Neobavezna cjepiva za djecu - 11. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević , dr. med., spec. pedijatar, ADIVA Plus sadržaj

Cijepljenje protiv invazivnih sojeva pneumokoka

Na portalu ADIVA.hr pratite specijal o cjepivima koja nisu u programu obveznog cijepljenja, a predstavljaju važan dio zaštite djece od zaraznih bolesti

cijepljenje protiv pneumokoka

Bakterija Streptococcus pneumoniae, koja se naziva i pneumokok, čest je uzročnik različitih zaraznih bolesti, u dječjoj dobi meningitisa, upale pluća i upale srednjeg uha, a komplikacije ovih bolesti nisu rijetke. 

Njime se može zaraziti bilo tko, naročito mala djeca, osobe starije od 65 godina, kao i bolesnici s bolestima srca, pluća i bubrega, dijabetičari, alkoholičari i osobe koje boluju od malignih bolesti. Cijepljenjem protiv S. pneumoniae može se spriječiti nastanak teških oblika bolesti koje on uzrokuje. Budući da zbog porasta otpornosti ove bakterije na antibiotike liječenje postaje sve teže, opravdano je sprečavanje ovih bolesti cijepljenjem.

Cijepljenje djece starije od dvije godine

Polisaharidno cjepivo protiv pneumokoka štiti protiv 23 tipa S. pneumoniae. Zdrave osobe razviju imuni odgovor na većinu ovih tipova bakterije dva do tri tjedna nakon cijepljenja.

Održan okrugli stol „Aj’ bok pneumokok“: Stručnjaci istakli važnost cijepljenja

Tko se cijepi i kada?

Cijepiti se mogu sva zdrava djeca, ali posebno se preporučuje za visokorizičnu djecu (djeca bez slezene, sa šećernom bolešću, kroničnom bolešću jetre, bolestima koje dovode do istjecanja likvorske tekućine, djeca s ugrađenom pužnicom, djeca s prirođenim imunodeficijencijama, HIV infekcijom, nefrotskim sindromom, zloćudnim bolestima krvotvornih organa, djeca na terapiji kortikosteroidima i imunosupresivima, djeca nakon transplantacije organa ili koštane srži).

 • Cijepiti se mogu djeca starija od dvije godine. Zdravoj se djeci preporučuje samo jedna doza cjepiva.
 • Djeca s oslabljenim imunosnim sustavom cijepe se s dvije doze, i to tako da se djeci mlađoj od 10 godina druga doza daje tri godine nakon prve doze, a djeci starijoj od 10 godina pet godina kasnije.
 • Zdrave odrasle osobe cijepe se samo jednom dozom cjepiva. Cjepivo se može primijeniti istovremeno s drugim cjepivima u dječjoj dobi.

Djeca koja se ne smiju cijepiti ili moraju pričekati na cijepljenje

 • Djeca koja su na prethodnu dozu cjepiva protiv pneumokoka doživjela alergijsku reakciju ne smiju primiti sljedeću dozu tog cjepiva.
 • Cijepljenje umjereno ili teško bolesne djece treba odgoditi do potpunog ozdravljenja.

Koje su moguće neželjene reakcije na cijepljenje?

 • Otprilike polovica cijepljenih osoba ima blage reakcije kao što su crvenilo ili bol na mjestu uboda. Te reakcije su prolazne i ne ostavljaju posljedice.
 • Manje od 1% cijepljenih osoba ima visoku tjelesnu temperaturu, bolove u mišićima ili teže lokalne reakcije.
 • Na ovo se cjepivo, kao i na lijekove, može razviti i alergijska reakcija.

Što ako se javi teška neželjena reakcija?

Iako izuzetno rijetka, alergijska se reakcija može dogoditi nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzan rad srca i vrtoglavicu.

Primijetite li bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku!

Cijepljenje djece u dobi od dva mjeseca do dvije godine

Konjugirano trinaesterovalentno ili deseterovalentno cjepivo protiv pneumokokne bolesti namijenjeno je aktivnoj imunizaciji protiv invazivne bolesti (sepse, meningitisa, bakterijemičnog oblika pneumonije i bakterijemije) uzrokovane invazivnim sojevima Streptococcus pneumoniae kod dojenčadi i male djece u dobi od dva mjeseca do dvije godine te kod visokorizičnih bolesnika u dobi od dvije do pet godina.

Primjenom ovog cjepiva može se značajno smanjiti učestalost invazivne pneumokokne bolesti uzrokovane cijepnim sojevima, a postoje podaci kako ovo cjepivo smanjuje i učestalost upale pluća te, u manjoj mjeri, upale srednjega uha. Prema ograničenim podacima, sojevi pneumokoka koji su sadržani u cjepivu uzrokuju oko 90% invazivnih pneumokoknih infekcija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Primjenom cjepiva sprječava se i kliconoštvo.

Prema Programu zaštite populacije s visokim rizikom, cjepivo (trinaestvalentno konjugirano i 23 valentno polisaharidno) se primjenjuje u starijih osoba s određenim kroničnim bolestima.

Tko se cijepi i kada?

Od 2019. godine u redoviti kalendar cijepljenja je uvršteno konjugirano cjepivo za djecu u dobi od 2, 4 i 12 mjeseci (djeca s povećanim rizikom se cijepe u dobi od 2, 4, 6 i 12 mjeseci). Prethodno necijepljena starija dojenčad i mala djeca cijepe se u dobi od 7 do 11 mjeseci.

 • Dojenčad se cijepi u dvije doze, svaka 0,5 ml, s vremenskim razmakom između doza od najmanje mjesec dana. Tako cijepljena dojenčad docjepljuje se u drugoj godini života (u dobi od 15 do 18 mjeseci).
 • Djeca u dobi od 12 do 23 mjeseca cijepe se s dvije doze, svaka 0,5 ml, s vremenskim razmakom između doza od najmanje dva mjeseca.
 • Djeca u dobi od 24 mjeseca do 5 godina cijepe se jednom dozom cjepiva.

Cjepivo se daje u obliku intramuskularne injekcije. Preporučeno mjesto primjene cjepiva je vanjsko područje natkoljenice u dojenčadi ili rameni mišić nadlaktice u male djece.

Koje su moguće neželjene reakcije na cijepljenje?

Nuspojave primjene ove vrste pneumokoknog cjepiva mogu se, kao i kod drugih cjepiva, podijeliti na lokalne i sustavne nuspojave.

 • Crvenilo na mjestu aplikacije cjepiva u 12,1%, 14,0%, odnosno 15,2% cijepljenih u primarnom ciklusu cijepljenja nakon prve, druge, odnosno treće doze. Postoji, dakle, tendencija povećanja broja lokalnih reakcija s povećanjem broja primijenjenih doza.
 • Značajno crvenilo definirano kao promjer crvenila veći od 2,4 cm, zabilježeno je, pak, samo u 2% cijepljene dojenčadi.
 • Lokalno otvrdnuće (induracija) zabilježeni su u 10,7%, 12,4%, odnosno 12,1% cijepljenih u primarnom ciklusu cijepljenja (1., 2. i 3. doza), dok se lokalna osjetljivost bilježila u 25,2%, 22,9%, odnosno 22,3% cijepljenih. Zaključak je da se incidencija ovih lokalnih nuspojava, za razliku od crvenila, ne povećava s brojem apliciranih doza.
pneumokok djeca bakterijska upala pluca

Pneumokok kod djece: kako zaštititi mališane od opasne bakterije?

Bakterijska upala pluća izazvana pneumokokom nije opasna je za malu djecu, starije osobe te kronične bolesnike. Preporučuje se cijepljenje

SAZNAJTE VIŠE
 • Nakon revakcinacije crvenilo je zabilježeno u 12,6%, otvrdnuće u 11,2%, a lokalna osjetljivost u 30,4% cijepljenih. Učestalost značajnih lokalnih nuspojava, međutim, i nakon revakcinacije je niska te iznosi 1,7% (crvenilo veće od 2,4 cm), 3,2% (otvrdnuće), odnosno 13,8% (lokalna osjetljivost).
 • Postotak cijepljenih u kojih je zabilježena tjelesna temperatura viša od 39 °C iznosio je samo 1 – 3%. Postotak sustavnih nuspojava nakon revakcinacije provedene u dobi od 12 do 15 mjeseci, ne razlikuje se značajno od onoga nakon serije primovakcinacije.

Istovremena primjena ovog cjepiva s drugim pedijatrijskim cjepivima moguća je, a zapažene interakcije nemaju klinički značaj.

Tko se ne smije cijepiti?

 • Kontraindikacije za primjenu ovog cjepiva su preosjetljivost na aktivne i pomoćne tvari te na toksoid difterije.
 • Primjenu cjepiva treba odgoditi u osoba s akutnom infekcijskom bolešću.
 • Cjepivo se ne smije primjenjivati u djece s trombocitopenijom ili drugim poremećajem zgrušavanja koji može biti kontraindikacija za primjenu intramuskularne injekcije.
 • U djece s oslabljenim imunološkim odgovorom, stvaranje specifičnih protutijela nakon imunizacije ovim cjepivom može biti umanjeno.

Preventivna primjena lijekova za snižavanje temperature preporučuje se za djecu koja boluju od konvulzivnih poremećaja ili su ranije u životu imala grčeve (konvulzije) u febrilitetu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button