Obiteljsko zdravlje - 3. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Doc.dr.sc. Petra Bago Rožanković, dr.med. specijalist neurologije, Specijalna bolnica „Sv. Katarina“, ADIVA Plus sadržaj

Distonija: vrste, uzroci, simptomi i liječenje

Distonija je poremećaj pokreta u kojem se vaši mišići nevoljno stežu (kontrahiraju), uzrokujući ponavljajuće ili uvijajuće pokrete. Postoji više vrsta, mogu biti lakši i teži oblici, a liječenje se provodi u neurološkoj ambulanti

distonija

Distonija je poremećaj pokreta obilježen stalnim ili intermitentnim mišićnim kontrakcijama uzrokujući torzijske, ponavljajuće pokrete ili abnormalno držanje dijela tijela. Uvijek zahvaća iste skupine mišića, a može se izazvati ili pojačati upravo pri aktivnosti tih mišića.

Distonija se može klasificirati na više načina: prema anatomskoj lokalizaciji, dobi nastanka te etiologiji.

Multipla skleroza: Kako živjeti s ovom autoimunom bolesti

Podjela distonija

Prema anatomskoj lokalizaciji, distonija može biti:

  • fokalna – zahvaća samo jednu regiju,
  • segmentalna – zahvaća dvije ili više susjednih regija,
  • multifokalna – zahvaća dvije ili više regija koje nisu susjedne i
  • generalizirana – zahvaća noge, trup i još jednu regiju.

Prema dobi, distonije se dijele na:

  • ranu – početak je prije 26. godine života. Obično započinje u donjim udovima, progresivna je i postaje generalizirana.
  • kasnu – početak je nakon 26. godine života. Najčešće je fokalna, češće započinje u gornjem dijelu tijela i rijetko se generalizira.

Prema uzroku, distonije mogu biti:

  • primarne – često su genetski uvjetovane,
  • sekundarne – u sklopu degenerativnih  bolesti mozga, ozljeda mozga, upalnih bolesti mozga, traume glave, imunoloških poremećaja, moždanog udara, tumora mozga, multiple skleroze, utjecaja toksina, nekih lijekova.

Učestalost

Učestalost primarne generalizirane distonije je 3 do 4 osobe na 100 000 ljudi. Fokalna distonija je 10 puta učestalija od generalizirane s prevalencijom od 6 do 225 na 100 000 ljudi.

Fokalne distonije

Najčešća fokalna distonija je cervikalna distonija uzrokujući nevoljne kontrakcije mišića koje dovode do abnormalnih pokreta i položaja glave i vrata. Simptomi mogu biti vrlo blagi i jedva primjetni do jače izraženi i jasno vidljivi: bolesnik može imati tek blago nagnutu glavu u stranu, ali i abnormalni izvijajući položaj koji mu onemogućava okretanje glave suprotno od smjera distonije. Najčešći simptom je bol u vratu koja se javlja u 75% slučajeva cervikalne distonije, a slijede je ograničeni opseg pokreta vrata i tremor glave. Cervikalna distonija najčešće nastaje spontano, nepoznatog je uzroka, a kao samostalan simptom fokalne distribucije javlja se u odrasloj dobi. Može biti i nasljedna, kada se često javlja u sklopu generalizirane distonije ranog početka udružene s DYT1 genom.

Kontrakcijom mišića orbicularis oculi nastaje druga najčešća fokalna distonija – blefarospazam. U blagim oblicima bolesnik ima povremeno nevoljno treptanje, ali u izraženijoj distoniji dolazi do snažnog zatvaranja očiju s ometanjem vidne funkcije. Simptomi su obično bilateralni, no mogu biti asimetrični. Bolesnici se često žale na pojačane spazme pri stresu i jakom svijetlu. Blefarospazam može biti udružen s distonijom donjeg dijela lica i/ili čeljusti što se naziva oromandibularna distonija.

Nevoljni, distonijski pokreti mogu zahvatiti i mišiće lica, jezika, ždrijela, glasnica manifestirajući se abnormalnim pokretima čeljusti, protruzijom jezika, poteškoćama govora i gutanja. Distonija ekstremiteta je fokalna distonija koja dovodi do torzijskih ponavljajućih kretnji ili abnormalnog položaja gornjeg ili donjeg ekstremiteta. U nekim slučajevima vide se spazmi koji sliče tremoru, a distonijski pokreti mogu se pojačati pri aktivnosti zahvaćenog ekstremiteta.

Uzroci

Uzrok distonije u većini slučajeva ostaje nepoznat. Dosadašnja istraživanja upućuju da je distonija povezana s abnormalnom aktivnosti brojnih regija mozga, a smatra se da nastaje u dijelu mozga pod nazivom bazalni gangliji.

Dijagnosticiranje

Dijagnostički je važno isključiti sekundarne uzroke distonije primjenom laboratorijskih i slikovnih pretraga (MR mozga, CT mozga).

Iz kliničke perspektive, bolesnici s pravom primarnom distonijom nemaju dodatnih neuroloških simptoma, progresija simptoma je postupna uz izostanak fiksiranih distonijskih položaja, osim u slučaju razvoja kontraktura uslijed dugotrajne distonije.

tremor drhtanje misica

Kad mišići zadrhte: što je tremor mišića i koji su mogući uzroci

Povremeno pokretanje mišića koje nije pod našom kontrolom uobičajena je pojava, no tremor koji ne prestaje ili se pojavi...

SAZNAJTE VIŠE

Na sekundarnu distoniju ili neku od nasljednih degenerativnih bolesti koje u kliničkoj slici uključuju distoniju, treba posumnjati ako postoji nespecifičan oblik distonije (npr. distonija stopala u odrasloj dobi, oromandibularna distonija u mlađoj životnoj dobi) brza progresija, fiksna distonija, distonija s jedne strane tijela te dodatni neurološki simptomi.

Liječenje

Liječenje distonija je simptomatsko te se određuje prema tipu i težini svakog pojedinačnog slučaja. Terapijske mogućnosti uključuju lijekove, botulinum toksin i kirurško liječenje. Uspješnost liječenja distonije lijekovima je često ograničena.

Članak u kojem se opisuje liječenje u cijelosti pročitajte na blogu Specijalne bolnice „Sv. Katarina“ na ovoj poveznici.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button