Logopedija - 5. lipnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Mr. sc. Nataša Šunić Vargec, prof. logoped, Terapija glasa i govora Logoped, ADIVA Plus sadržaj

Kako prepoznati Aspergerov sindrom kod mališana

Aspergerov sindrom pripada poremećajima iz spektra autizma i često se može pročitati da je dijagnosticiran i kod nekih poznatih osoba. O čemu je riječ i koje su njegove karakteristike kod djece?

Aspergerov sindrom-autizam

Aspergerov sindrom prvi je opisao austrijski liječnik Hans Asperger. Sindrom postoji već dugi niz godina te se sve češće dijagnosticira kod djece. Naravno da ima i odraslih s ovim sindromom, ali se on gotovo uvijek primijeti rano, pa se dijagnosticira već u djetinjstvu. Prenosi se i u odraslu dob no tada se manifestira nešto drukčije.

Kada i kako pomoći djetetu s poremećajem iz autističnog spektra

Uzrok sindroma još nije otkriven, ali je poznato da su za njega odgovorne promjene na mozgu. Vjeruje se da ima genetsku podlogu jer se u obiteljima kod velikog broja oboljelih nalazi roditelj koji ima simptome nekog poremećaja.

Karakteristike kod djece s Aspergerovim sindromom

Opsesija

Važna karakteristika ovog sindroma je opsesija. Dijete s Aspergerovim sindromom ima vrlo jaku i izrazito neobičnu opsesiju s određenim predmetom ili temom, a koji su kontinuirano u centru pažnje. S druge strane, interesa prema drugim temama, onima koje dijete ne smatra zanimljivima, gotovo da nema.

Ponekad se roditeljima čini da djeca s Aspergerovim sindromom uopće nemaju mogućnost fokusiranja, odnosno da im je u školi prilično teško, a neke potpuno nesvakodnevne teme/situacije razumiju u potpunosti. Izrazito je zanimljivo da je djetetovo znanje o predmetu ili temi koja mu je u fokusu i više nego odlično; dijete ima izrazito dobro pamćenje (konkretno, radnu memoriju). Ponekad koristi i izuzetno stručne fraze, na iznenađenje roditelja i okoline, pa dijete ima ulogu malog „profesora”.

Ponavljajuće radnje (stereotipije)

Obično je riječ o ponavljajućim ritualima bez kojih dijete ne nastavlja rad dok ih ne napravi. Ti rituali često se koriste u svrhu smirivanja i mogu izgledati kao uzorci koje dijete ponavlja bez ikakve logike. Tzv. „stimming“ uključuje pucketanje prstima, naginjanje naprijed/natrag, lupkanje nogama, prtljanje po prstima…

Teškoće s društvenom interakcijom

Iako su osobe s Aspergerovim sindromom prosječno i iznadprosječno inteligentne, interakcija koju imaju s društvom je oskudnija. Postoji mogućnost da je baš njihova inteligencija razlog zbog kojeg se ne mogu poistovjetiti s okolinom, odnosno često imaju osjećaj da ih okolina ne razumije.

Evidentno je i lošije neverbalno izražavanje za velik raspon emocija, s iznimkom ljutnje i žalosti koji se obično mogu vrlo dobro prikazati. Važno je naglasiti da imaju problem s razumijevanjem tuđih emocija te često ne razumiju ni vlastite, a sve to zajedno rezultira teškoćama s prijateljstvima i prisnim odnosima.

Djeca s Aspergerovim sindromom imaju probleme u druženju s vršnjacima, jer „ne znaju” kako razgovarati s njima, a pokazuju i veliku usmjerenost na sebe same što odbija većinu vršnjaka. Zbog toga „problemi” djece koja imaju Aspergerov sindrom obično budu najgori u pubertetu, razdoblju kad se dijete ionako otkriva, a društvo ne pruža adekvatnu podršku.

Problemi s motorikom

Postoje problemi s motorikom. Neke radnje koje njihovi vršnjaci rade s lakoćom, njima mogu predstavljati velik izazov. Dobar primjer je vožnja bicikla koja je za njih prezahtjevna.

Nepoznavanje govora tijela

Djeca s Aspergerovim sindromom nemaju sposobnost prepoznati izraze lica i govor tijela, a samim time niti emocije osobe. Sami ne prikazuju velik raspon emocija na licu.

Evidentno je da u svakoj prilici pokušavaju izbjeći kontakt očima i da im je neugodno ako ih ljudi pokušavaju grliti. To ne znači da nemaju nikakvu empatiju, ali im je izuzetno teško podijeliti istu s drugim ljudima.

Teškoće u govorno – jezičnoj komunikaciji

Govor prisutan kod Aspergerovog sindroma je tzv. „robotski govor“, što znači da se visina glasa ne prilagođava okruženju u kojem se dijete nalazi.

autizam

Najčešća pitanja i odgovori o autizmu

Danas obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Međutim, do danas još uvijek nema objašnjenja za ovaj tajanstveni medicinski fenomen.

SAZNAJTE VIŠE

Najvažnije je djetetu pružiti podršku. Što to znači?

Podrška obitelji tako da dijete uključimo pravovremeno u terapiju jest najbolja podrška, kao i podržavajući te pozitivno potkrepljujući stav i odnos prema djetetu.

Dijete kod kojeg je dijagnosticiran Aspergerov sindrom je u većini slučajeva potrebno uključiti u terapiju senzorne integracije, logopedske vježbe i neurofeedback. Postoje još neke vrste terapije koje mogu biti od pomoći, a to su glazbena i likovna terapija koje mogu pomoći u društvenim izazovima.

Važno je da se dijete u svakom trenutku osjeća sigurno, da je unutar svoje obitelji jednako kao i svi ostali članovi te je vrlo važno uvijek raditi na pozitivnom potkrepljenju zbog čvrstog i jakog djetetovog stava.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button