe i druge te poštujte preporučene mjere prevencije kako bismo svi proslavili ovaj blagdan zdravi, a posebno oni koji su najosjetljiviji, najranjiviji.

ADIVA tim od srca želi vama i vašim voljenima sretan, zdrav i miran Uskrs!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button