Obiteljsko zdravlje - 8. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak

Život po uputama iz vaše DNK

Kao što su računalni programi kodirani, mogli bismo reći da je kodirano i naše tijelo – složeni program zapisan je u molekuli koju s pravom nazivamo temeljem života. Što iz nje možemo doznati?

Zamislite da više nije potrebno tražiti idealan režim prehrane po principu pokušaja i pogrešaka te da odmah možete saznati koji sport je idealan za vaše dijete. Možda je to do prije koju godinu bio doista znanstveno fantastični roman, no danas postoji način kako te informacije saznati. Informacije koje nam daju male molekule iz jezgre svake naše stanice, donose veliki rezultat.

INTERVJU Genetskim testiranjem može se procijeniti rizik od raka jajnika

Krojeno po našoj mjeri

Kupujemo odjeću rađenu po mjeri, vozimo automobile koje personaliziramo prema vlastitim željama, uređujemo prostor u kojem živimo prema svojim navikama, ali često na svakodnevnoj bazi ponavljamo iste pogreške kada je u pitanju naše mentalno i fizičko zdravlje. Uglavnom to radimo povodeći se za različitim trendovima, za navikama osoba kojima se iz nekog razloga divimo ili korištenjem metode pokušaja i pogreške u svrhu pronalaska idealnog načina za postizanje željenog cilja. Često ne razmišljamo dovoljno zašto je neki proizvod ili metoda dobar izbor za nas osobno. Kao što jedna majica kupljena u nekoj robnoj kući neće pristajati svima (nekome će odgovarati, nekome će biti premala, nekome prevelika, nekome preširoka, nekome preuska, itd.), tako i metoda generaliziranog pristupa prehrani, određivanju stila života i očuvanju zdravlja, osobito u svjetlu rezultata novih znanstvenih studija, ne izgleda kao pravo rješenje.

Moderno tržište zdravlja, fitnessa, nutricionizma i ljepote svakodnevno nas preko različitih kanala bombardira informacijama o dijetama raznoraznih celebrity persona, o čudesnim anti-age proizvodima te različitim metodama brzog mršavljenja i postizanja figure kakve viđamo na naslovnim stranica časopisa i internetskih portala. Sve to dovodi do svojevrsne prezasićenosti informacijama, zbog čega je prosječnom čovjeku izuzetno teško razumjeti što je dobro za njega i na koji način može postići željeni cilj. Što ako znanost ima odgovor na ta pitanja?

Što je to DNK?

DNA je temelj života. DNA, odnosno na hrvatskom jeziku DNK, je skraćenica za izraz deoksiribonukleinska kiselina (eng. deoxyribonucleic acid), a riječ je o molekuli koja je građena u obliku dvostruke spiralne zavojnice. Sadrži specifičnu genetsku uputu za opći i specifični razvoj staničnih oblika života te većine virusa. Kod svih složenijih organizama (dakle svi organizmi izuzev onih najjednostavnijih koje nazivamo prokarioti), DNA je odvojena od ostatka stanice i smještena u njenoj jezgri. Sama molekula DNA polimer je nukleotida koji su građeni od pentoze deoksiriboze, fosfatne skupine i dušične baze koja kod DNA može biti adenin, gvanin, citozin i timin.

Poliklinika Ribnjak

DNA je osnovna molekula nasljeđivanja i omogućuje prenošenje nasljednog materijala, a time i određenih osobina, s roditelja na potomstvo. Izuzev DNA smještene u jezgri, postoji i DNA smještena u mitohondriju, a koja se prenosi isključivo s majke na potomstvo. Jezgrena DNA se prenosi s roditelja na potomstvo tijekom reprodukcije i umnožavanja nakon začeća i to na način da se križaju dijelovi obje roditeljske DNA, stvarajući nove kombinacije gena i osobina.

Zašto je DNA osnova života? Ukratko rečeno, DNA sadrži uputu koja se složenim staničnim procesima „prepisuje“ i „prevodi“, a kao plod odvijanja tih procesa nastaju proteini. Proteini su skupina složenih molekula koji svojom enzimskom aktivnošću gotovo vode glavnu riječ u funkcioniranju organizma.

Ranije smo spomenuli da DNA sadrži različite dušične baze – adenin, gvanin, citozin i timin. Kombinacije u njihovom redoslijedu unutar molekule DNA predstavljaju svojevrstan kod za točno određenu aminokiselinu. Određena količina sljedova baza sadrži tu istu količinu aminokiselina, a te aminokiseline u točno tom slijedu čine – protein. Različiti ljudi u većoj ili manjoj mjeri imaju različite sljedove kodova, time i različite sljedove aminokiselina, a posljedično tome i različite proteine. Upravo na proučavanju te različitosti temelji se naša metoda analize genetskog nasljeđa.

DNA life testiranje

DNA testiranje u našoj Poliklinici izuzetno je jednostavan proces koji primarno uključuje uzimanje brisa iz usne šupljine te slanje brisa na analizu u specijalno za tu svrhu opremljen laboratorij. U laboratoriju se obavlja SNP (eng. single nucleotide polymorphisms) testiranje uzorka, kojim se otkriva prisutnost gena za neki mjereni parametar, primjerice, prisutnost gena koji kodiraju za proteine zadužene za metabolizam masti u organizmu.

Osim prisutnosti gena, mjeri se još jedan, važniji parametar – njegova ekspresija. Naime, sama prisutnost nekih gena ne znači da će ti geni utjecati na mjereni parametar. Geni mogu biti više ili manje aktivni (imati veću ili manju ekspresiju), a njihovu aktivnost mjerimo u okviru ovog testiranja.

Matične stanice

Iz upotrebe matičnih stanica potječe ideja o zdravijoj budućnosti

Pod pojmom „matične stanice” podrazumijeva se tip stanica koje imaju sposobnost samoobnove i usmjeravanja. Postoji mnogo različitih vrsta matičnih stanica...

SAZNAJTE VIŠE

Osim njihove aktivnosti, mjerimo i njihovo međudjelovanje koje također ima značajan utjecaj na njihovu aktivnost. Čovjek može za određeni gen biti homozigot (u slučaju da je naslijedio jednak gen od oba roditelja) ili heterozigot (u slučaju da je naslijedio različit gen od svakog roditelja), a upravo će njihovo međudjelovanje odrediti koji će gen biti dominantan i, u konačnici, kakvu će osobinu potomak naslijediti. Rezultati testiranja dostupni su nakon tri  tjedna, nakon čega se stručnjaci i klijenti zajedno interpretiraju rezultate te kreiraju prilagođeni plan. Oni pomažu dobiti uvid u specifične načine na koje se može poboljšati kvaliteta života – kako ostvariti ciljeve vezane uz prehranu i trening, kako maksimalizirati vlastiti potencijal u kontekstu sporta i tjelovježbe te kako dugoročno stvoriti i održati visoku razinu zdravlja. Također, te se informacije mogu koristiti i s ciljem prevencije određenih stanja (npr. modifikacijom prehrane smanjujete rizik za bolesti kardiovaskularnog sustava), ali i u svrhu terapije.

Za više informacija o ovom testiranju javite se s povjerenjem stručnjacima u Poliklinici Ribnjak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button