Oči - 13. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost, ADIVA Plus sadržaj

Nisu iluzije: znate li da oči mogu vidjeti i unutar sebe?

Informacije o veličini, obliku, boji i položaju predmeta koji nas okružuju, do očiju se prenose putem svjetlosti. Pri odgovarajućim uvjetima, svjetlost koja obasjava oko može učiniti vidljivima neke objekte koji se nalaze unutar samog oka.

entoptički fenomeni-vid

Osjetilom vida primamo približno 90% informacija iz okoline. No, jeste li znali da nekada možemo vidjeti i strukture vlastitog oka?

Ako je oko zdravo i dobro vidi, može prvo opaziti i svoju mikrookolinu: krvne žile koje ga ishranjuju, gel koji ispunjava očnu jabučicu, čak i vlastite krvne stanice. Vjerojatno ste do sada vidjeli dijelove vlastitog oka, ali to niste znali…

Organ koji fascinira: 10 zanimljivih činjenica o našim očima

Što su to entoptički fenomeni?

Informacije o veličini, obliku, boji i položaju predmeta koji nas okružuju, do očiju se prenose putem svjetlosti. Pri odgovarajućim uvjetima, svjetlost koja obasjava oko može učiniti vidljivima neke objekte koji se nalaze unutar samog oka. Ove percepcije, kako ih je definirao Helmholtz, zovu se entoptičkim fenomenima.

Za razliku od iluzija koje su optičke varke, odnosno ono što vidimo ne postoji, ovdje su slike istinite, ali su, poput iluzija, vidljive samo nama. Koji su najčešći fenomeni?

Leteće mušice

Flotirajuće mutnine ili leteće mušice su sporo plutajući mjehurići raznih oblika i veličina koji se najlakše vide kada ležimo i gledamo u nebo. Uzrok je sama staklovina, odnosno prirodne nepravilnosti i mutnine koje postoje u gelu koji ispunjava veći dio očne jabučice.

Entoptički fenomen plavog polja

Sitne, prozirne točkice koje se ubrzano pomiču po valovitim kratkim putanjama unutar vidnog polja, nazivaju se entoptički fenomen plavog polja. Najbolje su uočljive kada se gleda u izvor monokromatskog plavog svjetla.

To su zapravo vlastite bijele krvne stanice koje plivaju kroz kapilare u mrežnici (vidna opna koja oblaže očnu pozadinu, prima informacije, obrađuje ih i šalje vidnim živcima do mozga).

Fosfene

Fosfene su entoptički fenomen koji označava sve ono što oko vidi kada „ne gleda“, odnosno kada je podraženo na neki drugi način: mehanički, električni ili bilo koji drugi. Najjednostavniji primjer je ono što vidimo kada pritišćemo zatvoreno oko – svijetli krugovi u tami nepravilna oblika koji se pomiču ili velik broj sitnih točkica različitih boja, struktura i trajanja.

žena, oči

Dobro pogledajte! Što oči govore o vašem zdravlju?

Bilo da bacimo pogled kroz prozor ili se pogledamo u ogledalo, promjene u vidu ili u očima mogu nam...

SAZNAJTE VIŠE

Purkinjevo stablo

Ako ste bili na oftalmološkom pregledu tijekom kojeg je pregledavana očna pozadina, onda se možda možete prisjetiti da ste kroz jako svjetlo mogli naslutiti mrežu grančica i linija. One su zapravo vlastite krvne žile mrežnice oka koje se mogu vidjeti osvjetljavanjem bjeloočnice tankim snopom svjetlosti u tamnoj prostoriji. U normalnim okolnostima, one se ne vide zbog adaptacije mozga na njihov fiksni položaj.

Iako su oči poklon Stvoritelja zahvaljujući kojima konstantno upoznajemo svijet oko sebe, one su i odlično sredstvo za početak upoznavanja samog sebe.

Izvor: Specijalna bolnica za oftalmologiju „Svjetlost”

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button