Srce i krvne žile - 27. svibnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Mr. sc. Ante Petrušić, dr. med., spec. internist, kardiolog, endokrinolog i dijabetolog

Transplantacija srca: indikacije, prognoza i život s transplantiranim srcem

Transplantacija srca terapija je izbora za mnoge bolesnike s terminalnim stadijem zatajivanja srca, koje više ne odgovara adekvatno na optimalno medikamentozno ili kirurško liječenje

transplantacija srca

Prva transplantacija srca s čovjeka na čovjeka izvedena je 1967. godine. Izveo ju je Christian Bernard u Cape Townu. A prvu transplantacija srca u Hrvatskoj je izveo 1988. godine prof. dr. Josip Sokolić u KBC „Rebro“ u Zagrebu. To je vrlo zahtjevna operacija koja, uz kardiokirurga, u timu ima kardiologa, anesteziologa, medicinske sestre, nutricionistu. Transplantacija srca je zlatni terapijski standard u terapiji uznapredovalog zatajenja srca, a gdje su iscrpljene ostale terapijske mogućnosti.

S ponosom možemo istaknuti da je Hrvatska vodeća zemlja u Europi po broju transplantacija srca na milijun stanovnika. Transplantacija bi sigurno bilo i više, no veliki su organizacijski problemi, kao i nedostatak organa.

Svjetski rekord: Liječnici iz KB Dubrava presadili osam srca u prva dva mjeseca ove godine

Indikacije za transplantaciju srca

U nastavku navedimo i koje su to indikacije za transplantaciju srca. To su:

 • dilatacijske kardiomiopatije (bolesti srčanog mišića praćene stanjenjem srčanog mišića i velikim proširenjem srčanih šupljina, s jako smanjenim učinkom srca kao pumpe),
 • ishemijska kardiomiopatija (slabija opskrba srčanog mišića arterijskom krvlju) kada se ni ugradnjom stentova (potpornja) ni kirurškim zahvatima na koronarnim arterijama (premosnicama) više ne može poboljšati stanje srca kao pumpe, niti smanjiti učestalost bolova u prsima (angine pektoris) i otkloniti stalnu prijetnju od infarkta srčanog mišića (ili ponovnog infarkta),
 • bolesti srčanih zalistaka, gdje se rekonstruktivnim kirurškim zahvatima, kao ni zamjenom zaliska, ne može ništa učiniti,
 • neke urođene srčane greške,
 • retransplantacije (dotrajalo ili odbačeno, ranije transplantirano srce).

Izbor primatelja i procjena pravog trenutka za transplantaciju srca, teška je odluka i najvažniji je čimbenik uspjeha samog zahvata i dužine preživljavanja.

Kriteriji za izbor davatelja srca

Postoje kriteriji koji moraju biti zadovoljeni kada je riječ o davatelju srca. To su:

 • utvrđena moždana smrt (potpisani pristanak za uzimanje organa),
 • nekadašnja dobna granica je bila manja od 55 godina; u posljednje vrijeme se je to znatno pomaknulo, pa je tako kod nas nedavno dvojici pacijenata od 67 godina presađeno srce,
 • težina primatelja može odstupati 20 do 25% od davateljeve tjelesne težine,
 • odsutnost: prethodne srčane bolesti, maligne bolesti, teške traume prsnog koša, produljenog srčanog aresta (zastoja rada srca), akutne ili kronične infekcije (bakterijama, hepatitis B/C, HIV),
 • da je davalac imao normalan EKG (elektrokardiogram) i ehokardiogram (ultrazvuk srca).

Davatelji su naglo preminule osobe, primjerice zbog moždanog udara ili stradale u prometnim nesrećama, a koje su do trenutka smrti bile zdrave.

Kontraindikacije za transplantaciju srca

Kao i kod svakog zahvata ili terapije, tako i u slučaju transplantacije srca postoje kontraindikacije:

 • povećan tlak u plućnoj arteriji (jer bi se u tim okolnostima i presađeno srce brzo dekompenziralo, kao pumpa bi popustilo),
 • HIV pozitivnost, teška aktivna infekcija bakterijama,
 • jako oštećeni bubrezi ili jako oštećena jetra,
 • aktivna ili nedavno liječena maligna bolest,
 • teška bolest perifernih arterija ili teška cerebrovaskularna bolest (preboljeli ili prijeteći moždani udar),
 • alkoholizam ili uzimanje droga,
 • psihijatrijska bolest ili emocionalna nestabilnost te odsutnost psiho-socijalne potpore okoline.

Složenost zahvata i brojni izazovi

Transplantacija srca je vrlo zahtjevna operacija u kojoj, od trenutka uzimanja organa nakon utvrđene moždane smrti, srce mora biti ugrađeno u tijelo primatelja unutar četiri sata, računajući u to i transport koji također ponekad zna biti jako zahtjevan.

Ugradnja se radi s izvantjelesnim krvotokom jer vitalni organi ne smiju ostati bez kvalitetnog krvnog protoka za vrijeme trajanja operativnog zahvata. 

Davatelj i primatelj srca moraju biti iste krvne grupe, te tkivno podudarni. Zato se često dugo čeka na pronalazak pravog davatelja.

U početku se je presađivanje radilo isključivo na način da su se ostavljala nedirnuta ušća gornje i donje šuplje vene u desnoj pretklijetki i ušća plućnih vena u lijevoj pretklijetki. Dakle, ostajao je dio desne i lijeve pretklijetke primatelja, a time i njegov centar vodič koji radi i reagira na podražaj simpatičkih i parasimpatičkih živaca, ali njegov impuls ne može proći preko ožiljka na spoju sa srcem davatelja.

Dugo se već rabi i presađivanje srca sa šavovima preko krvnih žila (bez ostataka primateljeva srca).  Presađeno srce je denervirano (bez utjecaja simpatikusa i parasimpatikusa te time uzrokovanog ubrzanja ili usporenja srčanog ritma, što je slučaj sa zdravim srcem). Centar vodič davatelja vodi srčani ritam koji je, u ovom slučaju, nešto brži (100-110/min), reagira na porast adrenalina u krvi, ali je bez podražaja simpatikusa i parasimpatikusa.

Život s novim srcem i budućnost transplantacija   

Uspješno presađenom srcu potrebna je trajna medikamentozna potpora kako ga primatelj ne bi odbacio. Potrebna je stalna imunosupresivna terapija koja suprimira (smanjuje) imunosnu aktivnost primatelja.

Naravno da je u takvim okolnostima i borba protiv infekcija manje učinkovita i da su infekcije bakterijama i virusima velik problem. Ako se na temelju kliničkih, elektrokardiografskih i ultrazvučnih znakova posumnja na odbacivanje presađenog srca, biopsija srčanog mišića desne klijetke dat će pouzdan odgovor.

pacijentici po drugi puta presadili srce

Veliki uspjeh liječnika na Rebru: Pacijentici po drugi puta presadili srce

Žena koja je imala poteškoća sa srcem po drugi puta je dobila priliku nakon što su joj liječnici na...

SAZNAJTE VIŠE

U posljednje vrijeme imunoterapija se je popravila pa je i životni vijek osoba s transplantiranim srcem duži. Prosjek preživljenja je 13 godina, a ima ih i s 30 godina. Zato se u bezizglednim situacijama i mladim osobama presađuje srce. I kod nas je bilo nekoliko retransplantacija nakon dotrajalog ili odbačenog ranije presađenog srca, čak i u osoba starijih od 60 godina.

Osobe s uspješno presađenim srcem znaju imati kvalitetan ostatak života, pa čak se i vratiti na posao s punim radnim vremenom.

Uz ogromne uspjehe u transplantaciji srca, paralelno se radi na konstrukciji potpuno umjetnog srca, kako bi se zamijenio biološki materijal i kako bi se izbjegla imunosupresivna terapija. Stvarna budućnost je u tome, no još nisu usavršene mnoge karike u tom lancu, ali je za vjerovati da će veliki trud uroditi plodom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button