Zanimljivosti i savjeti - 16. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Maja Petković

Ne treba vam sanjarica: Savjeti koji će vam pomoći kod tumačenja snova

Umjesto da pretražujete internet u potrazi za time što će reći sanjarica koja će vam pomoći u tumačenju sna, pokušajte sami otkriti skrivene poruke svoje podsvijesti

san, snovi, tumačenje snova

Snovi od davnina fasciniraju ljude pa su ih još Egipćani koristili za prognoziranje budućnosti. Slično viđenje spominje se u Bibliji o snovima kao vizijama, pa čak i o Josipu kao tumaču snova.

U kineskoj civilizaciji koristile su se knjige za analizu snova, a u novije vrijeme snovi postaju sve češći predmet istraživanja psiholoških i neuroznanstvenih krugova, odnosno onih koji ih promatraju kao odraz naših nesvjesnih emocionalnih procesa i drugih za koje su snovi rezultat brzog pomicanja očnih jabučica (eng. rapid eye movements), tj. REM faze sna.

Ima i onih koji smatraju da snovi odražavaju naše misli i osjećaje te nam nude put do naših najdubljih želja, strahova i problema

Što su snovi?

Snovi su priče i slike koje naš um stvara dok spavamo. Nekad mogu biti strašni, bizarni i nepovezani. Najčešće se javljaju tijekom najdublje faze sna, odnosno REM faze, kada je mozak najaktivniji. Neki stručnjaci kažu da u prosjeku sanjamo najmanje četiri do šest različitih snova tijekom noći koji mogu trajati od nekoliko sekundi do 15-ak minuta. Oko 95% sadržaja sna se zaboravi pri buđenju. Zašto sanjamo pitanje je na koje su brojne teorije pokušale dati odgovor. Jedni ih smatraju važnima za mentalno funkcioniranje, kao razvoj memorije i kognitivnih vještina u planiranju budućnosti na temelju prošlih iskustava. Drugi ih pak smatraju važnima za emocionalno funkcioniranje te proradu misli i osjećaja koji su ostali neprorađeni tijekom dana. Sigmund Freud još u 19. stoljeću uvodi termin analiza snova u psihoanalizu radi proučavanja nesvjesnih potisnutih želja osobe. Uglavnom, znanstvenici još pokušavaju shvatiti zašto sanjamo.

Protumačite svoje snove

Značenje sna ovisi o svakom od nas. Neki smatraju da snovi nisu vezani uz emocije nego su rezultat neurološke aktivnosti, a ima i onih koji smatraju da snovi odražavaju naše misli i osjećaje te nam nude put do naših najdubljih želja, strahova i problema. Takav pristup snovima, osim Freuda, dodatno je proširio C. G. Jung, tvorac analitičke psihologije, koji je promatrao snove kao odraz naših nesvjesnih priča. Tako, primjerice, ako je osobu u stvarnosti strah neke situacije koju izbjegava, san će joj pokazivati mjesto na kojem se boji. I dok se ne suoči sa situacijom u stvarnom svijetu, uobičajeno je da će se san ponavljati. Slično je i s noćnim morama koje se javljaju tijekom stresnih i traumatičnih situacija. Ako se slični snovi ponavljaju, poruka je jasna, no vi je morate prepoznati. Pitanje je koliko je želite čuti.

>>Nesanica je poremećaj spavanja koji znatno umanjuje kvalitetu života. Tijekom života svaka osoba doživi poremećaj spavanja. Osoba ne može zaspati, spava u polusnu, često se budi tijekom noći ili se budi nakon svega nekoliko sati spavanja, odnosno prerano ujutro.<<

Ako sanjate i želite dodatno istraživati značenje sna, evo i nekoliko savjeta za jednostavnu analizu:

  • Zapišite sadržaj sna – važno je da napišite kada ste san sanjali i što se u to vrijeme događalo u vašem životu. San je u većini situacija povezan s događajima koje proživljavate.
  • Izdvojite elemente sna – osobe, predmete i mjesta te razmislite što oni znače, odnosno koje su vaše asocijacije na njih. Važno je vaše iskustvo, a ne iskustvo iz sanjarica (primjerice, nekima zmija može značiti pozitivno iskustvo, promjenu, a drugima može predstavljati strah od ugriza i smrti). Zapišite si kako ste se osjećali u snu.
  • Povežite sadržaj sna i trenutačnu životnu situaciju – primjerice, djevojka je prekinula s dečkom, a u snu je zatvorena u samostan iz kojeg pokušava pobjeći.
  • Povežite elemente sna, situaciju za koju je vezan i odredite što vam poručuje – primjerice, iz navedenog primjera san je djevojci poručio da će neko vrijeme biti sama, no istodobno se boji samoće te je samostan za nju simbol mjesta gdje nikada neće naći partnera.

Što još može pomoći?

Sanjamo li sebe, tada je to sve ono što znamo o sebi, svjesno. Sanjamo li poznate osobe, oni nose dijelove nas kojih smo nesvjesni. Primjerice, ako sanjamo poznatog znanstvenika, možda on nosi dio naše kreativnosti i inovativnosti ili ako sanjamo učiteljicu, možda ona simbolizira vještinu podučavanja i organizacije. Uvijek za svaku osobu koju sanjate napišite barem tri karakteristike koje vežete uz nju. 

Životinje u snu predstavljaju naše instinkte. Pritom gledamo vrstu i boju životinje pa su, primjerice, gmazovi simbol nagona za preživljavanje, sisavci simbol povezanost s emocijama, a ptice simboliziraju kontakt s duhovnim kvalitetama. Sanjamo li građevine, odnosno nastambe ili događaje, značenja su različita – kuća najčešće predstavlja nas, toalet mjesto držanja ili ispuštanja, groblje može značiti smrt i kraj, vjenčanje spajanje ili zajednicu, a brojevi mogu ukazivati na konkretne stvari.

Trikovi za prisjećanje

Možda se ne možete prisjetiti svojih snova, no mogli bi vam pomoći neki trikovi. Zapamtite da svi sanjamo, ali nećemo svi pamtiti snove. Za početak izrazite namjeru da se želite sjetiti sna prije nego što legnete spavati. Ako se tijekom noći probudite i sjećate se sna, pokušajte u bilježnicu zapisati najosnovnije elemente. Kad vam analiza sna postane rutina, lakše ćete se prisjećati.

Ako ste umorni, iscrpljeni i skloni korištenju opijata, teže ćete se prisjećati svojih snova. Ako ste zapisali san, ali analiza ne daje ništa smisleno, uvijek se možete javiti osobi koja se bavi analizom snova ili se pak priključiti grupama koje se bave grupnom analizom snova. Što više sanjate, bit ćete iskusniji. Želim vam sretno i uzbudljivo sanjanje.

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button