Zanimljivosti i savjeti - 8. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Američka zdravstvena institucija UPMC kreće s izgradnjom najmodernijeg Centra za liječenja malignih bolesti

U Zagrebu je potpisan Ugovor između najveće američke zdravstvene institucije „University of Pittsburgh Medical Center“ (UPMC) i prof.dr. Dragana Primorca, osnivača partnerske institucije Specijalne bolnice „Sv. Katarina“ o izgradnji najsuvremenijeg Centra za liječenja malignih bolesti temeljenom na cjelovitom konceptu personalizirane medicine

UPMC-Centar za liječenje malignih bolesti

Vrijednost ove investicije, prenosi news portal Jutarnji.hr, u prvoj fazi je gotovo 120.000.000 kn, a u cijelosti ju je osigurao UPMC, Istodobno je potpisan i Ugovor o suradnji „University of Pittsburgh Medical Center“ (UPMC) i Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

Potpisivanju Ugovora je prethodio posjet predsjednice Zastupničkog doma Sjedinjenih Država gospođe Nancy Pelosi Hrvatskoj, kada je tijekom bilateralnih susreta s hrvatskim dužnosnicima istaknuto da će Sjedinjene Američke Države posebno intenzivirati gospodarstvenu suradnju s Republikom Hrvatskom. Ova suradnja predstavlja trenutno najveću investiciju iz SAD-a u ovom dijelu Europe, javljaju iz ove medicinske ustanove. Hrvatskim će se pacijentima tako omogućiti dijagnostičke i terapeutske usluge u cijelosti ekvivalentne onima u SAD-u, ali sukladno postojećim cijenama HZZO-a.

Bolje spriječiti nego liječiti: Sistematski pregled i sve njegove koristi

Golemi iskorak u transferu najnovijih znanja iz SAD-a

Ovom investicijom se radi golemi iskorak u transferu najnovijih znanja iz SAD-a i dramatičnom podizanju kvalitete zdravstvene skrbi u Hrvatskoj, posebice u borbi protiv raka. Projekt se u cijelosti realizira u suradnji s Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana u prostoru u kojem je donedavno bila Specijalna bolnica Sv. Katarina, a plan je da se novi Centar za liječenje malignih bolesti izgradi u periodu od oko godinu dana.

Svečanom potpisivanju, stoji u priopćenju, su prisustvovali u ime UPMC-a, predsjednica i jedna od najutjecajnijih osoba američkog zdravstvenog sustava gospođa Leslie Davis, izvršni dopredsjednik UPMC-a Chuck Bogosta i medicinski direktor UPMC-a prof.dr.sc. Joel Nelson, a u ime Specijalne bolnice Sv. Katarina prisustvovali su prof.dr.sc. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina, gđa Jadranka Primorac, članica Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina i prof.dr.sc. Igor Borić, ravnatelj Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Strateški projekt za Republiku Hrvatsku

Neposredno prije potpisivanja Ugovora, delegacija UPMC-a se susrela s ministrom vanjskih poslova dr.sc. Gordanom Grlićem Radmanom koji je pružio punu potporu ovom, kao je naveo, za Republiku Hrvatsku strateškom projektu.

Svečanosti potpisivanja u hotelu Esplanadi je u ime ministra prof. dr. Vili Beroša prisustvovao Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Republike Hrvatske, Nj. E. g. Mark Felming, otpravnik poslova veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, gđa Kristen Loehr, savjetnica za politička i ekonomska pitanja u veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih država, g. Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, gđa Karolina Barlilar, direktorica Zagorske razvojne agencije, prof.dr.sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, g. Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana i gđa Vlatka Mlakar, predsjednica Upravnog vijeća Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

Učiniti dostupnim najbolju moguću zdravstvenu skrb u borbi protiv raka

Prilikom potpisivanja ugovora predsjednica UPMC-a Leslie Davis naglasila je da “UPMC i prof.dr. Primorac godinama svjedoče izvrsnost u svome radu, što je jamstvo da će ovaj projekt kojemu je cilj, najbolju moguću zdravstvenu skrb u borbi protiv raka učiniti dostupnim svim hrvatskim građanima, biti uspješan”.

„Suradnja UPMC-a, prof.dr. Dragana Primorca, Specijalne bolnice Sv. Katarina i OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana u partnerstvu ponudit će hrvatskim građanima personalizirani pristup liječenju karcinoma, koji je na tragu nastojanja Ministarstva zdravstva u borbi protiv raka. Ova Vlada od početka svoga mandata daje potporu ovakvim projektima kojima je za cilj dobrobit naših građana i poboljšanje usluga zdravstvene zaštite”, izjavio je Tomislav Dulibić.

Na konferenciji povodom starta ove značajne suradnje prof.dr. Dragan Primorac je istaknuo sljedeće: „Ovo je primjer suradnje gdje su se udružila američko-hrvatska znanstvena i stručna izvrsnost, a što će imati ključnu ulogu u implementaciji najnovijih medicinskih dostignuća sa svrhom pružanja najoptimalnijih dijagnostičkih i terapeutskih postupaka zasnovanih na načelima personalizirane medicine hrvatskim građanima. Zahvaljujem UPMC-u na ovoj suradnji i povjerenju koje nam je ukazano, a duboko vjerujem da ovim iskorakom značajno doprinosimo borbi protiv raka, ali i razvoju cijelog hrvatskog zdravstvenog sustava te je ovo i istodobno prilika za globalno pozicioniranje Republike Hrvatske.

Projekt kao potpora hrvatskom Nacionalnom strateškom okviru – protiv raka do 2030.

„Ovaj ugovor se realizira u suradnji UPMC-a i profesora Dragana Primorca, jednog od vodećih lidera u području medicine i osnivača najinovativnije privatne bolnice u Hrvatskoj „Specijalne bolnice Sv. Katarina“. Uvjereni smo da će naša zajednička nastojanja imati golemi pozitivan utjecaj na zdravlje pacijenata u Republici Hrvatskoj“, rekao je Chuck Bogosta. Istodobno ovaj projekt je i potpora hrvatskom Nacionalnom strateškom okviru – protiv raka do 2030.

Zlocudne bolesti rak karcinom

Obratite pozornost: Znaci upozorenja na zloćudne bolesti

Zloćudne bolesti su heterogena skupina bolesti te mogu izazvati niz različitih simptoma, ovisno o tome gdje se tumor ili...

SAZNAJTE VIŠE

Važnost projekta prepoznata je i na lokalnoj razini, te je povodom potpisivanja ugovora Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije izjavio: „Ponosni smo što se najveća američka zdravstvena institucija odlučila na ovaj veliki iskorak u Republiku Hrvatsku i Krapinsko-zagorsku županiju. Hvala prof. Primorcu na njegovoj viziji i inicijativi na kojoj radi punih pet godina, a koja će napraviti značajan iskorak u borbi protiv raka. Naša potpora nije sto postotna već tisuću postotna i učinit ćemo sve da se ovaj projekt što prije realizira na ponos svima nama i što je najvažnije na korist hrvatskim građanima.”

Izvor: https://novac.jutarnji.hr/novac/rasprave-i-rjesenja/stratesko-ulaganje-sad-a-u-hrvatsku-najveca-americka-zdravstvena-institucija-upmc-krece-s-izgradnjom-najmodernijeg-centra-za-lijecenja-malignih-bolesti-15272004

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button