Neurologija - 14. veljače 2022.
AUTOR ČLANKA - Udruga Dravet sindrom Hrvatska, ADIVA Plus sadržaj

Ketogena dijeta: učinkovit antiepileptik u obliku hrane 

Ketogena dijeta je opcija liječenja tvrdokornih epilepsija koja bi mogla utjecati na kontrolu epileptičkih napadaja i kvalitetu života kada se s prikladnim antiepileptičkim lijekovima nisu postigli željeni učinci

ketogena dijeta epilepsija EpiPrehrana Dravet sindrom Hrvatska

Ketogena dijeta se prvi puta počela primjenjivati 1920-tih godina, prije otkrića većine antiepileptičkih lijekova. Tada se koristila i za odrasle i za djecu. Štoviše, prvo istraživanje koje je uključivalo odrasle osobe oboljele od epilepsije objavljeno je 1930. godine, no unatoč pozitivnim rezultatima prošlo je gotovo 70 godina do novog istraživanja koje je potvrdilo slične zaključke. Nakon toga se objavljuje sve više istraživanja s odraslim pacijentima koji su provodili klasičnu ketogenu dijetu ili modificiranu Atkinsovu dijetu.

Koliko je sigurna keto dijeta: Sve što trebate znati o popularnom načinu mršavljenja

Sažeta analiza sugerira da je učinkovitost kod odraslih slična kao i kod djece, s oko 40 do 50% oboljelih koji su postigli smanjenje učestalosti epileptičkih napadaja veće od 50% i 13% koji su postigli potpunu kontrolu. Osim smanjenja učestalosti epileptičkih napadaja, primijećene su i promjene intenziteta napadaja te oporavka nakon napadaja, a odrasli često izvještavaju o poboljšanju raspoloženja, svjesnosti, pamćenja, spavanja i pažnje.

Međutim, brojna istraživanja su izvijestila da odrasli imaju više poteškoća s pridržavanjem smjernica za provedbu ketogenih dijeta tijekom duljeg razdoblja. Zbog toga je potreban tim za ketogene dijete koji je dostupan i usredotočen isključivo na odrasle osobe, osobito u inicijacijskoj fazi kada je potrebna i edukacija oboljelih i kada je potrebno podešavati dijetu za optimizaciju ishoda.

Zašto su nužni medicinski nadzor i podrška?

Ketogena dijeta je učinkoviti antiepileptik u obliku hrane. Njena provedba treba biti pod nadzorom neurologa i nutricionista te u skladu s planom liječenja, zajedno s ostalim antiepileptičkim lijekovima. Zahtijeva biokemijski i neurološki probir kako bi se osiguralo da nema postojećih kontraindikacija koje bi učinile provedbu dijete opasnom.

Također je važno obaviti osnovne biokemijske pretrage prije uvođenja ketogene dijete koje služe za usporedbu s pretragama koje se obavljaju u redovitim intervalima za vrijeme provođenja dijete. Navedeno je potrebno kako bi se utvrdilo da su bubrežna i jetrena funkcija očuvane te da nisu razvijeni nedostaci mikronutrijenata.

Za većinu odraslih je provođenje ketogene dijete, pod nadzorom medicinskog tima, potrebno barem tri mjeseca kako bi se utvrdilo je li njen učinak na kontrolu epileptičkih napadaja i kvalitetu života dovoljan za nastavak provođenja. Ako je uspješna, može omogućiti smanjenje doza korištenih antiepileptičkih lijekova ili njihovo ukidanje, a provedba može trajati dvije godine ili dulje, ovisno o osobnim izborima i procjeni medicinskog tima. Ako se u prva tri mjeseca provođenja ketogenom dijetom ne postignu željeni učinci, ona se postupno ukida.

Kontraindikacije i stanja koja zahtijevaju poseban oprez

Apsolutne kontraindikacije:

  • poremećaji metabolizma masnih kiselina ili karnitina (uglavnom se dijagnosticiraju u djetinjstvu),
  • porfirija.

Stanja koja zahtijevaju poseban oprez (pozitivna anamneza):

  • nasljedna hiperlipidemija,
  • bubrežni kamenci,
  • poremećaj hranjenja,
  • nemogućnost održavanja odgovarajuće prehrane,
  • disfagija (otežano gutanje),
  • gastroezofagealna refluksna bolest (GERB),
  • kronična konstipacija,
  • šećerna bolest kontrolirana lijekovima.

Oprez je potreban i kod trudnoće, odnosno njezina planiranja.

Što treba znati o ketogenoj dijeti

Naglo mijenjanje prehrambenih navika može biti teško, a što je kod ketogene dijete dodatno otežano. Njena provedba predstavlja novu „obavezu“ u ispravnom liječenju epilepsije te zahtijeva vođenje dnevnika prehrane kao i praćenje simptoma.

Izdržite stres

Čak i uz najbolju pripremu, edukaciju i podršku tima za ketogenu dijetu, u prvih nekoliko tjedana može se steći dojam da provedba dijete oduzima previše vremena te da je vrlo stresna. Međutim, baš kao i učenje bilo koje nove vještine, cijeli proces postaje lakši tijekom vremena, a ako se primijete pozitivni učinci, osjećaj osnaženja je neizmjeran.

Potreban je timski rad

Za uspješno provođenje ketogene dijete je potreban timski rad s osobama uključenim u ovaj proces. Razina uključenosti, razumijevanja i podrške obitelji, bliskih prijatelja i njegovatelja čini značajnu razliku u stečenom iskustvu i ishodima.

Hrana

Za provedbu ketogene dijete potrebna je značajna promjena izbora namirnica. Većinom je potrebna priprema obroka te vaganje ili kontroliranje porcija hrane. Općenito, obroci se trebaju pojednostaviti i pripremati od svježih namirnica te je stoga važna spremnost na kuhanje ili redovita pomoć člana obitelji ili njegovatelja.

Izvan doma je ograničena dostupnost „keto“ obroka i međuobroka, pa je bitno unaprijed planirati i pripremati te nositi obroke sa sobom na posao, fakultet i druga mjesta. Podrška obitelji, prijatelja i kolega može učiniti veliku razliku za osobu koja provodi dijetu.

Vođenje bilješki

Ketogena dijeta zahtijeva pažljivo praćenje i prilagođavanje. Ovo uključuje vođenje dnevnika prehrane i epileptičkih napadaja, praćenje razina ketonskih tijela i glukoze te tjelesne mase, pri čemu je potrebno redovito izvještavati tim za ketogene dijete. Ovim putem se može pratiti učinak ketogene dijete i u slučaju potrebe, na vrijeme primijeniti prilagođavanje kako bi se optimizirala kontrola napadaja ili djelovalo na potencijalne nuspojave. 

Dravet sindrom

Dravet sindrom: uzroci, simptomi i liječenje

Rijedak oblik epilepsije poznat kao „Dravet sindrom“ nažalost je nedovoljno poznat, ne dijagnosticira se uvijek lako, a lijek ne...

SAZNAJTE VIŠE

Više o projektu EpiPrehrana

Objavljen članak o Ketogenoj dijeti kod odraslih pročitajte u cijelosti na ovoj poveznici. Projekt EpiPrehrana Udruge Dravet sindrom Hrvatska namijenjen je podizanju svijesti o primjeni ketogenih dijeta za liječenje tvrdokornih epilepsija i informiranju roditelja/skrbnika i zdravstvenih djelatnika u svrhu educiranja i promicanja dijetoterapije tvrdokornih epilepsija u kliničkoj praksi. Kao dio projekta udruga pokreće i on-line savjetovalište za prehranu za oboljele od tvrdokornih epilepsija.

Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskom udrugom za epilepsiju s predsjednicom Anom Sruk, dr.med. i u suradnji s prof. dr. sc. Igorom Prpićem, dr. med. i Referentnim centrom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za epilepsije i konvulzivne bolesti razvojne dobi, Vedranom Bibić, magistrom kliničkog nutricionizma i organizacijom ˝Matthew’s friends˝.

Detaljne tekstove o dijetoterapiji te ketogenim dijetama pročitajte na stranicama udruge Dravet sindrom Hrvatska.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button