Obiteljsko zdravlje - 2. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

HZZO: Umjesto papirnatih od sada eUputnice

Umjesto papirnatih od jučer se u zdravstvenom sustavu primjenjuju eUputnice, objavio je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO)

eUputnice

Ministarstvo zdravstva u suradnji s HZZO-om od 1.10. ukida obvezu ispisa tzv. crvene uputnice u procesima upućivanja, naručivanja, prijma, naplate usluga i arhiviranja dokumentacije u svim zdravstvenim ustanovama za osiguranike i ugovorne zdravstvene ustanove, javlja web portal HRT-a.

Svjetski dan obiteljskih liječnika: izazovi prve linije obrane

Više od 14 milijuna uputnica godišnje

Više od 14 milijuna uputnica godišnje se generira u zdravstvenom sustavu, a dosad je to bilo 14 milijuna tiskanica čije je tiskanje trošilo vrijeme medicinskih sestara i liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.
– Uvođenjem eUputnice nestaje i pojam nepodignutog nalaza jer će elektronički nalaz nastao temeljem eUputnice biti dostupan svima koji sudjeluju u procesu liječenja, rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik ravnatelja HZZO-a za IT Hrvoje Jezdičić.

Pojasnio je kako je primjena eUputnice moguća jer su sada sve bolnice povezane na Centralni zdravstveni informatički sustav (CEZIH). Za pacijenta to znači da kod izabranog liječnika više neće dobivati ispisanu papirnatu tiskanicu uputnice, već će pravo na specijalističko-konzilijarnu uslugu ostvarivati putem elektroničke verzije tog dokumenta izdanog u informacijskom sustavu izabranog liječnika i pohranjenog u CEZIH-u.

Prednosti eNaručivanja

Također, eNalaz bit će dostavljen liječniku primarne zdravstvene zaštite, a pacijentu biti dostupan putem Portala zdravlja na platformi e-Građani. Pacijenti će i dalje imati mogućnost naručiti se samostalno za termin. U tom slučaju, prema izdanoj eUputnici, obratit će se zdravstvenoj ustanovi sa svojim MBO-om kao ključnim podatkom sa zdravstvene iskaznice, što je temelj za rezervaciju eUputnice.

Zahvaljujući eNaručivanju, liječnici će pacijenta moći naručiti izravno na termin u zdravstvenoj ustanovi, uputiti zahtjev za dodjelou termina prema odabranoj zdravstvenoj ustanovi te u situacijama kada liječnik ocijeni da je to potrebno i ispisati podsjetnik o izdanoj eUputnici. Na temelju eUputnice, zdravstvena ustanova dužna je kontaktirati pacijenta te ga obavijestiti o dodijeljenom terminu.

Liječnik primarne zaštite Goran Lazić ocijenio je kako je primjena eUputnice, kao nekada eRecept, velik korak u poboljšanju rada liječnika primarne zaštite i smanjenje administrativnog rada.

– Napravili smo analizu svih mogućih situacija i greške ne bi smjelo biti, poručio je Lazić.

Da je riječ o unapređenju rada liječnika u primarnoj zaštiti slaže se i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Vikica Krolo.
– Primarna zaštita informatizirana je 12 godina, od 2008. godine, a eNaručivanje primjenjujemo od 2016. godine tamo gdje nam je to omogućeno, jer nisu sve bolnice uključene u informatički sustav CEZIH, kaže Krolo.

Bolnice bi trebale ponuditi više termina za naručivanje pacijenata

– Pacijenta smo i dosad, iako nije bilo obvezno, mogli naručiti elektronski ako su nam bolnice dale termine. Pacijenti su i dalje morali dolaziti po crvenu uputnicu i uz to su od nas dobivali potvrdu da su naručeni. Sada pacijent, kao i za eRecept, više neće morati dolaziti po papirnati dio uputnice nego će dobiti samo potvrdu da smo ga naručili, objašnjava Krolo.

Smatra da bolnice sada moraju ponuditi više termina za naručivanje pacijenata, koji će biti u primjerenom vremenu za neku pretragu. Krolo ističe kako postoje bolnice koje su i dosad dobro radile kada je riječ o eNaručivanju, poput KBC-a Zagreb, gdje se pacijenta moglo naručiti kod konkretnog liječnika.

bolnicki sustav koronavirus faza popustanja

Bolnički sustav polako se vraća u normalno funkcioniranje

Povoljna epidemiološka situacija polako vraća bolnički sustav u normalno funkcioniranje, a faza popuštanja nalaže oprez kod zaštite pacijenata i...

SAZNAJTE VIŠE

Iako većina bolnica nije nudila tu mogućnost, Krolo drži da bi i ostale trebale dati imena doktora jer će to pokazati koliko su koji liječnici traženi i koliko više rade, pa će ih biti moguće i financijski nagradit. S druge strane, bit će transparentne i liste čekanja kako ne bi više imali sistem – jedan pacijent preko liste čekanja, a dugi preko veze.

Izvor: https://vijesti.hrt.hr/661157/hzzo-umjesto-papirnatih-od-danas-euputnice

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button