Zanimljivosti i savjeti - 25. prosinca 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Božić u duhu zdravlja i darivanja

Često je korištena fraza da je Božić vrijeme druženja i darivanja, no to, nažalost, nije uvijek moguće. Pa ipak, postoje načini povezivanja i izvan krugova obitelji, a najvrjednije darove koje možemo pokloniti ionako se ne mogu kupiti u trgovini – to su naše vrijeme, pažnja i ljubav

Sretan Božić Adiva ljekarne

Blagdansko razdoblje donosi sa sobom toplinu, radost i duh zajedništva. No, za mnoge od nas, Božić može biti i izazovan period, osobito ako se suočavamo s osjećajima usamljenosti, blagdanskom tjeskobom ili „blagdanskim bluesom“.

Usprkos tim izazovima, važno je prepoznati ljepotu druženja, prijateljstva i darivanja koja mogu imati pozitivan utjecaj na naše zdravlje i dobrobit.

U dobrom društvu

Božić je vrijeme kada se mnogi okupljaju s obitelji i prijateljima. Druženje s voljenima ima snažan utjecaj na naše emocionalno i mentalno zdravlje. Razgovor, smijeh i zajednički trenuci stvaraju nezaboravne uspomene koje su dragocjene poput bilo kojeg poklona ispod bora.

Za one koji se možda osjećaju usamljeno, važno je potražiti prilike za povezivanje s drugima, što se ne mora nužno odnositi na članove obitelji. Sudjelovanje u zajedničkim aktivnostima, volontiranje ili jednostavno dijeljenje vremena s prijateljima može pružiti osjećaj pripadnosti i podrške.

Ljubav koja se umnaža

Darivanje je srž božićnog duha, ali možda nismo svjesni koliko ono ima pozitivan utjecaj na naše zdravlje. Poklanjanje nije samo čin altruizma, već i način da poboljšamo vlastito emocionalno stanje. Osjećaj zadovoljstva koji proizlazi iz davanja može smanjiti stres, potaknuti osjećaj sreće i doprinijeti općem blagostanju.

Osim toga, humanitarni rad tijekom blagdana pruža priliku za promicanje većeg dobra u zajednici. Bilo da je riječ o volontiranju u lokalnoj kuhinji za beskućnike ili doniranju igračaka potrebitoj djeci, činjenje dobra ima moć transformirati ne samo živote drugih, već i naš vlastiti pogled na svijet.

Ne zaboravite i dar za sebe – nježnost

Dok smo okupljeni oko blagdanskog stola, važno je sjetiti se da nježnost ne treba podijeliti samo s drugima, već i sa sobom. Uživajte u svakom trenutku, ali istovremeno budite obzirni prema svom tijelu i duši. Jedan od najvažnijih poklona koje možete sebi dati jest briga o vlastitom zdravlju.

Biti nježan prema sebi znači slušati vlastite potrebe i uvažavati svoje granice. Ako osjetite umor, odmorite se. Ako se ne osjećate raspoloženo za druženje, udaljite se od stola ili skratite vrijeme proslave, otiđite ranije kući i nemojte zbog toga osjećati krivicu. Uzimanje vremena za sebe, bilo da je to šetnja na svježem zraku ili opuštanje uz omiljenu knjigu, pridonosi vašem emocionalnom i mentalnom zdravlju.

Svijest o važnosti vlastitog zdravlja ima dubok odjek u našem kapacitetu da činimo dobro drugima. Samo ako smo mi sami zdravi, možemo pružiti podršku i ljubav onima oko nas. Nježnost prema sebi postavlja, dakle, temelje za nježnost prema drugima.

Svaki novi dan je prilika za novi početak

Blagdansko razdoblje označava kraj jedne godine i početak nove. To je prilika za razmišljanje o prošlosti, ali i za gledanje prema budućnosti s nadom i optimizmom. Bez obzira na izazove koje smo možda prošli, svaki novi dan pruža priliku za novi početak.

Nadamo se da će vam ovaj Božić biti vrijeme ispunjeno optimizmom, mirom, ljubavlju i novim prilikama za sve nas. Želimo vam sretne i zdrave blagdane, ispunjene toplinom srca i radošću dijeljenja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button