Obiteljsko zdravlje - 3. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - KBC Sestre milosrdnice, ADIVA Plus sadržaj

Detaljan vodič za pacijente kroz liječenje melanoma

Svibanj je mjesec tradicionalno posvećen borbi protiv zloćudnog tumora kože. O njegovom nastanku, dijagnosticiranju i liječenju objavljen je detaljan vodič na stranicama KBC-a Sestre milosrdnice, gdje je ujedno i Referentni centar Ministarstva zdravlja za melanom

vodic kroz lijecenje melanoma

Melanom je vrsta zloćudnog tumora kože. Koža je najveći organ u tijelu te ima dva sloja: epidermis, odnosno vanjski, vidljivi, tanji sloj i dermis, unutarnji, nevidljivi, deblji sloj koji se nalazi ispod epidermisa. Dermis i epidermis zajedno su debeli između  2 i 4 mm. Debljina ovisi o dijelu tijela kojeg koža pokriva. Na primjer, koža lica je tanja od kože na peti.

Kako možemo prepoznati rak kože

Promijenjeni melanociti

Granica između dermisa i epidermisa važna je za razvoj melanoma. Tu se nalaze posebne stanice melanociti. Melanociti proizvode zrnca pigmenta melanina, koja iz njih putuju u stanice epidermisa. Ona određuju našu boju kože, ali i štite stanice od negativnog utjecaja sunčeva zračenja. Upravo ono oštećuje naše stanice i to na razini molekula DNA. Kad potamnimo, to zapravo znači da je naša koža, u želji da se obrani, već oštećena.

Melanom nastaje umnožavanjem promijenjenih melanocita. Daleko najčešće nastaje na koži, iako može nastati i na sluznicama, ali i na unutrašnjim organima. Posebno ističemo da može nastati na oku i na genitalijama.

Što sve povećava rizik od melanoma?

  • ako se pretjerano izlažete ultraljubičastom zračenju, bilo u prirodnom okruženju (sunce) bilo u solarijima, posebno ako ga koristite prije 35. godine,
  • ako imate svijetlu put, iako i osobe tamnije puti mogu dobiti melanom,
  • ako ste imali opekline od sunca, posebice u djetinjstvu,
  • ako ste već imali melanom,
  • ako imate više od 100 madeža,
  • ako imate takozvane atipične i displastične madeže, koji su često veći, nepravilnih rubova i boje. Ne znači da će iz njih sigurno nastati melanom, ali ih je važno redovito kontrolirati,
  • ako je netko u vašoj obitelji imao melanom, posebice ako se je javio kod dva ili nekoliko bližih članova. Smatra se da je otprilike do 1 u 10 melanoma uzrokovan naslijeđenim mutiranim genima,
  • ako vam je imunosni sustav oslabljen zbog bilo kojeg razloga (primjerice, ako uzimate lijekove koji sprečavaju odbacivanje organa nakon transplantacije).

Dijagnosticiranje melanoma

Često sam pacijent, partner, član obitelji ili liječnik primijeti sumnjivi madež. Potom mogu uslijediti ponajprije anamneza, fizikalni pregled i dermatoskopija, čime se postavlja sumnja na melanom. Sumnjiva promjena će se odstraniti kirurški, a taj postupak se naziva ekscizijska biopsija kože. Odstranjeno tkivo se šalje na patohistološku analizu. Ovisno o nalazu patohistološke analize, može uslijediti ponovna operacija sa širokim rubovima i biopsija limfnog čvora čuvara.

Ako ste došli s uznapredovalim melanomom kod kojeg postoji sumnja da su limfni čvorovi već povećani, vjerojatno će se prije biopsije napraviti njihov ultrazvučni pregled.

Nakon što ste obavili sve kirurške intervencije i dobili patohistološki nalaz, radi isključenja proširenosti melanoma na druge organe bit ćete upućeni na neke radiološke pretrage (CT i/ili MR i/ili PET-CT) i na različite pretrage krvi  Što od svega navedenog treba učiniti, razlikuje se od pacijenta do pacijenta, a u to će vas uputiti vaš liječnik. On će, unatoč ovim smjernicama, imati individualni pristup vašoj bolesti.

Nakon što se naprave potrebne pretrage, postavlja se definitivna dijagnoza i određuje stadij bolesti. To je osnova za planiranje vašeg liječenja i doživotnog praćenja vas kao pacijenta.

Preuzmite e-izdanje „Liječenje melanoma“

Saznali ste da imate melanom i ostali zatečeni. S tom se spoznajom zasigurno nije lako nositi, ni u emocionalnom, ni u praktičnom smislu. Nije neobično to što ste zabrinuti. Svatko od vas na drugačiji način doživljava bolest jer, uostalom, kod svakog od vas bolest može imati drugačiji tijek.

Zlocudne bolesti rak karcinom

Obratite pozornost: Znaci upozorenja na zloćudne bolesti

Zloćudne bolesti su heterogena skupina bolesti te mogu izazvati niz različitih simptoma, ovisno o tome gdje se tumor ili...

SAZNAJTE VIŠE

Važno je znati da je kod melanoma koji se rano dijagnosticiraju prognoza većinom dobra, kao i kod većine rano otkrivenih zloćudnih tumora. Stoga je važno da budete dobro informirani o svojoj bolesti, od toga je li ona uznapredovala, do toga kako se najbolje liječi. Sve te informacije pomoći će vam u donošenju važnih odluka i potaknuti vas na aktivno sudjelovanje u planiranom liječenju.

Ova knjižica sadrži osnovne informacije o melanomu koje bi bilo dobro znati, kao i sve ono što možete očekivati tijekom liječenja. Uz tim medicinskih djelatnika u koje možete ima povjerenja nećete bi sami i s njima možete raspraviti o svemu što vas zanima.

Ishod liječenja ovisit će i o vama. Razumijevanje činjenica o tipu melanoma, planu liječenja te praćenje svojeg stanja uvelike će pomoći u donošenju zajedničkih odluka o daljnjem liječenju.

Knjižicu možete besplatno preuzeti na ovoj poveznici.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button