Zanimljivosti i savjeti - 26. travnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Još jedan uspjeh domaće medicine: Liječnici u Zagrebu ugradili čovjeku stimulator mozga

Tim kirurga u bolnici Dubrava prvi je u ovom dijelu Europe ugradio pacijentu stimulator u mozak. Prije mjesec dana novu tehnologiju primio je muškarac iz Zagreba koji je zbog Parkinsonove bolesti postao gotovo nepokretan

stimulator mozga KB Dubrava

“Poanta te elektrode je da ona stimulira jedan dio mozga i tako poboljšamo kliničku sliku, a baterija, uz to što stimulira, i kupi informacije od tog djela mozga koji stimuliramo i tako mi možemo poboljšati simptome”, rekao je neurokirurg Fadi Almahariq za RTL.

U KB-u Dubrava duboka mozgovna stimulacija radi se zadnje 24 godine, no ovom najnovijom tehnologijom prvi pacijent operiran je krajem ožujka. Riječ je o 67-godišnjem muškarcu iz Zagreba s Parkinsonovom bolesti, koji je sada pušten na kućni oporavak.

“U dogovoru s neurologom uključuje se stimulacija, smanjuje se terapija, bolesnik odmah po uključivanju stimulacije pokaže znakove poboljšanja motorike. Otpušten je kući na fizikalnu terapiju i daljnju prilagodbu stimulacije”, rekla je neurokirurginja Marina Raguž.

Baterija koja je pacijentu ugrađena u kožu, napominju doktori, samopunjiva je.

Pacijent sada može voziti bicikl, plivati, vratiti se svakodnevici

“Pacijent može puniti tu bateriju isto kao što puni svoj mobitel. Vijek je više od 20-25 godina. Kad se ugradi, nema potrebe da se ta baterija zamijeni”, objasnio je neurokirurg Almahariq.

Operacija je trajala tri sata, a upravo je vrijeme igralo važnu ulogu jer iza ove priče spoj je tehnologije i najkompliciranijeg ljudskog organizma. Preciznost u ovom zahvatu je ključna.

“Najteže je u svemu tome kad krenete stavljati elektrodu da je u jednom trenutku više ne vidite, imate točnu dubinu prema koordinatnom sustavu gdje će ona stići u jezgru (u mozgu) i to je u jednu ruku strah jeste li dobro napravili ili niste, ali u velikom broju slučaja gotovo da i nema komplikacija”, rekao je Marin Lakić, specijalizant neurokirurgije.

“Čim smo odstranili šavove nakon 10 dana, počeli smo sa stimulacijom i pacijent danas može voziti bicikl, plivati, vratiti se u svoju svakodnevicu”, rekao je Almahariq.

“Riječ je o pacijentima kojima je kvaliteta života znatno narušena, koji su na velikim dozama lijekova, koji im ne pomažu adekvatno. I ne samo da im omogućiš da nastave život bez velike količine lijekova nego im se vrati kvaliteta života, opet mogu sudjelovati u zajednici i to je prekrasno”, rekla je Andrea Blažević, specijalizantica neurokirurgije.

Izvor: Index.hr

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button