Zanimljivosti i savjeti - 13. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - dr. Vlasta Vučevac

Sunce nije potrebno za toplinski udar

Hipertermija ili povišenje tjelesne temperature je stanje tijela kada tjelesna temperatura naraste iznad normalne. To se događa kada tijelo proizvodi ili upija više topline nego što može izgubiti

Rizik toplinskog udara treba shvatiti ozbiljno

Toplinski udar je sličan sunčanici, ali on ne mora nastati kao direktna posljedica izlaganja suncu. Naime, toplinski udar nastaje zbog povišene tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama.

Najčešće se javlja za vrijeme ljetnih sparina i omare,kada je vlaga u zraku visoka, pa su znojenje i prirodno hlađenje organizma otežani. No, može se dogoditi i u drugim situacijama, npr. vozaču koji sjeda u pregrijani automobil, mornarima u kabini pregrijanog brodskog motora, pekarima u prostorima izrazito visoke temperate. To znači da teški fizički rad u prostorima s jako povišenom temperaturom uz dehidraciju također može biti uzrok toplinskom udaru.

Razdoblja jako visokih temperatura s visokim postotkom vlage mogu uzrokovati toplinski udar i kod zdravih osoba. No, naročito su velika opasnost za kronične bolesnike i starije osobe

Brojne zdravstvene tegobe su pod direktnim utjecajem vremena-ljetni valovi vrućine spadaju među najopasnije vremenske neprilike. Razdoblja jako visokih temperatura s visokim postotkom vlage mogu uzrokovati toplinski udar i kod zdravih osoba. No, naročito su velika opasnost za kronične bolesnike i starije osobe. Posebno oprezne moraju biti osobe koje se ne mogu znojiti, njima na suncu stalno prijeti toplinski udar.

Iscrpljuje li vas vrućina?

Mnoge osobe, a naročito starije, izrazito su osjetljive na promjenu vremena. Kronični bolesnici se teško prilagođavaju na svaku vremensku promjenu, i na izrazitu hladnoću i na veliku vrućinu. Ljetne vrućine umore i iscrpe, a naročito su teške ljetne noći koje otežavaju spavanje.

Iscrpljenost zbog vrućine može biti opasna i treba poznavati upozoravajuće simptome zbog kojih treba potražiti savjet liječnika ili ljekarnika. Prije toplinskog udara mogu se pojaviti znaci opće slabosti i umora:

 • žeđ,
 • glavobolja,
 • vrtoglavica,
 • mučnina i povraćanje,
 • grčevi u mišićima,
 • ubrzani i slabi puls,
 • ubrzano i plitko disanje,
 • blijeda boja kože.

Znaci toplinskog udara

 • nastaje naglo,osoba je zbunjena i dezorijentirana s iznenadnim gubitkom svijesti i padom tlaka.
 • koža je topla (osjeti se na dodir rukom), suha i crvena,
 • puls je jedva pipljiv i ubrzan (i do 160-180 u min.),
 • zjenice su u početku sužene, a poslije se prošire.

Toplinski udar u najtežim slučajevima završava komom i smrću. Temperatura viša od 40 °C trajno oštećuje unutarnje organe i mozak. Ako osoba nije pri svijesti i ne može uzimati tekućinu na usta, potrebno je pozvati hitnu pomoć.

Temperatura viša od 40 °C trajno oštećuje unutarnje organe i mozak

Što vi možete učiniti?

 1. Ako je unesrećeni pri svijesti i ako ne povraća, polako, svakih nekoliko minuta, dajte mu piti hladne i blago zasoljene napitke.
 2. Osobu iz tople prostorije iznesite na hladno, a ako ste na otvorenom, također joj osigurajte hlad.
 3. Unesrećenog polegnite na ravno, s niže položenom glavom.
 4. Ako u kratkom roku niste u mogućnosti unesrećenog odvesti u bolnicu, omotajte ga hladnom plahtom ili hladite ledom.

Nakon što se nadoknadi tekućina osoba se obično brzo i u potpunosti oporavi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button