Zanimljivosti i savjeti - 6. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Aorta priznata kao zaseban ljudski organ

Aorta, glavna i najveća krvna arterija, koja prenosi krv iz srca u ostatak tijela, dobila je posebnu čast u medicinskom svijetu - priznata je kao zaseban ljudski organ

aorta

“Velik je to korak”, kazao je Martin Czerny iz Sveučilišne bolnice Freiburg u Njemačkoj. “Priznanje aorte kao organa stavlja je u rang s ostalim organima, srcem, plućima i mozgom.”

Novi status organa vrijedi u zemljama Europske Unije i u Sjedinjenim Državama, nakon što je kao takav definiran u smjernicama Europske udruge za kardiotorakalnu kirurgiju (EACTS) i Američkog društva torakalnih kirurga (STS).

I za pacijente će ova odluka činiti razliku jer će klinički proces za mnoge među njima koji se liječe od bolesti aorte odsad vjerojatno biti drugačiji i, nadamo se, optimalniji.

Liječenje aorte u sklopu zasebnoga medicinskog područja

Dosad je bilo uobičajeno da se bolesti aorte liječe ili u kardiokirurgiji ili u vaskularnoj kirurgiji, ovisno o vrsti i lokalizaciji.

“Nove smjernice jasno preporučuju liječenje aorte u sklopu zasebnoga medicinskog područja. Ono treba biti povezano s ostalim sličnim područjima medicine”, pojasnio je Czerny, direktor bolnice za kardiovaskularnu kirurgiju u Njemačkoj.

Sve to će poboljšati liječenje ruptura aorte i ostalih ozbiljnih bolesti, istaknuo je Czerny.

Aorta je odgovorna za transport krvi bogate kisikom iz srca u tijelo. Ta velika krvna žila najveća je arterija u tijelu i proteže se od lijeve klijetke do žila u području zdjelice. Ima i značajnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka i brzini protoka krvi.

Izvor: https://www.index.hr/vijesti/clanak/aorta-priznata-kao-zaseban-ljudski-organ/2544314.aspx

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button