Otorinolaringologija - 24. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Novosti iz svijeta tehnologije: kontaktna leća za uho

Osobama s oštećenjem sluha uskoro bi moglo biti dostupno novo slušno pomagalo koje je po svojoj građi drugačije od postojećih te time zaobilazi postojeće probleme s kvalitetom zvuka

kontaktna leca za uho

Konvencionalna slušna pomagala olakšavaju život osobama oštećenog sluha, ali imaju nedostataka, od kojih je najvažniji neselektivno pojačavanje svih zvukova. Korisnici se žale da teško razabiru ono što im netko govori jer se sugovornikov glas utapa u pozadinsku buku, uključujući tuđe razgovore.

Oprezno sa slušalicama jer mogu ozbiljno oštetiti sluh

Ove je godine otorinolaringologija dobila novo, snažnije pomagalo za osobe oslabljenog sluha. Vibrosonic iz Mannheima razvio je inovativno pomagalo Vibrosonic alpha s ugrađenim zvučnikom koji prianja izravno na bubnjić. Pomagalo je dobilo naziv „slušna kontaktna leća“ zbog sličnosti njegove ključne komponente s očnom kontaktnom lećom i načinom na koji se ona nosi na rožnici.

Riješen problem izobličenja zvuka

Leća za uho pruža korisniku veću kvalitetu zvuka od svih drugih slušnih pomagala ranijih generacija. Kod konvencionalnih slušnih aparata, zvučnik je postavljen unutar ušnog kanala, ali ne direktno na bubnjić. Stoga zvuk mora proći kroz razmak između zvučnika i bubnjića, što dovodi do izobličenja zvuka i smetnji od strujanja zraka koji ulazi u uho. Vibrosonicovo rješenje zaobilazi probleme koji narušavaju kvalitetu zvuka.

Vibrosonic alpha sastoji se od tri komponente: slušne kontaktne leće, modula slušnog kanala i vanjskog modula s mikrofonom i baterijom, koji se nosi iza uha. Kad mikrofon detektira zvuk, prosljeđuje ga kroz modul slušnog kanala leći, a ona vibrira te prenosi zvuk bubnjiću izravnim podraživanjem uha. Taj mehanizam vjerno reproducira prirodni proces sluha.

Individualno prilagođavanje leća

Zbog razlika u obliku svakog bubnjića, slušna kontaktna leća izrađuje se za svakog pacijenta posebno. Tijekom izrade, piezoelektrični mikro-zvučnik ugrađuje se u silikonski kalup. Vibrosonicova slušna kontaktna leća prva je na svijetu čiji je zvučnik razvijen i proizveden na temelju mikrosustavnih inženjerskih metoda.

„Pojedinačne strukture unutar zvučnika tisuću su puta manje od širine ljudske kose. Unatoč minijaturnih dimenzija, naše slušno pomagalo postiže izvrsne rezultate“, objašnjava suosnivač kompanije, dr. Dominik Kaltenbacher. 

Čišći i oštriji zvuk

Ušna leća pokriva mnogo širi frekvencijski raspon od tradicionalnih slušnih pomagala, zahvaljujući čemu korisnici čuju znatno više frekvencije. Vibrosonicov uređaj čini zvuk mnogo čišćim i oštrijim, omogućujući pacijentima puno bolji sluh, posebno u bučnom okruženju.   

Svjetski dan uha i sluha prevencija ocuvanje uha i sluha

Brinimo o zdravlju uha, sačuvajmo svoj sluh

3. ožujka obilježavamo Svjetski dan uha i sluha, s ciljem podizanja svijesti o očuvanju i unapređenju zdravlja uha te...

SAZNAJTE VIŠE

Vibrosonic alpha pojačava zvuk u frekvencijskom rasponu od 80 Hz do 12 kHz. Odobren je za korištenje u Europskoj Uniji i Sjedinjenim Državama i namijenjen pacijentima starijim od 18 godina s blagim do umjereno teškim gubitkom sluha. Može se nositi na jednom ili oba uha, ovisno o razmjerima oštećenja sluha

Kompanija najavljuje da će poraditi na smanjenju zaušnog modula s mikrofonom, tako da i on može biti umetnut duboko u slušni kanal, gdje će biti nevidljiv promatračima. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button