Treća dob - 12. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Budite kao Pero Kvrgić: starite mudro i uspješno

S porastom prosječne dobi populacije porasla je svijest o potrebi da se ljudima treće dobi pomogne u zadržavanju što više razine kvalitete života

Sve više raste svijest o zdravom starenju

Ulaskom u treću životnu dob ne morate nužno prestati s određenim životnim aktivnostima. Umni i motorički procesi se usporavaju, no tu su životno iskustvo i mudrost. I zato mudro iskoristite tu prednost i naučite uspješno starjeti.

S porastom prosječne dobi populacije porasla je svijest o potrebi da se ljudima treće dobi pomogne u zadržavanju što više razine kvalitete života. Istraživanja pokazuju da vitalne osobe treće dobi uspješne u poslovnim, društvenim, sportskim, umjetničkim, znastvenim, političkim i ostalim aktivnostima često koriste “magičnu formulu” uspješnog starenja: selekcija – optimizacija – kompenzacija.

Kako stari Pero Kvrgić

Ta formula služi tome da se i dalje djeluje uspješno unatoč neminovnom smanjivanju psihofizičkih resursa. Naš proslavljeni glumac Pero Kvrgić poznat je po tome da u svojim poznim godinama još uvijek puni dvorane. Kao prvo, selektira manji broj uloga za izvedbu, a budući da ih je manje, ima više vremena da ih uvježba i drži pod kontrolom. Dakle, nakon što je selektirao broj uloga, moguće je uspješno provesti optimizaciju, tj. i dalje vrhunski utjeloviti odabrane likove. Na kraju dolazimo do kompenzacije. Budući da s godinama glasnice, kao i svaki drugi mišić, izgube na snazi, prije dijela kad treba na sceni ”zagrmiti”, maestro Kvrgić utiša glas tako da se publika jako utiša i ”naćuli” uši, pa nakon takve pripreme i nema potrebe za onim decibelima od kojih su u njegovoj mladosti podrhtavali zidovi kazališnih dvorana.

Naime, treba biti svjestan činjenice da se s godinama naši umni i motorički procesi usporavaju, ali iskustvom se taj ”hendikep” uvelike može kompenzirati

Ljudi koji znaju provesti ova tri postupka, osim priznanja okoline, i sami su zasigurno sretni zbog toga. Naime, treba biti svjestan činjenice da se s godinama naši umni i motorički procesi usporavaju, ali iskustvom se taj ”hendikep” uvelike može kompenzirati.

Budite svjesni granica

Također se smanjuje mogućnost istodobnog obavljanja više operacija. Stariji palninari na ravnom, nezahtjevnom dijelu staze veselo čavrljaju. Kad dođu do težeg dijela staze, prestaje razgovor jer ne žele dijeljenjem pozornosti izložiti sebe i ostale članove opsanosti od pogrešnog koraka. Dakle, najvažnije je znati gdje nam je granica.

Dobitna formula je jednostavno znati reći: Ovo mogu, a ovo ne mogu! Ovo je osobito bitno u smislu smanjenja opasnosti od fizičke povrede.

Ekskluzivna vrijednost: mudrost

No starija dob ima i jednu ”ekskluzivnu” vrijednost: mudrost se veže isključivo uz stariju dob. Temelji se na životnom iskustvu, koje može pomoći drugim ljudima, ali i razboritosti u prihvaćanju realnosti: s godinama se mnogo toga neminovno gubi, ali postoje i kvalitete koje se ne gube, a ponekad i rastu sve do vrlo visoke starosti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button