Zanimljivosti i savjeti - 11. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Prabake su bile u pravu: Zdravstveni savjeti naših predaka vrijede i danas

O zdravom načinu života možemo ponešto naučiti od naših prabaka

Zdravstveni savjeti prabaka

Mnogi zdravstveni principi stari stotinjak i više godina još uvijek imaju suštinsku vrijednost. Ako ste u nedoumici kako organizirati svoj dan, odvojite vremena i proučite što je činila prabaka u pogledu hrane, spavanja, duševnog zdravlja i vježbanja. Primjena njenih zdravstvenih principa odvest će vas bliže skladu s prirodom.

Prehrana

Pravilna prehrana bila je među prabakinim prioritetima. Imala je svoj vrt, oslanjala se na lokalnu i organsku hranu i gotovo sva jela pripremala kod kuće. Prehrana po restoranima i kupovanje kruha, kolača i umaka u dućanu nisu dolazili u obzir.

Prije stotinjak godina industrijske farme i tvornička gnojiva bili su mnogo rjeđi, a poljoprivredni su proizvodi bili uzgajani blizu potrošača jer bi inače istrunuli na dugom putovanju. Današnja istraživanja kazuju da je bila u pravu što nije davala slastice djeci i unucima ako prethodno nisu pojeli povrće.

>>Korak po korak do stote – kako zadržati vitalnost i zdravo stariti?<<

U vrijeme naših prabaka ljudi nisu bježali od ugljikohidrata nego su jeli rižu, zob, krumpir, domaći kruh, kolače i tjesteninu. Ugljikohidrati su važni u prehrani, naročito ako su nerafinirani, kakve je jela generacija naših prabaka.

Naši su stari konzumirali punomasne oblike svih namirnica bogatih prirodnim masnoćama. Mozak se većinom sastoji od masnoća, a kolesterol nam je nužan za proizvodnju hormona i apsorpciju vitamina D. Izbacivanje masnoća može napraviti nered u organizmu

Napitci

Naše su prabake pile uglavnom vodu, mlijeko i čaj. Danas sveprisutni voćni i gazirani sokovi, energetska pića, likeri i mlijeko s okusom prije stotinjak godina nisu bili dostupni, ili su bili skupi. Danas putem napitaka svakodnevno unosimo u tijelo šećer ili umjetna sladila, što nepovoljno utječe na rad žlijezda i nije dobro za našu liniju. 

Duševno zdravlje

Prabake su znale da duševno blagostanje zahtijeva zbližavanje i povezivanje s drugima. Nije imala vremena brinuti se o sitnicama i redovito bi pomagale bližnjima da s manje stresa prihvate loše vijesti. Molitve su bile sastavni dio njihove svakodnevice. Postojao Bog ili ne, istraživanja potvrđuju da su vjera i molitva povoljni za duševno zdravlje. 

Snaga i kondicija

U vrijeme naših starih nije bilo teretana, sprava za kućno vježbanje i videa s fitnessom. Neovisno o tome, naša se prabaka kretala više od današnje generacije. Kuhanje, čišćenje, pranje, grijanje vode, rad u vrtu ili polju i odlasci u posjete trošili su puno kalorija. Znanstvenici se slažu da je redovna kućanska aktivnost tijekom dana bolja od naizmjeničnog vježbanja u teretani i dugog sjedenja. 

Čišćenje

Proizvodi za čišćenje prije stotinjak godina bili su sigurniji od današnjih žestokih deterdženata. Zrak u prabakinoj kući nije bio toliko zagađen, budući da je njezino omiljeno (i učinkovito) sredstvo za čišćenje bila voda pomiješana s octom. 

Spavanje

Naše prabake nisu bdjele nakon ponoći gledajući tv serije i surfajući po internetu. Umjesto toga, prilagođavale su aktivnosti kretanju sunca i rano odlazile na počinak. Bile su vrlo uredne u pogledu spavanja, liježući i budeći se svakog dana približno u isto vrijeme. Naši su mozgovi programirani da slijede pravilne prirodne cikluse svjetla i tame. Kad bismo oponašali prabake u pogledu spavanja, ne bismo bili toliko podložni insomniji i hipersomniji.

Briga za bližnje

Kad bi se netko od ukućana razbolio, naša bi mu prabaka napravila zdrav napitak u vidu čaja od kamilice ili šipka s medom i limunom te ga natjerala da se utopli u krevetu. U anglosaksonskim zemljama običaj je poslužiti pileću juhu, koja također ima ljekovitih vrijednosti, a ne uzrokuje nikakve nuspojave.  

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button