Zanimljivosti i savjeti - 3. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Međunarodni dan osoba s invaliditetom: I oni mogu sve na svoj način

Danas obilježavamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom, kojih u Hrvatskoj ima više od pola milijuna

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, a u fokusu je osnaživanje osoba s invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti.

Ujedinjeni narodi su 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, a Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

>>Međunarodni dan bijelog štapa: Sljepoća je bila i bit će teška invalidnost<<

Svake se godine obilježava drugom temom, a ove godine je u fokusu „Osnaživanje osoba s invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti“, piše UN.

Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

U svijetu više od milijardu ljudi ima neki oblik invaliditeta, što iznosi jedna osoba na svakih sedam. U Hrvatskoj živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom što je oko 12 % ukupnog stanovništva. Zanimljivo je i da je Hrvatska treća zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button