Obiteljsko zdravlje - 20. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Opasna navika: poricanje simptoma može ugroziti život

Svatko od nas našao se je barem jednom u fazi poricanja ozbiljnosti neke životne situacije. No kada je o zdravlju riječ, poricanje može itekako biti opasno

poricanje simptoma zdravlje

„To nije istina, to se meni ne događa“ ili „To nije ništa strašno, malo sam slaba, obična viroza…“ rečenice su koje ste možda i vi izgovorili, i to više nego jednom. Poricanje je, objašnjavaju stručnjaci, mehanizam koji nam daje vrijeme za prilagodbu nekoj nevolji. No ostajanje u fazi poricanja može utjecati na liječenje ili na vašu sposobnost da se nosite s izazovnim situacijama.

Kronični umor: Problem suvremenog načina života

Ako ste u fazi poricanja, objašnjavaju stručnjaci Mayo klinike, vi se pokušavate zaštititi na način da odbijate istinu o nečemu što se događa u vašem životu. U nekim situacijama, inicijalno poricanje problema može biti čak i dobro, dajući nam vrijeme kako bismo se prilagodili bolnoj ili stresnoj situaciji. Ono također može prethoditi nekim dobrim promjenama u vašem životu.

Mračna strana poricanja

No poricanje ima svoju mračnu stranu, a za početak treba shvatiti što je poricanje te koja mu je uloga u našem životu.

Kao što je rečeno, odbijanje prihvaćanja da se nešto loše događa, način je na koji se nosimo s emocionalnim konfliktima, stresom, bolnim mislima, ugrožavajućim informacijama i anksioznošću. Možete biti u fazi poricanja nečega što vas čini ranjivim ili što vam prijeti gubitkom kontrole kao što su bolest, ovisnost, poremećaji prehrane, nasilje, financijski problemi ili problemi u vezi. Možete poricati da se nešto događa vama ili nekome drugom.

Kada ste u fazi poricanja, vi:

  • ne priznajete tešku situaciju
  • nastojite ne suočiti se s problemom
  • umanjujete moguće posljedice problema

Kada poricanje može biti od koristi

Ponekad kratki period poricanja može biti koristan, dajući vašem umu priliku da nesvjesno i brzo apsorbira šokantnu ili uznemirujuću informaciju bez većih psihičkih posljedica.

Primjerice, nakon nekog traumatičnog događaja, možda biste trebali nekoliko dana ili tjedana kako biste shvatili što se događa te se suočili s onime što vas očekuje. Zamislite da otkrijete kvržicu na vratu. Zbog toga biste mogli osjetiti navalu straha i adrenalina od pomisli da je riječ o karcinomu. No, također biste mogli poreći da kvržica postoji, nadajući se da će nestati sama od sebe. Nakon tjedan dana, kad prihvatite da je i dalje na vratu, potražit ćete stručno mišljenje.

Ovakvo kratkoročno poricanje je korisno u nošenju sa stresnom informacijom; inicijalno ste odbili tu misao, no kako je vaš um prihvatio tu mogućnost, pristupili ste problemu racionalnije te potražili pomoć.

No što bi se dogodilo da ste nastavili ignorirati kvržicu. Što ako nikada ne biste potražili pomoć? Nezdravo je poricanje, nažalost, česta pojava u životu, ne samo na području zdravlja iako u tom slučaju posljedice mogu biti opasne po život.

Pojava koja se i znanstveno istražuje

Neke situacije poricanja/ignoriranja simptoma su toliko česta pojava da su se njima pozabavili i znanstvenici. Tako su, primjerice, znanstvenici sa Sveučilišta Arkansas otkrili da žene tijekom srčanog udara često podcjenjuju ozbiljnost situacije, posebno ako je riječ o netipčnim ili nejasnim srčanim simptomima.

Australsko-američka studija također je otkrila slične razloge zbog kojih odgađamo traženje pomoći dok ignoriramo simptome srčanog udara. Bilo je više čimbenika koji su povezani s ignoriranjem, među ostalim i uvjerenost da simptomi nisu ozbiljni, čekanje da simptomi prođu, zabrinutost zbog nepotrebnog uznemiravanja drugih te sram od traženja pomoći.

Zlocudne bolesti rak karcinom

Obratite pozornost: Znaci upozorenja na zloćudne bolesti

Zloćudne bolesti su heterogena skupina bolesti te mogu izazvati niz različitih simptoma, ovisno o tome gdje se tumor ili...

SAZNAJTE VIŠE

Kako si možemo pomoći? Više je načina na koje si dugoročno možemo pomoći, a svi počinju od iskrenog ispitivanja svojih strahova – što je ono čega se bojite? Dopustite si slabost, dopustite si izražavanje strahova i emocija, a također razmislite o negativnim posljedicama u slučaju da ništa poduzeti.

A kada je o signalima koje vam tijelo šalje riječ – niti jedan simptom ne smijemo zanemariti, niti podcjenjivati. Liječniku obiteljske medicine uvijek se možemo javiti za savjet, pa makar telefonirali.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button