promo signPROMO ČLANAK

Oči - 29. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Jasminka Vugec Mihok, mag. pharm., univ. mag. pharm.

Ugoda pri nošenju leća: vodič za one koji nose kontaktne leće

Kontaktne leće je potrebno redovito čistiti i dezinficirati. A kod eventualne pojave simptoma suhog oka, olakšanje neugode moguće je postići uz primjenu posebnih kapi za oči – umjetnih suza

Proculin proizvodi

Kontaktne leće su neprimjetne i ugodne pa su sve češća alternativa naočalama za korekciju vida. No one nisu samo dva komadića plastike ili silikona koji poboljšavaju vid. U oku leće sudjeluju u složenim fizičkim, kemijskim, fiziološkim i mikrobiološkim interakcijama. Leća djeluje na oko, no i oko djeluje na leću. Zato dugotrajno nošenje, nepravilno postavljanje ili nedostatna higijena, kao i neke bolesti te određeni lijekovi, mogu uzrokovati smetnje pri korištenju leća pa čak i upalu oka.

Značaj pravilne higijene

Kontaktne leće je potrebno redovito čistiti i dezinficirati jer se već unutar nekoliko minuta od stavljanja leće u oko na njoj počinju nakupljati različite tvari. Brzina i opseg stvaranja tih nakupina varira među pojedincima i može ovisiti o vrsti leće, ali prisutno je kod svakog nositelja leća. Na lećama se nakupljaju proteini i lipidi iz suza koji s kalcijem iz tijela mogu stvoriti želatinske strukture. Na leći se mogu nakupljati i onečišćenja iz okoliša (npr. ostatci šminke ili prašina), ali i neki mikrobiološki uzročnici upala (npr. gljivice). Ovakve nakupine narušavaju ugodu pri nošenju leća, smanjuju oštrinu vida, a mogu i ozbiljno ugroziti zdravlje očiju. Zato su redovito pravilno čišćenje i dezinfekcija te čuvanje kontaktnih leća iznimno važni, a pritom je važno držati se osnovnih pravila.

Osnovna pravila ispravnog čišćenja i dezinfekcije

Jedno od njih je da pri diranju oka i/ili kontaktnih leća ruke moraju biti potpuno čiste i suhe, oprane sapunom, a kontaktne leće prije stavljanja u oko moraju biti očišćene i dezinficirane. Prilikom čišćenja mekih kontaktnih leća na njih je potrebno nanijeti manju količinu otopine za leće, primjerice Proculin® Soft Lens. Leću je potrebno prstom istrljati s obje strane te je isprati otopinom za leće prije odlaganja u posudicu za leće. Posudicu za leće je također potrebno prethodno isprati otopinom za leće i napuniti svježom otopinom za čuvanje leća (npr. Proculin® Soft Lens). Za svaki navedeni korak potrebno je koristiti svježu otopinu za leće, a posudice treba redovito mijenjati. Dosljednim pridržavanjem navedenih postupaka smanjuje se rizik od unošenja onečišćenja ili uzročnika upale u oko te povećava ugoda pri nošenju leća.

Trebamo se držati osnovnih zaštitnih mjera

Za čišćenje kontaktnih leća dostupne su mnoge vrste otopina, odnosno različiti tipovi proizvoda za čišćenje. Odabir najboljeg ovisi o vrsti leća koje se koriste, postojećim alergijama ili mogućoj sklonosti pojedinca pojačanom nakupljanju bjelančevina na površini kontaktnih leća.

Neovisno o vrsti kontaktnih leća i proizvodima koji se koriste za njihovo čišćenje, potrebno je provoditi osnovne zaštitne mjere koje su iste za korisnike svih vrsta leća. Osnovno je pravilo da se leća ne smije koristiti dulje od razdoblja koje je naveo proizvođač (npr. jedan dan, 7 dana, 30 dana…). Prilikom čišćenja i čuvanja leća potrebno je slijediti preporuke liječnika, odnosno proizvođača leća i proizvođača otopine za leće. Ako se ne koriste dulje vrijeme, prije korištenja je leće potrebno ponovno dezinficirati. Ne preporučuje se nositi leće prilikom tuširanja, kupanja, plivanja, odnosno svih aktivnosti pri kojima voda može ući u oko. Kontaktne leće je potrebno ukloniti prije spavanja (iako je neke leće moguće produljeno koristiti, njihovo uklanjanje prije spavanja osigurava zaštitu i dostatnu opskrbu oka kisikom). Kontaktne leće koje su stare ili su nepravilno namještene u oku mogu uzrokovati iritaciju, pa čak i razvoj upale. U slučaju pojave crvenila, boli, iscjetka ili osjetljivosti oka na svjetlost, leće je potrebno ukloniti i (privremeno) ih zamijeniti naočalama, sve dok se oko u potpunosti ne oporavi.

Proculin soft lens

Nošenje kontaktnih leća i suho oko

Kontaktna leća pluta na suznom filmu. Ako je suzni film narušen, npr. zbog suhog zraka u klimatiziranim prostorijama ili kada zbog dugotrajnog rada za računalom manje trepćemo, može se javiti osjećaj suhoće, umor i iritacija oka. Nošenje kontaktnih leća ovaj učinak na suzni film može pojačati. Leće, osobito meke, mogu djelovati poput spužve. Površina leće se isuši pa leća izvlači vodu iz suza. Istovremeno, nositelji kontaktnih leća rjeđe trepću jer ovo strano tijelo na površini oka smanjuje osjetljivost rožnice i refleksno treptanje. Leća se rjeđe ovlažuje, isušuje se i zamućuje pa se posljedično smanjuje i oštrina vida. Ovo je osobito izraženo potkraj dana, kada se proteini iz suza nakupe na kontaktnoj leći.

Pojedine otopine za leće sadrže tvari koje poboljšavaju vlaženje leća. Višenamjenska otopina za leće Proculin® Soft Lens u svom sastavu uz tvari koje omogućuju čišćenje, uklanjanje proteinskih naslaga i dezinfekciju leća, ima i natrijev hijaluronat koji poboljšava vlaženje leća i povećava podnošljivost njihovog nošenja jer zadržava vlagu u leći te time smanjuje nadraženost očiju i osjećaj suhoće.

Primjena umjetnih suza

Pri pojavi simptoma suhog oka, uz nošenje kontaktnih leća ili bez njih, olakšanje neugode i povlačenje simptoma moguće je postići uz nadomještanje suza primjenom kapi za oči nazvanih umjetne suze (npr. Proculin® Tears Advance). One će zamijeniti funkciju podmazivanja oka koju prirodno omogućuje lučenje suza jer nadoknađuju nedostatak ili kvalitativno neodgovarajuće komponente prirodnog suznog filma. Kod smanjenog stvaranja suza Proculin® Tears Advance nadoknađuje vodenu fazu suznog filma, a dodani lipidi zatvaraju pukotine u lipidnom sloju suznog filma. Umjetne suze Proculin® Tears Advance smanjuju trenje pri treptanju i rizik od razvoja upale zbog neodgovarajućeg vlaženja oka te ublažavaju neugodu koja se javlja kod suhog oka. Nositelji kontaktnih leća ih mogu primijeniti i bez prethodnog uklanjanja leća iz oka.

Proculin® Tears Advance

Koje umjetne suze odabrati?

Glavni sastojak suza, prirodnih i umjetnih, je voda. Prirodne suze sadrže proteine i druge molekule koje omogućuju njihovo prianjanje na površini oka, enzime, lipide, metabolite i elektrolite. Voda je najzastupljenija i u umjetnim suzama jer je njihova glavna funkcija vraćanje vlage suhom oku. Međutim, kako bi se suza i zadržala na površini oka, umjetnim suzama dodaju se tvari koje povećavaju viskoznost umjetnih suza pa se smanjuje trenje između kapka i površine oka ili leće.

Proculin® Tears Advance kapi s hijaluronskom kiselinom

U Proculin® Tears Advance u tu je svrhu dodana sol hijaluronske kiseline, koja je inače prirodni podmazivač u našem tijelu. Mnoge kapi za oko sadrže konzervanse koji ih održavaju sterilnima, no konzervansi mogu dodatno narušiti stabilnost suznog filma ako se takve kapi dugotrajno koriste. Zbog toga Proculin® Tears Advance ne sadrže konzervanse, mogu se koristiti uz kontaktne leće i to do 6 mjeseci nakon otvaranja bočice. Dodani biljni ekstrakti u Proculin® Tears Advance (ginko, borovnica, komorač i gotu kola (Centella asiatica)) smanjuju iritaciju i osjećaj umora te pomažu obnavljanje površine oka.

Proculin® plus kapsule

Proculin® plus kapsule – dodatak prehrani za održavanje normalnog vida

Osobama koje su izložene riziku od razvoja makularne degeneracije (zbog nasljeđa, kroničnih bolesti poput povišenog krvnog tlaka ili šećerne bolesti, zbog rada za računalom i dugotrajne izloženosti plavom svjetlu…) često se preporučuje primjena dodataka prehrani koji su posebno formulirani za održavanje normalnog vida (npr. Proculin® plus kapsule). Primjena Proculin® plus kapsula neće povratiti narušeni vid ili izliječiti makularnu degeneraciju, ali dostatnim unosom ključnih vitamina i minerala, uz smanjenje ostalih čimbenika rizika, značajno smanjujemo mogućnost razvoja ove bolesti te doprinosimo očuvanju našeg najvažnijeg osjetila – vida.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button