Zanimljivosti i savjeti - 27. svibnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Novi uspjeh hrvatskih liječnika: u KB Merkur prvi put transplantirali pet organa kod jednog pacijenta

U Kliničkoj bolnici Merkur ovog je vikenda prvi puta napravljena transplantacija pet organa kod jednog pacijenta: želuca, tankog i debelog crijeva, jetre, gušterače. Time je Klinička bolnica Merkur svrstana u sam vrh svjetskih centara izvrsnosti za multiorgansku transplantaciju

KB Merkur-peterostruka transplantacija

Kako javlja web portal Zagreb info, dogodilo se to baš u jeku Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa, što ovom zahvatu daje dodatnu simboličku važnost.

Podsjetimo da Hrvatska uživa status jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa. Samo prošle godine izvršeno je 300 transplantacija solidnih organa.

“S ponosom možemo reći kako je hrvatska transplantacijska medicina perjanica našeg zdravstvenog sustava te se svrstava među prvih pet država u svijetu po broju transplantacija jetre na milijun stanovnika,“ izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Prilika da svi zajedno zahvalimo darivateljima organa i njihovim obiteljima

Hrvatskim primateljima prošle je godine uspješno presađeno – 141 bubreg, 48 srca, 12 pluća, 108 jetri, 5 gušterača, te je izvršeno 5 kombiniranih transplantacija gušterača-bubreg, dvije transplantacije bubreg-jetra i kombinirana transplantacija jetra-srce.

“Uspješnim organizacijskim modelom, povećanim brojem darivatelja i transplantacija te članstvom u Eurotransplantu, hrvatska transplantacijska medicina predstavlja jedinstveno područje hrvatske medicine i zdravstvenog sustava te je integralni dio EU zdravstvenog sustava,“ naglasio je Beroš.

Poručio je i kako je Nacionalni dan prilika da svi zajedno zahvalimo darivateljima organa i njihovim obiteljima, kao i zdravstvenim djelatnicima koji provode transplantacijski program.

Odlukom Hrvatskog sabora, iz 2006. godine, 26. svibnja proglašen je Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa i tkiva s ciljem izražavanja solidarnosti i podrške svima koji čekaju na presađivanje te zahvale darivateljima i njihovim obiteljima na plemenitoj odluci o darivanju.

Izvor: Zagrebačka bolnica u svjetskom vrhu: Liječnici transplantirali pet organa kod jednog pacijenta – Zagreb.info

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button