Zanimljivosti i savjeti - 26. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Svježa ideja za vruće dane: odjeća s rashlađujućim učinkom 

Sasvim je jasno da ćemo se ljeti oblačiti „minimalistički“, lagano i lepršavo. No osim klasičnih izbora tkanina, danas postoje i „tkanine sa zadatkom“

odjeća za zaštitu od sunca

Ljeti se uobičajeno preporučuje odijevanje u prozračne i lagane tkanine poput svile, lana, pamuka, bambusovih vlakana, viskoze… No, postoji i odjeća osmišljena baš za lakše podnošenje vrućine.  

Na engleskom jednostavno nazvana „cooling clothes“, ova vrsta odjeće podrazumijeva odjevne predete načinjene od raznih mješavina prirodnih i sintetskih materijala, pri čemu se često koriste već spomenuti bambus, modal i lyocell (dobivaju se iz drvne celuloze) te viskoza. Materijali su obrađeni posebnim tehnologijama za brzo „raspršivanje“ i otpuštanje nakupljene topline, kao i brzo provođenje i isparavanje znoja, odnosno vlage, uslijed čega se povećava osjećaj prozračnosti, svježine i suhoće.  

Najave toplinskih valova shvatite ozbiljno i poduzmite mjere zaštite!

Termoregulacijske tkanine  

Takozvane termoregulacijske tkanine obično su hladne na dodir, a neke sadrže i rashlađujuće tvari poput ksilitola. Neke pak koriste mikrokapsule s promjenjivom fazom (PCM – phase change materials) koje apsorbiraju, skladište i oslobađaju toplinu kako bi održale konstantnu temperaturu. Također, često imaju visoku propusnost zraka i sposobnost apsorpcije i isparavanja vlage, čime pomažu u održavanju suhoće i udobnosti. Mogu imati i slojeve izolacijskih materijala koji zadržavaju toplinu u hladnim uvjetima te sprječavaju pregrijavanje u toplim uvjetima. Neki materijali imaju reflektirajuće površine koje odbijaju toplinu, čime se smanjuje apsorpcija topline od sunca. I kao dodatni bonus, zbog prisutnosti znoja i vlage, termoregulacijske tkanine često imaju antibakterijska svojstva kako bi se spriječilo razvijanje neugodnih mirisa i bakterija.

Termoregulacijske tkanine se danas široko koriste ponajviše u izradi sportske odjeće, ali i radne, pa čak i svakodnevne odjeće. 

Odjeća sa zaštitom od sunca 

Odjeća s osvježavajućim svojstvima često pruža i UV zaštitu, što se označava kraticom UPF (ultraviolet protection factor).  

UPF je međunarodno standardiziran indeks zaštite od sunca. Preporučuje se maksimalna zaštita UPF 50+ što znači da tkanina blokira najmanje 95 posto UVA zraka i najmanje 98 posto UVB zraka. Među ostalim, zaštitni faktor UPF sadrže majice, šeširi i kape namijenjene dugotrajnijem boravku na otvorenom te kupaći kostimi i druga odjeća za vodene i nautičke sportove. UPF zaštita se ne ispire jer je „ugrađena“ u tkaninu.   

Nošenje odjeće s UPF faktorom ne znači da možete izostaviti uobičajene metode zaštite od sunca, poput korištenja krema s visokim SPF faktorom (također je najpoželjniji 50+) i sunčanih naočala (provjerite imaju li UV filtar s visokom zaštitom od 99 do 100%). 

Rashlađujući ručnici i marame, čak i za kućne ljubimce 

Osim odjeće sa zaštitnim svojstvima, za lakše podnošenje vrućine osmišljeni su i rashlađujući ručnici i marame. Načinjeni su od tkanina koje su tehnološki obrađene tako otpuštaju vlagu sporim isparavanjem, uslijed čega nastaje rashlađujući učinak. Takvi ručnici i marame najprije se namoče u hladnu vodu, ocijede te stave oko vrata ili glave, a njihov učinak traje nekoliko sati.  

Slične marame za hlađenje nude se i u verzijama za kućne ljubimce. Također postoje i rashladne prostirke za pse i mačke, čija uporaba ne zahtijeva prethodno korištenje vode ili hladnjaka. Prostirke su ispunjene čvrstim gelom za hlađenje koji se aktivira pritiskom, što znači da čim ljubimac legne na podlogu s gelom, nastaje osvježavajući efekt.  

toplinski grčevi

Aktivnosti na otvorenom po vrućini i toplinski grčevi: što morate znati 

Toplinski su grčevi spazmi mišića uzrokovani dehidracijom i manjkom elektrolita, a javljaju se uslijed znojenja tijekom vježbanja ili rada.

SAZNAJTE VIŠE

Materijali koji će vas pregrijati 

S druge strane, korisno je spomenuti i koje materijale biste trebali izbjegavati tijekom ljetnih vrućina. Na toj listi je odjeća od: 

  • poliestera i najlona – ovi materijali su vrsta plastike. Zadržavaju toplinu, pa čak i neugodne mirise i ne upijaju vlagu. To znači da vaš znoj ostaje na njihovoj površini, zarobljen između kože i tkanine. 
  • trapera – iako svi volimo traperice, one nisu najbolji izbor za vruće dane. Traper je težak, ne diše najbolje i može zadržavati vlagu. Ako već ne možete bez trapera, birajte šire modele, što laganije moguće i svijetle boje kako bi reflektirale sunce. 
  • kože – osim što koža odlično grije, često je obojena u crno, pa je pregrijavanje garantirano.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button