Zanimljivosti i savjeti - 3. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Održano 24. izdanje utrke Terry Fox Run: Maraton nade za svijet bez raka

Najdugovječnija humanitarna utrka, Terry Fox Run, dvadeset i četvrtu je godinu za redom na korak bliže ostvarenju svojega cilja – svijetu bez raka. Zagrebački Jarun ove je nedjelje okupio 3 000 sudionika motiviranih sloganom ovogodišnjeg izdanja – „Trčao si za nas, a sada mi trčimo za tebe“

24. izdanje Terry Fox Run Zagreb

Povratak utrke na Jarun građanima je dao priliku da ovo sunčano poslijepodne provedu u društvu svojih bližnjih – trčeći, hodajući, vozeći bicikl ili role, ali ovaj put motivirani višim ciljem i  nadom da koračaju u svijet u kojemu se ne umire od zloćudne bolesti.

Tradicija je to koja je započela u Kanadi, a nastavila se u zemljama diljem svijeta među kojima je i Hrvatska. Prije 24 godine pokrenuli su ju Kanadsko veleposlanstvo i Hrvatska liga za borbu protiv raka. Najveća je vrijednost ove akcije što su njezinu važnost prepoznali brojni građani te relevantne institucije.

24. izdanje Terry Fox Run humanitarna utrka Zagreb Jarun

Tko je bio Terry Fox?

“Iznimno smo ponosni što smo već 24. godinu za redom u Zagrebu. Terry Fox bio je Kanađanin koji je svojom pričom, hrabrošću  i predanošću inspirirao cijeli svijet, a njegova ostavština i dalje nastavlja pozitivno utjecati na svijet. Pomalo je nestvarno da je njegov san započeo prije čak 43 godine, a kada je prestao – okupio je cijeli svijet. Iako je izgubio svoju bitku s rakom, njegova je motivacija utjecala na pojedince koji su odlučili istu nastaviti baš danas na Jarunu“, rekla je gospođa Nathalie Niedoba, zamjenica veleposlanice Kanade u Hrvatskoj i konzulica.

Terryjeva ostavština u prethodne 23 godine motivirala je više od 100 000 sudionika u Hrvatskoj, a nakon sportskog zagrijavanja, sudionike su pozdravili i motivirali brojni uvaženi gosti. Josip Pavić, izaslanik Ministarstva turizma i sporta i državni tajnik istaknuo je koliko je važno podržati ovakve plemenite radnje s naglaskom da se svatko od nas barem jednom u svojem okruženju susreo s ovom zloćudnom bolesti i fokusom na želju za minimiziranje takvih iskustava.

Važnost preventivnih pregleda kao ključ borbe protiv raka

Tomislav Dulibić, izaslanik Ministarstva zdravstva, u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministra Vilija Beroša istaknuo je važnost preventivnih pregleda kao ključ borbe protiv raka. „Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva ulažu velike napore u borbi protiv raka kroz unaprjeđenje preventivnih programa i ovim putem želim dodatno motivirati ljude da se što više odazivaju na preglede takvoga tipa kako bismo zaista ostvarili naš zajednički cilj.“

Luka Juroš, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba te pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, istaknuo je važnost zajedništva u borbi protiv raka. “Zagreb je ponosan što može biti domaćin ovakvog događanja, a pogotovo što se utrka vratila na novi, bolji Jarun koji je već dugi niz godina mjesto obiteljskih i prijateljskih okupljanja. Današnje okupljanje je simbol onoga što svi zajedno možemo napraviti za borbu protiv raka.“

24. izdanje Terry Fox Run humanitarna utrka Zagreb Jarun

Zabavno-glazbeni program uz štrukle i kanadske palačinke

Zabavno-glazbeni program vodio je Alek El-kazal, a prije početka trke, posjetitelji događanja mogli su kupiti majice s vizualom akcije i uživati u glazbenom nastupu Nele u pratnji Darija Mihića na gitari i Brune Matić na bubnju, zbora Zagrepčanke i dečki i DJ-a Vedrana Cara. Doživljaj su upotpunile i poznate štrukle hotela Esplanade Zagreb te kanadske palačinke s javorovim sirupom, Mrav Burger ali i i brojne druge gastronomske delicije.

Najveći donator ovogodišnjeg izdanja je Radiochirurgija Zagreb – specijalna bolnica koja se bavi dijagnostikom i liječenjem raka najmodernijim raspoloživim sredstvima uz moto da se rak može uspješno liječiti ako ga pravovremeno otkrijemo. Građanima su uputili poziv za sudjelovanje u nacionalnim programima prevencije raka i redovito obavljanje preventivnih pregleda jer je stvarna i ozbiljna briga o sebi i svojim najdražima ključna u pravovremenom otkrivanju bolesti i zajedničkom pobjedom nad njom!

24. izdanje Terry Fox Run humanitarna utrka Zagreb Jarun

Podrška donatora

Ovogodišnje hrvatsko izdanje Maratona nade ne bi bilo moguće i bez podrške Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Gradskog ured za obrazovanje sport i mlade te brojnih drugih donatora koji iz godine u godinu podržavaju projekt. Akcija je od ove godine bogatija i za novog donatora – IN2 grupu, jednu od vodećih IT tvrtki u Hrvatskoj.

Hrvatsko izdanje trke Terry Fox Run održava se u organizaciji agencije MPG, Veleposlanstva Kanade i Hrvatske lige protiv raka, u suorganizaciji sa Zagrebačkim holdingom, u suradnji s hotelom Esplanade Zagreb i agencijom XOXO, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstva turizma i sporta.

Više informacija o 24. izdanju trke Terry Fox Run te načinima doniranja koji su, za sve one koji još uvijek žele podržati akciju, otvoreni do 1.12. može se pronaći na Facebook stranici http://www.facebook.com/TFRCroatia  te Instagram profilu https://www.instagram.com/terryfoxcroatia/ projekta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button