Zanimljivosti i savjeti - 9. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov

Kakve veze imaju sljezovi kolači i snaga volje? Otkrijte i promijenite život

Umjesto kolačića sudbine iz kineskih restorana ili sljezovih kolača, za „gatanje“ vam može poslužiti bilo koja stvar kojoj teško možete odoljeti…

gatanje iz sljezovih kolača

Koliko je jaka naša snaga volje te može li se ona uzeti kao mjera uspješnijeg i sretnijeg života, pitanje je koje već godinama okupira mnoge psihologe. Na njega je pokušao odgovoriti Walter Mischel u svom poznatom eksperimentu. Je li mu pošlo za rukom?

U čuvenom “Marshmallow eksperimentu”, Mischel i njegov stručni tim promatrali su skupinu četverogodišnjaka – svakog su smjestili u svoju prostoriju, pred njih stavili marshmallow (sljezov kolačić) i dali im upute: „Možeš odmah pojesti ovaj sljezov kolačić ili čekati 15 minuta da se vratim s dva sljezova kolačića za tebe.“

Eksperiment je pokazao da se djeca uvelike razlikuju s obzirom na svoju snagu volje; neki su bez problema čekali 15 minuta, neki su odmah pojeli kolačić, a neki su se (s više ili manje uspjeha) svim silama trudili suzdržati. Mischelov tim je u narednim godinama pratio testiranu djecu i utvrdio nekoliko zanimljivih činjenica: djeca koja su se uspjela suzdržati 15 minuta imala su bolji akademski uspjeh, bolji odnos s vršnjacima i manje problema s ovisnošću kasnije u životu.

Djeca koja se nisu mogla suzdržati od jedenja kolača niti nekoliko minuta od trenutka kad su ostala sama, imala su gori akademski uspjeh i više emocionalnih problema kasnije u životu.

Ovaj eksperiment poslužio je mnogima kao uporište za tezu kako snaga volje određuje naš uspjeh u životu. Premda se u posljednje vrijeme eksperiment uzima s dozom rezerve jer mu kritičari zamjeraju nekoliko proceduralnih omaški, nepobitna je činjenica da snaga volje, odnosno mogućnost da se odupremo različitim iskušenjima, igra važnu ulogu u našem životu. Stoga, kako možemo poboljšati našu snagu volje?

Snaga volje je ograničenog kapaciteta

Snaga volje se može usporediti s mišićima. Redovito vježbanje dovodi do njihovog rasta. Međutim, pretjeranim vježbanjem mišići se umore i trebamo pričekati da se oporave.

Vjerojatno ne biste išli dizati utege pola sata prije nego ćete krenuti u selidbu pokućstva jer nećete htjeti preopteretiti mišiće. Slično je i sa snagom volje: samodisciplina s mjerom je odlična za izgradnju snage volje, ali ako si nikad ne dopustimo predah, lako se može dogoditi da pokleknemo u ključnom trenutku. Naprosto se dogodi „zamor” snage volje.

 Premda se u posljednje vrijeme eksperiment uzima s dozom rezerve jer mu kritičari zamjeraju nekoliko proceduralnih omaški, nepobitna je činjenica da snaga volje, odnosno mogućnost da se odupremo različitim iskušenjima, igra važnu ulogu u našem životu

Klasični primjer za to je odvikavanje od cigareta. Često ljudi iz straha da se ne udebljaju prestankom pušenja krenu na rigorozne dijete. Na taj način zadaju si dva velika testa snage volje, pa se često dogodi da nakon kratkog vremena pokleknu u obje „zadaće“ i vrate se starim nezdravim navikama. Dakle, kod vježbanja snage volje, kao i kod većine stvari, najvažnija je umjerenost.

Snaga volje se može jačati

Dobra je vijest u cijeloj priči (pa tako i za odvikavanje od pušenja) da snagu volje s vremenom možemo ojačati. Neka istraživanja pokazala su da umjerena samodisciplina može dovesti do općeg povećanja samokontrole.

Primjerice, u jednom su istraživanju ljudima dali bon za dva mjeseca besplatnog korištenja teretane. Osobe koje su dva mjeseca provele u teretani držeći se svog plana vježbanja nisu samo postale fizički zdravije, već su pokazale i veću disciplinu u ostalim navikama: pušili su i pili manje te su jeli manje nezdrave hrane. Međutim, što je još zanimljivije, poboljšali su se i drugi aspekti njihova života koji su uključivali snagu volje: osobe su postale urednije u kućanskim obvezama, mogle su bolje kontrolirati svoju narav te su manje impulzivno kupovale!

Ako želite poboljšati svoju snagu volje, odaberite aktivnost koja odgovara vama i vašem načinu života, a koja zahtijeva od vas određeni angažman. Tako ćete iz dana u dan morati svjesno odlučivati da se toj aktivnosti želite posvećivati, a time će i vaša snaga volje rasti.

>> Za više zdravih savjeta kliknite i pretražite Zdravlje od A do Ž <<

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button