Zanimljivosti i savjeti - 14. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

U KBC-u Sestre milosrdnice od sada je moguća transplantacija crijevne mikroflore

Riječ je o metodi liječenja zdravstvenih problema donjeg dijela probavnog sustava infuzijom tekućeg filtrata stolice (fecesa) zdravog davatelja u crijevo bolesnog primatelja kako bi se postigla normalizacija crijevne flore (mikrobiote)

transplantacija crijevne mikroflore

Transplantaciju crijevne mikroflore odnosno transfer fekalne mikrobiote (FMT), kod bolesnice starije životne dobi s refraktornom Clostridioides difficile infekcijom, po prvi je puta u KBC-u “Sestre milosrdnice” izveo tim u sklopu Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za unutarnje bolesti.

„Sve bolesti počinju u crijevima” – uloga vlakana u održavanju zdravlja

Kako javlja news portal Jutarnji.hr: u timu su bili: dr. Mario Živković, prim. dr. sc. Vedran Tomašić i viša medicinska sestra Melita Kristofić, a transplantaciju su izveli u suradnji s dr. Anom Gverić Grginić iz Zavoda za mikrobiologiju, parazitologiju i hospitalne infekcije, te uz svesrdnu i nesebičnu podršku i pomoć kolega iz KBC-a Rijeka i Fekalne biobanke Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Kod zahvata važan je pravilan odabir zdravog donora i testiranje na crijevne patogene mikroorganizme

“Infekcija Clostridioides difficile se kod naše pacijentice razvila kao posljedica višestruko provedene prethodne antimikrobne terapije. Donor je bila mlada i zdrava osoba kod koje su provedena sva potrebna testiranja prije uzimanja stolice. Ono što je vrlo važno kod ovoga zahvata je pravilan odabir zdravog donora i testiranje na druge crijevne patogene mikroorganizme, pri čemu vrlo važnu ulogu imaju mikrobiolozi”, istaknula je dr. Gverić Grginić.

Prim. Tomašić rekao je kako se FMT metoda provodi tako da se tekući filtrat – stolica razrijeđena fiziološkom otopinom – zdravog donora tijekom pregleda debelog crijeva kolonoskopom unosi u završni dio tankog crijeva i početni/uzlazni dio debelog crijeva.

“Naša je pacijentica nakon tog zahvata već sutradan bila spremna za otpust iz bolnice”, dodao je.

Sve učestaliji problem razvoja pseudomembranoznog kolitisa s refraktornom infekcijom

Transplantacija crijevne mikroflore, ili transfer fekalne mikrobiote (FMT), pokazala se spasonosnom metodom liječenja u slučaju razvoja pseudomembranoznog kolitisa refraktornog na provedenu antimikrobnu terapiju, problema koji je sve učestaliji zbog starenja stanovništva i povećane primjene antibiotika, osobito u bolničkim uvjetima.

Zdravlje crijeva - što je crijevna mikrobiota

Što je crijevna mikrobiota?

Mikrobiota crijeva i kože postaje sve važnija pa je crijevna mikrobiota česta tema i brojnih međunarodnih svjetskih kongresa

SAZNAJTE VIŠE

Ta značajna metoda liječenja crijevne flore primjenjuje se od 2017. godine u Zavodu za gastroenterologiju KBC-a Rijeka i od tada se većina pacijenata iz Hrvatske s istim zdravstvenim tegobama upućivala u Rijeku. Od prije nešto manje od dvije godine transplantaciju crijevne mikroflore moguće je napraviti u Zagrebu, u KB “Merkuru”, a od danas i u KBC-u “Sestre milosrdnice”, stoji u priopćenju.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/life/zdravlje/i-u-kbc-u-sestre-milosrdnice-moguca-transplatacija-crijevne-mikroflore-ovaj-problem-je-sve-ucestaliji-15208107

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button