Zanimljivosti i savjeti - 8. ožujka 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Održana javnozdravstvena akcija “Pošalji uzorak, spriječi rak”

U subotu, 4. ožujka 2023. godine na Cvjetnom trgu održana je javnozdravstvena akcija “Pošalji uzorak, spriječi rak!” povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva i promocije Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva

javnozdravstvena akcija-posalji uzorak sprijeci rak

Akciju je organizirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, u suradnji s Hrvatskim gastroenterološkim društvom – Sekcijom za preventivnu aktivnost, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Na javnozdravstvenoj akciji su sudjelovali i studenti medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Sekcija za gastroenterologiju i hepatologiju i Sekcija za onkologiju i imunologiju, koji su informirali građane o programu probira.

Rizični čimbenici za razvoj karcinoma debelog crijeva

Naglasci s okupljanja

Okupljenim novinarima i zainteresiranoj javnosti obratili su se izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo; prim.dr.sc. Marija Bubaš, državna tajnica u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade i ministra zdravstva, prof. dr. sc. Neven Ljubičić, predsjednik povjerenstva Ministarstva zdravstva za koordinaciju provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva; prof. dr. sc. Ivica Grgurević, predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva; Ivana Brkić Biloš, dr.med., voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo; prof. dr. sc. Nataša Antoljak, nacionalna koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva; prof. dr. sc. Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”; mr. sc. Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, u svojstvu izaslanice gradonačelnika Grada Zagreba, Ljubica Lukačić, zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Mario Gazić, predsjednik komore medicinskih sestara te Ivica Belina, prof.edukac.reh., predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Naglašeno je da je u Hrvatskoj rak debelog i završnog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s 3 396 novih slučajeva u 2020. godini, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka s 2 102 umrle osobe u 2021. godini. Češći je u osoba starije životne dobi, međutim petina novooboljelih je mlađa od 60 godina. Ove brojke pokazuju da je od izuzetne važnosti nastaviti dosadašnje napore u prevenciji i ranom otkrivanju raka.

Građani su pozvani da se odazovu pozivu kada ga dobiju

U sklopu akcije građane se kroz razgovor upoznalo s pojedinostima Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, učinkovitog oblika probira kojim se postiže da se bolest u populaciji otkriva u ranijem stadiju kad su velike mogućnosti za izlječenje ili čak pred-zloćudnom obliku kada se bolest može spriječiti. U Hrvatskoj oko 25 % osoba u dobi od 50 do 74 godine obavi test u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva te su građani pozvani da se odazovu pozivu kada ga dobiju jer time čuvaju svoje zdravlje i život. Građani koji su obuhvaćeni Programom, a koji se iz nekog razloga nisu napravili testiranje u okviru programa imali su mogućnost uzeti svoj test na skrivenu krv u stolici – podijeljen je 31 test zainteresiranim građanima. Građani su pitali sve što ih zanima, a odgovori su, nadamo se, doprinijeli smanjenu strahova i stigme povezane s ovom vrstom raka i provedbom testa.

Istaknuta je i važnost učinkovitih oblika primarne prevencije raka debelog crijeva, kao što su pravilna prehrana s više vlakana, povrća i voća uz smanjenu konzumaciju  crvenog mesa i mesnih prerađevina, redovita tjelesna aktivnost, prestanak pušenja te što manja konzumacija alkohola.

Zlocudne bolesti rak karcinom

Obratite pozornost: Znaci upozorenja na zloćudne bolesti

Zloćudne bolesti su heterogena skupina bolesti te mogu izazvati niz različitih simptoma, ovisno o tome gdje se tumor ili...

SAZNAJTE VIŠE

Podrška akciji

Akciju su podržali predsjednik Vlade, predsjednik Hrvatskog Sabora, Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatska liga za borbu protiv raka, liječnici obiteljske medicine, ravnatelji Domova zdravlja u Zagrebu, Udruga medicinskih sestara i medicinskih tehničara zdravstvene njege u kući, Društvo medicinskih sestara/tehničara digestivne kirurgije i brojne udruge kao što su Sve za nju, Nismo same, P.I.N.K., Europa Donna, Ilco Zagreb i drugi.

Izvor: https://www.hzjz.hr/aktualnosti/odrzana-javnozdravstvena-akcija-posalji-uzorak-sprijeci-rak/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button