Treća dob - 15. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

O tome se ne govori: Sve je više starijih osoba izloženo zlostavljanju

Zlostavljanje starijih osoba je globalni društveni problem koji pogađa zdravlje i ljudska prava milijuna starijih osoba

Definira se kao jednokratni ili ponovljeni čin ili nedostatak odgovarajućeg djelovanja, koje se pojavljuje u bilo kojem odnosu u kojem se očekuje povjerenje, koji starijoj osobi nanosi štetu ili nevolju. 

Zlostavljanje starijih osoba može biti tjelesno, psihičko, emocionalno, seksualno ili financijsko, a može biti i rezultat namjernog ili nenamjernog zanemarivanja.

Svjetski dan svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba obilježava se svake godine 15. lipnja. U gotovo svim zemljama svijeta se između 2015. i 2030. godine očekuje značajan porast broja starijih osoba, a izraženije u zemljama u razvoju. O pitanju zlostavljanja starijih osoba, koje je nekad bilo tabu, danas se više govori, no i dalje je ono jedan od najmanje istraženih oblika nasilja.

Financijska i ekonomska kriza negativno je utjecala na stanje starijih osoba

Ujedinjeni narodi su stoga 2011. godine u Rezoluciji Opće skupštine o svjetskom danu svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba ukazali na zabrinutost da je u mnogim dijelovima svijeta svjetska financijska i ekonomska kriza negativno utjecala na stanje starijih osoba te na činjenicu da se starije žene, kojih je više od starijih muškaraca, često suočavaju s višestrukim oblicima diskriminacije koji proizlaze iz njihovih rodnih uloga u društvu u kombinaciji s njihovom dobi, invaliditetom i drugim razlozima, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

>>Starost nije bolest, ali je to razdoblje života kada se naše tijelo, psiha i duša mijenjaju, a promjene mogu biti vrlo neugodne i teško se podnose. Svaki čovjek stari “na svoj način” – jedan brže, a drugi sporije… Doznajte kako zadržati vitalnost i zdravo stariti…<<

Ovom se rezolucijom potiče sve države članice da provode Madridski međunarodni akcijski plan o starenju kao sastavni dio svojih nacionalnih razvojnih planova i strategija iskorjenjivanja siromaštva te da, između ostalog, jačaju institucionalne mehanizme, istraživanje, prikupljanje i analizu podataka i osposobljavanje potrebnog osoblja na području starenja.

Žrtava je i više, ali se svi slučajevi na prijavljuju

U razdoblju od 2015. do 2030. godine u svim razvijenim zemljama se očekuje znatan porast broja starijih osoba, a taj će porast biti brži u regijama u razvoju. Upravo zbog činjenice da raste broj starijih osoba, može se očekivati i da će zlostavljanje starijih osoba također biti u porastu, izvijestio je UN.

UN je objavio kako rezultati istraživanja pokazuju da bi se posebna pozornost trebala obratiti na financijsko iskorištavanje i materijalno zlostavljanje starijih osoba kao na ozbiljan problem. Naime, prema njihovim podacima, 5 do 10 posto starijih ljudi na globalnoj razini može doživjeti neku vrstu financijske eksploatacije. Međutim, takva se zlouporaba često ne prijavljuje, dijelom zbog sramote i neugodnosti koje se javljaju kod žrtava ili njihove fizičke nesposobnosti zbog bolesti ili slabije pokretljivosti, pa se s razlogom pretpostavlja da je ta brojka, nažalost, i puno veća.

>>Starost se ne može izbjeći, ali ako osluškujemo potrebe organizma i opskrbimo ga nutrijentima koji mu nedostaju, tijelo će spremnije dočekati sve izazove koji dolaze s godinama… Otkrijte recept za zdravo starenje…<<

Ugovori o dosmrtnom uzdržavanju kao oblik prijevare

Najveći problem u nas trenutačno su ugovori o dosmrtnom uzdržavanju. Radi se o dokumentu s kojim osoba samo jednim potpisom zapravo daje svoj život u ruke druge. Konkretno, starija osoba daruje svoju imovinu – stan illi kuću skrbniku, a on potpisuje da će se za zauzvrat brinuti za nju do kraja života. U praksi ta srkb često je nedovoljna i nedostatna. A kad to starije osobe shvate, prekasno je.

Tko može pomoći žrtvi?

  • Policija telefonskim putem na broj 192 ili u najbližoj plicijskoj postaji
  • Centar za socijalnu skrb ili nadležni centar prema mjestu stanovanja
  • Liječnik opće prakse u Domu zdravlja
  • Nevladine udruge
  • Sindikat umirovljenika
  • Klub umirovljenika

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button