Zanimljivosti i savjeti - 12. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Najljepša uloga na svijetu: Sretan vam Majčin dan

Druge nedjelje u svibnju slavimo Majčin dan, kada na poseban način izražavamo ljubav i zahvalnost majkama diljem svijeta

Majčin dan, majka, mama

Majčin dan obilježava se druge nedjelje u svibnju, a posvećen je majkama i majčinstvu. Svoje korijene vuče iz engleskog i američkog pokreta žena. Naime, Ann Maria Reeves  Jarvis 1865. godine je organizirala Mothers Day Meetings. Bili su to sastanci na kojima su majke mogle razmjenjivati svoje ideje o raznim aktualnim pitanjima.

Počeci u Americi

Njezina kći Anna Marie Jarvis smatra se osnivačicom Majčinog dana kakav danas poznajemo. Ona je 12. svibnja 1907., dvije godine nakon smrti majke, osnovala Memorial Mothers Day Meeting.

Kupila je 500 bijelih karanfila i podijelila ih drugim majkama u mjesnoj crkvi. Na taj je način izrazila svoju ljubav prema preminuloj majci. Taj se običaj u sljedeće dvije godine proširio te je većina majki u američkim državama slavila Majčin dan.

Njega je američki predsjednik Woodrow Wilson 1914. godine proglasio nacionalnim praznikom. Nedugo nakon toga i europske zemlje prihvatile su ovaj praznik, piše Wikipedija.

majka i kćer

Lekcije za odrastanje: 7 savjeta koje je majka poslala kćeri u budućnost

Kada ste posljednji put napisali pismo, bilo „stvarno“ ili virtualno? A jeste li ikada razmišljali o tome da napišete...

SAZNAJTE VIŠE

Majčin dan obilježavao se i u prošlosti

I rani kršćani su slavili Majčin dan. Imali su razne festivale koji su bili posvećeni Djevici Mariji. U Engleskoj se od 1600. godine slavila „Majčina nedjelja“, a obilježavala se u nedjelju koja je uslijedila 40 dana nakon Uskrsa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button