Zanimljivosti i savjeti - 16. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Prijelomno otkriće: Znanstvenici uspjeli vratiti u život mrtve oči

Znanstvenici u SAD-u dokazali su pokusom da fotoosjetljive neuronske stanice u mrežnici oka još uvijek mogu reagirati na svjetlost i međusobno komunicirati čak do pet sati nakon smrti

znanstvenici uspjeli vratiti u zivot mrtve oci

“Mrtve” oči darivatelja organa “vraćene su u život” u prijelomnoj studiji koja nagovještava da bi moždana smrt možda mogla biti reverzibilna, piše Telegraph, a prenosi Jutarnji.hr.

Znanstvenici u SAD-u dokazali su pokusom da fotoosjetljive neuronske stanice u mrežnici oka još uvijek mogu reagirati na svjetlost i međusobno komunicirati čak do pet sati nakon smrti, kad također šalju signale “slične onima primijećenima kod živih subjekata”.

Svjetski uspjeh hrvatskih oftalmologa: Genetskom terapijom liječe distrofije mrežnice

Važno je naglasiti da ovi neuroni tvore dio središnjeg živčanog sustava (CNS), koji obuhvaća mozak i leđnu moždinu, zbog čega bi moglo biti moguće da se i druge stanice u CNS-u mogu obnoviti na sličan način – pri čemu bi se možda mogla vratiti i svijest.

U članku u časopisu Nature, autori su rekli da studija “otvara pitanje je li moždana smrt, kako je trenutno definiramo, uistinu nepovratna”.

Stanice reagirale na različite vrste svjetlosti

Voditeljica studije dr. Fatima Abbas, iz Oftalmološkog centra Moran na Sveučilištu Utah, rekla je: “Uspjeli smo probuditi fotoreceptorske stanice u ljudskoj makuli (žutoj pjegi), koja je dio mrežnice odgovorne za naš središnji vid i našu sposobnost da vidimo fine detalje i boje.”

“U očima dobivenim do pet sati nakon smrti darivatelja organa, te su stanice reagirale na jako svjetlo, obojena svjetla, pa čak i na vrlo prigušene bljeskove svjetla.”

Sveučilište Yale je 2019. godine ponovno pokrenulo mozak 32 obezglavljene svinje koje su usmrćene  četiri sata ranije, pri čemu su koktelom kemikalija ponovno uključili cirkulaciju i metabolizam.

No stručnjaci su rekli da je novo istraživanje otišlo korak dalje i obnovilo b-valove – spore, ritmičke oscilacije zabilježene samo u živim mozgovima.

Dr. Frans Vinberg, docent oftalmologije i vizualnih znanosti na Sveučilištu Utah, rekao je: “U slučaju Yalea, koordinirana populacijska aktivnost neurona u mozgu svinja nije mogla biti vraćena.”

“U našem slučaju, uspjeli smo oživjeti reakcije populacije fotoreceptorskih stanica čak i do pet sati nakon smrti u ljudskoj središnjoj mrežnici, koja je važan dio našeg središnjeg živčanog sustava.

Uspjeli smo natjerati stanice retine da međusobno komuniciraju, na način na koji to rade u živom oku. Prošle studije su obnovile vrlo ograničenu električnu aktivnost u očima darivatelja organa, ali to nikada nije postignuto u makuli, niti u ovolikoj mjeri u kojoj smo sada uspjeli. Retina je dio našeg središnjeg živčanog sustava pa mislimo da se slične stvari mogu vidjeti i u drugim dijelovima mozga.’

Nove terapije za gubitak vida

U početnim eksperimentima znanstvenici su uspjeli oživjeti stanice koje osjete svjetlost, ali ih nisu uspjeli natjerati da međusobno komuniciraju.

Ubrzo su shvatili da je to zbog nedostatka kisika, pa su dizajnirali posebnu transportnu jedinicu koja može vratiti kisik i razne hranjive tvari u oči čim budu uklonjene od donora.

Taj posebni držač također uključuje elektrode koje se mogu spojiti na obje strane mrežnice za praćenje električnih signala, kao i sustav svjetlosnog podražaja.

Transplantacija roznice 1

Transplantacija rožnice: o čemu ovisi uspjeh zahvata

Bolesti rožnice oka ima više, a neke od njih mogu dovesti do bola i gubitka vida pa je u...

SAZNAJTE VIŠE

Istraživači se također nadaju da će napredak dovesti do toga da se pokusi s očima, koji se trenutno provode na primatima, počnu provoditi i na “živim” očima donora, što će ubrzati razvoj nove terapije za gubitak vida i poboljšati razumijevanje neurodegenerativnih bolesti.

“Znanstvena zajednica sada može proučavati ljudski vid na načine koji jednostavno nisu bili mogući s laboratorijskim životinjama,” rekao je dr. Vinberg.

“Nadamo se da će ovo motivirati udruženja darivatelja organa, same darivatelje organa i banke očiju i pomoći im da shvate uzbudljive nove mogućnosti koje nudi ova vrsta istraživanja.”

Izvor: https://www.jutarnji.hr/life/znanost/znanstvenici-uspjeli-vratiti-u-zivot-mrtve-oci-znaci-li-to-da-i-mozdana-smrt-nije-nepovratna-15196872

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button