Zanimljivosti i savjeti - 21. kolovoza 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

Nova krvna pretraga mogla bi pomoći djeci i liječnicima kod smanjenja prekomjerne upotrebe antibiotika

Globalni tim predvođen istraživačima s Imperial Collegea u Londonu istražio je kako geni u krvi reagiraju na određene infekcije i bolesti da bi se brže dijagnosticirale bolesti i smanjila prekomjerna uporaba antibiotika

krvna pretraga prekomjerna upotreba antibiotika

Nova krvna pretraga može za sat vremena identificirati uzrok vrućice kod djece.

Krvnu pretragu koja bi za manje od sat vremena mogla pomoći u dijagnosticiranju uzroka povećane temperature u djece znanstvenici su opisali kao veliki napredak, javlja Zimo.dnevnik.hr. Većina postojećih dijagnostičkih testova usredotočena je na otkrivanje patogena, a da bi se dobili rezultati može proći 72 ili više sati.

Globalni tim predvođen istraživačima s Imperial Collegea u Londonu istražio je kako geni u krvi reagiraju na određene infekcije i bolesti da bi se brže dijagnosticirale bolesti i smanjila prekomjerna uporaba antibiotika.

Formula je testirana na 411 djece

Istraživači su analizirali podatke 1212 pacijenata oboljelih od 18 bolesti, uključujući respiratorni sincicijski virus (RSV) i tuberkulozu. Iz toga su uspjeli otkriti koji su ključni geni bili uključeni ili isključeni kao odgovor organizma na bolesti te identificirati molekularni potpis bolesti.

Zatim je primjenjeno strojno učenje kako bi se prepoznali obrasci povezani s određenim stanjima, usredotočujući se na 161 gen. Formula je testirana na 411 djece koja su primljena u bolnicu sa sepsom ili teškim infekcijama uzrokovanim s 13 od 18 bolesti.

Test će poboljšati dijagnozu dječjih bolesti

Istraživači su rekli da rezultati, objavljeni u medicinskom časopisu Cell Press Medu, pružaju dokaz da inovatinvna metoda djeluje i da bi test baziran na ekspresiji gena mogao drastično poboljšati dijagnozu dječjih bolesti, smanjiti odgađanje i krive dijagnoze te značajno utjecati na zdravstvenu skrb, posebno u zemljama u razvoju.

Nadaju se da bi novi test mogao riješiti pretjeranu upotrebu antibiotika kod djece, koji se obično propisuju dok se ne isključi antibakterijska infekcija.

Profesor Michael Levin, liječnik na odjelu za zarazne bolesti Imperial Collegea u Londonu, istaknuo je: “Unatoč velikom napretku u medicinskoj tehnologiji, kada se dijete dovede u bolnicu s vrućicom, naš početni pristup je liječenje na temelju dojma liječnika o mogućim uzrocima djetetove bolesti.”

Ubrzat će se odluke o liječenju

“Kao kliničari, moramo donositi brze odluke o liječenju, često samo na temelju simptoma, informacija od roditelja i našeg medicinskog obrazovanja i iskustva, ali možda nećemo znati je li vrućica bakterijska, virusna ili je u pitanju nešto drugo nekoliko sati ili dana nakon što je dijete primljeno, dok ne dođu rezultati testa”, objasnio je.

hidrogelovi terapije kosti zglobovi

Čudesan svijet hidrogelova koji će promijeniti brojne terapije

Kemičari, biolozi i inženjeri počinju sve više surađivati, međusobno i s liječnicima pa rastuće područje hidrogelova mijenja i medicinu.

SAZNAJTE VIŠE

Takva odgađanja mogu dovesti do toga da pacijent ne dobije pravodobno liječenje, tako da postoji jasna i hitna potreba za poboljšanjem dijagnostike. Korištenje ovog novog pristupa, nakon što se osmisle odgovarajući uređaji, moglo bi biti veliki napredak u zdravstvenoj skrbi, dodao je profesor Levin.

Izvor: https://zimo.dnevnik.hr/clanak/znanstvenici-zele-smanjiti-prekomjernu-upotrebu-antibiotika-nova-krvna-pretraga-mogla-bi-pomoci-i-djeci-i-lijecnicima—797750.html

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button