Neurologija - 11. travnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Ljekoviti sport: stolni tenis kao terapija za Parkinsonovu bolest

Popularni ping pong doista može ponuditi niz prednosti kao oblik fizikalne terapije za Parkinsonovu bolest te značajno poboljšati kvalitetu života oboljelih od ove progresivne neurodegenerativne bolesti čiji svjetski dan obilježavamo 11. travnja

Kada je poznatom Amerikancu hrvatskog podrijetla Nenadu Bachu 2010. godine (u dobi od 56 godina), dijagnosticirana Parkinsonova bolest, simptomi su počeli utjecati na njegovu sposobnost sviranja gitare. Šest godina nakon postavljene dijagnoze, prijatelj ga je pozvao na partiju stolnog tenisa u New Yorku, njegovom rodnom gradu. Nenad nikada ne bi mogao zamisliti da će mu sport pomoći da se nosi sa simptomima, ponovno oživi svoju strast prema glazbi i nadahne ga da pomogne u pokretanju neprofitne organizacije posvećene stolnom tenisu „Ping Pong Parkinson“ 2017. godine.

Uz potporu pristaša iz cijelog svijeta, organizacija ima za cilj stvoriti sportski pokret koji koristi zajednici oboljelih od Parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest: Izazovi u dijagnostici, tijeku bolesti i liječenju

„Bez stolnog tenisa ne bih više svirao gitaru. To mi je dalo priliku da napišem pjesmu o Parkinsonovoj bolesti i sportu koji me vratio glazbi“, kaže Nenad. Tijekom proteklih je godina ispričao svoju priču brojnim medijima te tako postao jednim od najvećih zagovornika dobrobiti stolnog tenisa za pacijente oboljele od ove neurološke bolesti o kojoj se posebno danas, na Svjetski dan Parkinsonove bolesti,  učestalo govori.

Stolni tenis koristan za sve

Parkinsonova bolest je neurodegenerativni poremećaj, karakteriziran progresivnim gubitkom motoričke kontrole. Ovaj gubitak proizlazi iz smrti neurona u mozgu koji stvaraju neurotransmiter dopamin, ključan za komunikaciju između mišića i središnjeg živčanog sustava.

Stolni tenis doista može ponuditi niz prednosti kao oblik fizikalne terapije za Parkinsonovu bolest, govore i rezultati prospektivne pilot studije objavljene 2020. godine, a koja je pokazala smanjenje simptoma kod pacijenata koji su se tjedno bavili ovim sportom tijekom šest mjeseci.

„Ping pong, koji se također naziva stolni tenis, oblik je aerobne vježbe za koji se je u općoj populaciji pokazalo da poboljšava koordinaciju ruku i očiju, izoštrava reflekse i stimulira mozak“, rekao je autor studije dr. Ken-ichi Inoue s Japanskog Sveučilišta Fukuoka. Tim znanstvenika želio je provjeriti hoće li se te prednosti očitovati i kod pacijenata oboljelih od Parkinsonove bolesti, a rezultati studije pokazali su izvrsne rezultate.

Nenad Bach-ping pong Parkinson

Pilot studija japanskih znanstvenika

Studijom je bilo obuhvaćeno 12 osoba s blagom do umjerenom Parkinsonovom bolešću koje su igrale stolni tenis jednom tjedno tijekom šest mjeseci. Prosječna dob ispitanika bila je 73 godine te su imali Parkinsonovu bolest otprilike sedam godina. Na početku studije istraživači su ih testirali kako bi procijenili vrstu i težinu njihovih simptoma.

Svaki od 12 sudionika je svaki tjedan igrao stolni tenis po pet sati. Treninge su osmislili i prilagodili iskusni stolnotenisači sa sveučilišnog odjela za sportske znanosti posebno za pacijente s Parkinsonovom bolešću. Sastojali su se od vježbi istezanja nakon kojih su slijedile vježbe stolnog tenisa, a sve pod vodstvom iskusnog igrača.

Simptomi Parkinsonove bolesti ponovno su procijenjeni nakon tri mjeseca te na kraju studije. Na obje točke procjene, sudionici su pokazali značajna poboljšanja u govoru, rukopisu, oblačenju, ustajanju iz kreveta i hodanju. Sudionici su, ističu znanstvenici, poboljšali svoje napore da ustanu iz kreveta prosječno u dva pokušaja na početku studije, na jedan pokušaj do kraja studije.

Također su pokazali značajna poboljšanja u izrazu lica, držanju, ukočenosti, usporenosti pokreta i drhtanju ruku, što su sve uobičajeni simptomi Parkinsonove bolesti.

Kako bi izmjerili krutost mišića vrata, istraživači su svakog sudionika ocijenili na ljestvici rastuće krutosti od nula do četiri. Sudionici su dobili prosječnu početnu ocjenu tri, koja je do kraja studije pala na prosječnu ocjenu dva.

Jedine nuspojave prijavljene tijekom studije sastojale su se od bolova u leđima kod jednog pacijenta i kod drugog koji je pao.

Stolni tenis blagotvoran i za pacijente s Alzheimerovom bolešću

U okviru ove teme korisno je spomenuti da se ping pong već dulje vrijeme istražuje i kao blagotvorna aktivnost za pacijente s Alzheimerovom bolešću te drugim oblicima demencije.

Jedna od ključnih prednosti stolnog tenisa je njegova uloga izvrsne aerobne vježbe. Ovaj sport potiče rad srca i protok krvi, poboljšavajući zdravlje kardiovaskularnog sustava. Fizički napor može pomoći u povećanju fizičke snage i ravnoteže, vitalnih aspekata općeg blagostanja. Pacijenti s Alzheimerovom bolešću, kao i svi drugi, mogu imati koristi od održavanja dobrog fizičkog zdravlja, a stolni tenis pruža zabavan i privlačan način da se to i postigne.

Parkinsonova bolest - genska terapija

Sadašnjost i budućnost liječenja Parkinsonove bolesti

Za liječenje Parkinsonove bolesti već se desetljećima koristi levodopa, no istraživanja novih lijekova su usmjerena na gensku terapiju.

SAZNAJTE VIŠE

Međutim, ono što čini stolni tenis posebno korisnim za pacijente s Alzheimerom jest njegov potencijal za kognitivni angažman. Igra zahtijeva od igrača koordinaciju lijevih i desnih udova. Ova istovremena aktivnost stimulira obje hemisfere mozga, potičući tako mentalnu budnost i agilnost. Za pacijente s Alzheimerovom bolešću ta je mentalna stimulacija neprocjenjiva. Alzheimerova bolest je progresivna neurodegenerativna bolest koja dovodi do pada kognitivnih funkcija. Igranje stolnog tenisa pak izaziva mozak, vježba motoriku i koordinaciju oko-ruka, što može pomoći pojedincima da zadrže svoje kognitivne sposobnosti kroz dulje vrijeme.

Povoljan oblik terapije koji će se i dalje istraživati

Studija o stolnom tenisu i Parkinsonovoj bolesti bila je ograničena malim brojem sudionika, nedostatkom kontrolne skupine s kojom bi se mogli usporediti rezultati i samo jednim stručnjakom koji je procjenjivao sve pacijente. No iako su preliminarni, rezultati su ipak ohrabrujući, rekli su japanski istraživači.

„Pokazuju da ping pong, relativno jeftin oblik terapije, može poboljšati neke simptome Parkinsonove bolesti“, istaknuo je dr. Inoue u priopćenju za javnost te najavio puno veće istraživanje koje će potvrditi ove nalaze i čije rezultate još uvijek očekujemo.

U videu poslušajte iskustvo Nenada Bacha.

Korišteni izvori:

https://parkinsonsnewstoday.com/news/table-tennis-program-may-ease-motor-symptoms-parkinsons-early-study/

https://parkinsonseurope.org/2022/12/01/the-sport-helping-to-unite-members-of-the-community/

https://ittffoundation.org/news/details/table-tennis-a-game-changer-for-alzheimer-s-patients-on-world-alzheimer-s-day

Fotografija: Nenad Bach, Facebook profil

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button