Zanimljivosti i savjeti - 25. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

Upalimo božićne lampice u srcima

Suština Božića doista nikada nije bila u lampicama, ma koliko one lijepo i raskošno izgledale. Ona se nalazi u našim srcima koja su jedina sposobna pružiti pravi i najvrjedniji božićni poklon – ljubav

Sretan Bozic

Stigao nam je Božić, a i Nova je godina pred vratima. Znamo da vam nedostaje optimizma i da ste umorni, pandemija je uzela svoj danak. No ne smije se zaboraviti da život postoji i dalje, da se lijepe priče i dalje događaju, ma koliko možda bile potisnute u kut.

Suština Božića

Kaže se da mrak nije ništa drugo nego manjak svjetla, a u mraku će svaka iskra biti još sjajnija i blistavija. Samo po mraku vatromet može raskošno izgledati, a mrak treba biti čim gušći ako želimo uživati u pogledu na zvijezdama osuto nebo. Naravno, ne treba se zbog toga nadati mraku, barem ne u smislu pandemije i sličnih teških događaja. No treba primijetiti da upravo zahvaljujući toj tmini svaka kap dobrote dolazi još više do izražaja.

I ne samo to – u ovakvim vremenima postajemo svjesni koliko su nam topla riječ, razumijevanje, utjeha, ljubaznost te niz drugih vrlina prijeko potrebne, čak neophodne za očuvanje onoga što bismo nazvali „zdravim razumom“. Zamislite li se nad proteklim mjesecima, uočit ćete, nažalost, lakoću s kojom se ljudi međusobno vrijeđaju, napadaju i optužuju, koliko je govor mržnje postao raširen i, nažalost, uvriježen. Iako se teško možemo nadati božićnom čudu koje će donijeti preko noći mir svijetu, barem je Božić prilika da zavirimo ponovno u svoja umorna srca te da promislimo o načinu na koji bismo mi mogli biti čuvari toplog božićnog svjetla, božićnog duha. I potruditi se da on potraje kroz cijelu godinu, a ne samo tog čudesnog 25. prosinca.

Suština Božića doista nikada nije bila u lampicama, ma koliko one lijepo i raskošno izgledale. Ona se nalazi u našim srcima koja su jedina sposobna pružiti pravi i najvrjedniji božićni poklon – ljubav. Da, lijepo je dobiti parfem ili skupo piće, ali još je ljepše dobiti zagrljaj i osmijeh. Lijepo je vidjeti okićene ulice i trgove, ali još je ljepše uživati u krugu obitelji gdje god se nalazili. Lijepo je uživati u fritulama i kuhanom vinu kupljenim na kućicama, no još je ljepše podijeliti čak i običnu čokoladicu ili biskvit sa svojom obitelji, voljenima i/ili prijateljima. Lijepo je dati svoje srce djetešcu u jaslicama, no još je ljepše tu ljubav u obilju pretočiti i na vlastitu djecu.

Ljubav nam pandemija ne može oduzeti

Ljubav, našu sposobnost da volimo, pandemija nam ne može oduzeti. Naprotiv, ona nam otkriva da nas samo srce može učiniti obzirnima i pažljivima prema svima s kojima dijelimo prostor na ovom trećem kamenčiću od Sunca. Čuvajte stoga svoje voljene, sve one koji su vam dragi – poklonite im svoju pažnju, razumijevanje i suosjećanje. Mislite o njihovom i svom zdravlju te činite sve što je u vašoj moći da zdravi i radosni dočekate zajedno još mnoge druge Božiće koji su pred nama.

Nikada nije postojala na svijetu pandemija koja nije jednom završila ili bila obuzdana. Čak i one koje još traju, poput HIV-a, već su dobro poznate i puno se može učiniti po pitanju liječenja, a posebno prevencije. Sve više znamo i o COVID-u, više nam nije tako nepoznat i stran kao što je to bio prije dvije godine. Stoga nemojte gubiti nadu, niti očajavati, a nemojte niti živjeti u strahu. Uz dozu odgovornosti možete uspješno sačuvati svoje zdravlje.

Sretan i zdrav Božić te zdravu, sretnu, mirnu i uspješnu 2022. godinu želi vam redakcija portala Adiva.hr

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button