Zanimljivosti i savjeti - 19. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

Očev dan: važan utjecaj očeva na zdravlje i razvoj djece

Povodom Međunarodnog dana očeva koji se obilježava 19. ožujka skrećemo pažnju na značaj očeva u podizanju i odgoju djece

Medunarodni dan oceva uloga u odgoju djece ocinstvo uzor

Kada je u pitanju roditeljstvo, uloga očeva često se stavlja na drugo mjesto. Prikazi očeva u popularnoj kulturi potiču stereotipe o njima kao nekompetentnima, emocionalno isključenima, drugorazrednim roditeljima koji ni izbliza nisu tako važni u odgoju kao majke.

Brojni izazovi roditeljstva s kojima se susreću samohrani očevi

Kao posljedica toga, očevi sve više osjećaju pritisak da se povuku u drugi plan kada je u pitanju odgoj djece. Mnogi se očevi suočavaju i s ismijavanjem okoline ako javno priznaju da mijenjaju pelene svojoj djeci ili se odluče na porodiljni dopust. No iako je uloga majke, njene ljubavi i brige nenadomjestiva, djeci je potrebna i aktivna figura oca koji igra ne tako malu ulogu u razvoju zdrave i sretnije djece. Na koje sve načine očevi pozitivno utječu na dječji razvoj upoznaje nas web stranica dobrotvorne organizacije Child Crisis Arizona čije preporuke ovdje prenosimo.

Očevi pomažu povećanju intelektualnih sposobnosti djece

Nečiji tata može biti često odsutan, no aktivan, angažirani otac može mnogo pomoći kod razvoja inteligencije i intelektualnih vještina svojeg mališana. Otac tako može pridonijeti povećanju emocionalne inteligencije svog djeteta te mu pomoći kod rješavanja najrazličitijih vrsta problema. Istraživanja su pokazala da djeca čiji su očevi aktivno uključeni u odgoj djeteta tijekom njegove prve godine života, imaju bolji kognitivni razvoj te pokazuju pojačan kapacitet za znatiželjom i željom za istraživanjem. Djeca koja su odgojena uz aktivne očeve postižu bolje rezultate u verbalnim i matematičkim testovima te imaju manje izglede da će napustiti školu ili se prepustiti maloljetničkoj delinkvenciji.

Dobar tata osnažuje samopouzdanje u djeteta

Emocionalna podrška koju osigurava otac svojem djetetu je neprocjenjiv dar. Pokaže li otac svojem djetetu razumijevanje te koliko ga cijeni i voli, pomoći će da njegovo dijete razvije visoko samopouzdanje te osjećaj sreće i zadovoljstva. Djeca odgojena uz brižne očeve pokazuju veću toleranciju na podnošenje stresa ili frustracije, manje oklijevaju i manje se boje djelovanja u novim, nepoznatim situacijama. A imaju i pojačanu sposobnost odupiranja pritisku vršnjaka te se bez straha zalažu za sebe.

Uzor u kojeg se treba ugledati

Dobri očevi postaju pozitivni uzori svojoj djeci te u mališanima potiču dobro ponašanje i pozitivne navike. Kao rezultat toga, djeca s očevima uključenima u odgoj imaju manje problema s ponašanjem i kontrolom impulsa, postižu bolju koncentraciju te pokazuju viši stupanj društvenosti. Ona su suosjećajnija i darežljivija te su svjesnija potreba i prava drugih.

Otac pruža drugačiji pogled na svijet

Djeca su po svojoj prirodi puna raznoraznih pitanja, a majke i očevi pristupaju ovim pitanjima na različite načine. Aktivni roditelji s različitim pristupima roditeljstvu mogu biti odličan put da se djecu izloži širokom dijapazonu razmišljanja o različitim problemima i njihovom rješavanju. Aktivni očevi imaju jedinstvenu priliku da podijele svoj kut gledanja na život te poduče djecu vrijednim vještinama koja će im zatrebati u životu.

Dijete se osjeća voljenije

Možda se samo po sebi razumije, ali nije na odmet i ovdje naglasiti, otac uključen u odgoj svojeg djeteta pokazuje mališanu koliko je voljen. Kada je otac postojan izvor ljubavi i ohrabrenja, dijete  odrasta veselije i zdravije uz snažan osjećaj samopoštovanja.

odgoj djece roditeljstvo savrseni roditelji

Savršen roditelj ne postoji, već samo dovoljno dobar

Mnogi roditelji zabrinuti su da, unatoč uloženom trudu u odgoj djece čine greške. No strahu od „nesavršenosti“ ne bi...

SAZNAJTE VIŠE

Ako ste i vi otac, svakako se aktivno uključite u odgoj vašeg djeteta. Bit ćete mu ne samo važna emocionalna i intelektualna podrška, nego i čvrst stup njegova razvoja.

Svim brižnim tatama ADIVA čestita Dan očeva!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button