Otorinolaringologija - 22. prosinca 2023.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Ana Penezić, dr. med., specijalist otorinolaringolog, KBC Sestre Milosrdnice, Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, vanjski suradnik konzultant, Poliklinika za ORL, MFK i plastičnu kirurgiju dr. Džepina

Fibroendoskopije se ne morate bojati: kada na taj pregled i zašto?

Fibroendoskopski pregled je vrijedna dijagnostička metoda koja otorinolaringolozima olakšava dijagnostiku i liječenje cijelog niza bolesti iz područja uha, nosa i grla. U pravilu je bezbolna, a čak i ako je neugodna, postoji rješenje

Fibroendoskopija

Fibroendoskopija podrazumijeva pregled nosa, ždrijela i grkljana s pomoću fibroendoskopa u okviru otorinolaringološkog pregleda. Upotrebljava se u slučajevima kada standardnim otorinolaringološkim pregledom (prednjom rinoskopijom, orofaringoskopijom i indirektnom laringoskopijom) nije moguće pregledati opisane anatomske podjedinice ili kada je potreban njihov detaljniji pregled.

Vrlo je važna suradnja pacijenta

Pregled se izvodi fleksibilnom optikom, fibroendoskopom, različitih veličina; za djecu je pogodan manji od 1,8 – 2,8 mm, a za odrasle je veća optika od otprilike 3 mm.

Fibroendoskop je fleksibilna, tanka i dugačka cijev koja na svome vrhu ima kameru, a kroz cijev prolazi svjetlo na koje je uređaj spojen. Liječnik specijalist otorinolaringolog uvodi cijev s kamerom kroz nos te osvjetljava i pregledava nosne šupljine, stražnji dio nosa, odnosno nosno ždrijelo (epifarinks), te se potom spušta u ždrijelo i pregledava ždrijelo i grkljan.

Tumori glasnica i grkljana: čimbenici rizika, dijagnoza i liječenje

Prilikom pregleda je potrebno da pacijent uspravno sjedi i surađuje. Ako se pretraga izvodi kod djeteta, poželjno je da roditelj porazgovara s djetetom i, ako je potrebno, da ga drži u krilu kako bi se dijete umirilo, a pregled mogao izvesti.

Pregled je u pravilu bezbolan, no u slučaju da je pacijentu neugodan ili da postoje anatomske prepreke koje bi mogle otežati njegovo izvođenje, pacijentu se može dati lokalna anestezija (epimukozna). Svega nekoliko minuta nakon primjene anestetika pregled može započeti, a nakon pregleda u anesteziji savjetuje se da pacijent ne jede i ne pije otprilike pola sata dok ne prođe osjećaj utrnutosti u području ždrijela. Suradnja pacijenta je ključna za izvođenje ove pretrage.

Od nosnica do grkljana: što se sve može vidjeti?

Pregled započinje pregledom nosnih šupljina, utvrđivanjem postojanja devijacije septuma, nosnih polipa ili drugih abnormalnosti nosne sluznice i nosnog sekreta. Mogu se pregledati donji i srednji nosni hodnik, gdje se nalazi i ušće maksilarnih i etmoidnih sinusa, te utvrditi postoji li promjena sluznica i građe nosnih školjki, sluznice ostiomeatalnog kompleksa (gdje se spajaju ušća sinusa), polipi, prekomjerna količina i konzistencija sekreta.

Ovom pretragom može se pregledati i utvrditi veličina i postojanje adenoidnih vegetacija („treće mandule“) u području nosnog ždrijela (epifarinksa), što kod djece može izazvati problem s disanjem tijekom sna (hrkanje), učestale upale uha i nosa, ali i opstrukciju Eustahijevih tuba te slabiji sluh. Zbog toga je to dijagnostička pretraga koja otorinolaringolozima može pomoći u donošenju odluke za operaciju treće mandule, odnosno adenotomiju.

Potom se mogu vidjeti i ušća Eustahijevih tuba – sluznica i sekret u njima mogu često biti razlogom uhobolja i osjećaja začepljenosti uha kod djece, ali i odraslih. Ovaj pregled je važan i u dijagnostici tumora u području epifarinksa i nosa te se preporučuje kod svih pacijenata sa sumnjom na takav tumor.

Spuštanjem kamere fibroendoskopa prema ždrijelu pregledava se područje korijena jezika i jezične tonzile koja, u nekim slučajevima, može biti zadebljana (hipertrofična) te biti uzrokom poteškoća s disanjem tijekom spavanja.

Potom se pregledava sam grkljan – epiglotis, ventrikularni nabori (tzv. lažne glasnice) i glasnice. Pregledom glasnica se utvrđuje kakve su boje, motiliteta, postoje li na njima izrasline (čvorići, polipi, ciste, papilomi, tumori i dr.) koje bi mogle ometati kvalitetu glasa i smetati u svakodnevnoj komunikaciji. Također se može promatrati kako pacijent govori ili pjeva te se ovom pretragom mogu detektirati i sitne tvorbe koje mogu ometati navedene funkcije.

Fibroendoskopijom pregledavamo i donji dio ždrijela, odnosno hipofarinksa, izgled sluznice, postojanje sluzi, izraslina ili ranica koje bi mogle upućivati na eventualne tumorske promjene u tom području.

Ovom pretragom možemo vidjeti i početni dio traheje (dušnika) jer se prilikom disanja glasnice razmiču i vidljivo je prvih nekoliko prstenova dušnika. Ako osoba ima poteškoće s disanjem na razini grkljana i početnog dijela dušnika, ova pretraga može otkriti što zapravo ometa pravilno disanje.

Indikacije za fibroendoskopski pregled

Fibroendoskopski pregled je vrijedna dijagnostička metoda koja otorinolaringolozima olakšava dijagnostiku i liječenje cijelog niza bolesti iz područja uha, nosa i grla. Tako nam primjerice služi u dijagnostici:

 • upalnih bolesti nosa i sinusa – nealergijskih i alergijskih,
 • nosne polipoze, kao i praćenju nakon operacije,
 • izgleda i veličine adenoidnih vegetacija (trećeg krajnika ili mandule),
 • tumora epifarinksa (nosnog ždrijela),
 • opstrukcije Eustahijeve cijevi i bolesti srednjeg uha,
 • opstruktivne apneje u snu (OSAS) – poremećaj disanja tijekom spavanja,
 • tumora ždrijela (gornjeg, srednjeg i donjeg),
 • promuklosti ili smetnji govora (prikaz glasnica),
 • poremećaja i vođenju rehabilitacije gutanja kod pacijenata.

Fibroendoskopski pregled također služi u:

 • praćenju stanja nakon operacija glasnica,
 • praćenju pacijenata nakon onkološkog liječenja tumora glave i vrata te
 • pregledu dušnika kod pacijenata s traheostomom.

Posebne vrste endoskopskih pretraga

Posebne vrste pretraga koje se mogu izvoditi uz pomoć fiberendoskopa, kao što su DISE (engl.drug induced sleep endoscopy, endoskopija dišnog puta tijekom induciranog spavanja) i FEES (engl. functional endoscopic evaluation of swallowing, funckionalna endoskopska evaluacija gutanja), izvode za to educirani i specijalizirani otorinolaringolozi.

grlobolja bol u grlu zdrijelo krajnici grkljan glasnice

Što nas zapravo boli u grlu: ždrijelo, krajnici ili grkljan i glasnice?

Zbog složene anatomije i isprepletenosti živaca ponekad teško pronalazimo izvor grlobolje: je li to ždrijelo, grkljan, krajnici ili glasnice?

SAZNAJTE VIŠE

DISE pretraga služi za ispitivanje mjesta opstrukcije disanja tijekom spavanja (sama pretraga izvodi se uz suradnju s anesteziologom). Pretraga može služiti za usmjeravanje liječenja OSAS-a i praćenje stanja bolesnika tijekom liječenja.

Procjena gutanja (FEES-funkcionalna endoskopska evaluacija gutanja) je pak pretraga koju izvode otorinolaringolozi -fonijatri kako bi utvrdili koje poteškoće gutanja pacijent ima. Ova pretraga često se izvodi kod neuroloških pacijenata kod kojih postoji opasnost od aspiracije prilikom gutanja pa je potrebno savjetovanje u rehabilitaciji gutanja.

Zaključno

U konačnici možemo zaključiti kako je fibroendoskopski pregled važan dijagnostički alat koji pomaže otorinolaringolozima u postavljanju dijagnoze te odluke o daljnjem liječenju i praćenju pacijenta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button