promo signPROMO ČLANAK

Oči - 20. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Prva pomoć kod infekcije oka

SeptoZINC kapi za oko svojom kombinacijom aktivnih sastojaka pružaju snažno antivirusno i antibakterijsko, dezinficirajuće djelovanje za prevenciju razvoja upalnih procesa. Koriste se kao prva pomoć kod prvih simptoma infekcije oka te kao dodatna terapija u slučaju virusnih ili bakterijskih upala

SeptoZINC kapi za oko

Infekcije ili upale oka spadaju među najučestalija upalna stanja kod opće populacije. Ovisno o kojoj se vrsti infekcije oka radi, mogu se javiti različiti simptomi, a oni najčešće uključuju: crvenilo, nadraženost, otečenost, svrbež te proziran ili žuto-zeleni iscjedak iz oka.

Ovisno o uzročniku te dijelu oka gdje se infekcija javlja, možemo razlikovati više različitih vrsta infekcija oka. Najčešća vrsta infekcije je konjunktivitis, odnosno upala očne spojnice (konjunktive).

Osnovne vrste konjunktivitisa

Virusni konjunktivitis – najučestaliji oblik koji je jako zarazan te se često javlja i prenosi u kolektivima poput dječjih vrtića ili škola. Bolest je često povezana s prehladom ili upalom uha te se najčešće javlja u kasnu jesen te rano proljeće. Uzročnici su najčešće adenovirusi, a simptomi crvenilo, nadraženost, suzenje te vodenasti iscjedak.

Važno je napomenuti da za virusne infekcije ne postoji terapija lijekovima, već se smatra da infekcija prolazi spontano, u roku od desetak dana. Mogu se primijeniti hladni oblozi, a učinkovitim u sprečavanju razvoja infekcije pokazale su se SeptoZINC kapi za oči s cinkovim glukonatom i benzalkonijevim kloridom koji pružaju dezinficirajuće djelovanje.

Bakterijski konjunktivitisuzrokovan je bakterijama, najčešće Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae ili Haemophilus sp., a kao karakterističan simptom javlja se gnojni, žuto-zeleni iscjedak koji uzrokuje sljepljivanje trepavica i kapaka. Zahtijeva posjet liječniku te terapiju lokalnim antibiotikom. Međutim, kao dodatna terapija za ispiranje oka te uklanjanje gnojnog iscjetka, mogu se primijeniti SeptoZINC kapi za oči koje mogu ubrzati i pospješiti ishod liječenja.

Alergijski konjunktivitis – ne predstavlja zarazni oblik konjunktivitisa, a uzročnici su alergeni koji mogu biti biljnog ili životinjskog porijekla. Karakterističan simptom alergijskog konjunktivitisa je svrbež te crvenilo i pojačano suzenje očiju. Liječi se primjenom lokalnih ili oralnih anti-alergijskih lijekova.

Primjena SeptoZINC kapi za oči i kod drugih upalnih stanja oka

Osim kod virusnog i bakterijskog konjunktivitisa, SeptoZINC kapi za oči mogu se upotrijebiti i kod drugih upalnih stanja oka koja ne zahtijevaju posjet liječniku te terapiju lijekovima poput npr. ječmenca ili blefaritisa (upale očnih vjeđa).

SeptoZINC kapi za oko mogu koristiti odrasli, adolescenti i djeca starija od godine dana.

Više informacija o SeptoZINC kapima za prevenciju upale oka pročitajte na ovom linku.

Kada obavezno posjetiti liječnika?

U slučaju da se uz spomenute simptome poput crvenila, nadraženosti, otečenosti, svrbeža te suzenja oka javljaju i drugi simptomi poput boli ili smetnji i/ili pogoršanja vida, svakako je potrebno što prije posjetiti liječnika, jer navedeni simptomi mogu ukazivati na neko od ozbiljnijih infektivnih stanja, poput keratitisa (upale rožnice), endoftalmitisa (upale očne jabučice), celulitisa ili uveitisa (upale srednje ovojnice oka) te će svakako zahtijevati detaljnu liječničku obradu i primjenu odgovarajuće terapije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button