promo signPROMO ČLANAK

Probava - 5. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Silymarin: pomoć kod poremećaja funkcije jetre

Silymarin Belupo je biljni lijek koji se primjenjuje kod poremećaja funkcije jetre. Sadrži ekstrakt biljke sikavice, za čije je zaštitno djelovanje na jetru zaslužna skupina spojeva zajedničkog imena silimarin

Belupo Silymarin - pomoc kod poremecaja funkcije jetre

Jedan od najznačajnijih organa u našem tijelu, kojem se često ne posvećuje dovoljno pažnje, zasigurno je jetra. Smještena pod desnim rebrenim lukom, jetra sudjeluje u procesima probave hrane i eliminaciji štetnih tvari i toksina. Zbog iznimno važne metaboličke uloge često je nazivamo i „kemijskom tvornicom“ našeg organizma.

Iako ima veliku sposobnost obnavljanja, a svoje funkcije može obavljati i kad joj je očuvana tek polovica tkiva, neka oštećenja i bolesti mogu tiho i podmuklo napredovati bez izazivanja karakterističnih simptoma te dovesti do teškog oštećenja i po život ugrožavajućih stanja.

Najčešći simptomi bolesti jetre

Upravo zato je važno što ranije prepoznati najčešće simptome, kao što su: žuta boja kože i sluznica, bol u trbuhu, oticanje nogu i gležnjeva, svrbež kože, tamna boja urina, svijetla boja stolice, mučnina, povraćanje, gubitak apetita ili pojava modrica te vrlo često jedan nespecifičan znak – kronični umor.

Bolesti jetre mogu zahvatiti sve njezine dijelove – jetrene stanice, žučne vodove, krvne i limfne žile. Jetru mogu oštetiti razni toksini, neki lijekovi, virusi poput primjerice virusa hepatitisa, prekomjerna uporaba alkohola, smetnje u opskrbi krvlju… Pri tome nastaju poremećaji funkcije jetre koji narušavaju metaboličku ravnotežu organizma, a čije se posljedice danas mogu liječiti s različitim uspjehom.

Koje se terapije primjenjuju kod bolesti jetre?

Terapija ovisi o točnoj dijagnozi, ali i stadiju do kojeg je bolest uznapredovala.

Specifična terapija djeluje ciljano na pojedinu bolest. To su visoko diferentne terapije, pa se stoga primjenjuju pod strogim nadzorom liječnika specijalista. Uz ove lijekove, u liječenju bolesnika s oštećenjima jetre primjenjuje se i potporna terapija. Nju je moguće primijeniti i za one bolesti za koje nema specifičnog tj. ciljanog lijeka.

Potporna terapija podrazumijeva primjenu higijensko-dijetetskih mjera, uključujući pravilnu prehranu i nadomjestak određenih vitamina u organizmu, izbjegavanje alkohola i drugih štetnih tvari, mirovanje te hepatoprotektivne lijekove, kao što je Belupov Silymarin.

Silymarin – specifično djeluje na stanice jetre

Silymarin Belupo je biljni lijek koji se primjenjuje kod poremećaja funkcije jetre. Sadrži ekstrakt biljke sikavice, za čije je zaštitno djelovanje na jetru zaslužna skupina spojeva zajedničkog imena silimarin.

Silimarin specifično djeluje na stanice jetre, a svoje višestruke učinke postiže na nekoliko načina:

  • sprječava vezanje toksičnih tvari na jetrene stanice,
  • smanjuje stvaranje medijatora upale – prostaglandina koji sudjeluju u upalnim procesima u tkivima,
  • „hvata“ slobodne radikale,  sprječavajući nastanak oštećenje lipida stanične membrane te ujedno potiče oporavak jetrenih stanica. 

Stoga se Silymarin Belupo već dulje od dva desetljeća primjenjuje za ublažavanje poremećaja funkcije jetre vezano uz kronični hepatitis B i C, alkoholnu bolest jetre (uz prestanak konzumacije alkoholnih pića) i cirozu jetre.

Važno je naglasiti, da je za razliku od sličnih proizvoda, mahom dodataka prehrani, Silymarin Belupo biljni lijek sa standardiziranom količinom aktivne tvari te koji iza sebe ima i provedeno kliničko istraživanje*.

Jednostavnije rečeno, iako mogu biti sličnog ili istog naziva, u stanjima poremećaja funkcije jetre kao što su hepatitisi B i C, alkoholna bolest jetre ili ciroza važno je odabrati biljni lijek – jer on će osigurati odgovarajuću količinu djelatne tvari te pružiti hepatoprotektivni učinak.

*2013. KBC Zagreb, Klinika za unutarnje bolesti

Silymarin Belupo sadrži sikavicu. Za oralnu primjenu. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button