Logopedija - 7. ožujka 2019.
AUTOR ČLANKA - Mr. sc. Nataša Šunić Vargec, prof. logoped, Terapija glasa i govora Logoped

Einsteinov sindrom: Što učiniti kad rodite maloga genijalca

Ako dijete ne progovori u dobi „kad bi trebalo“, nemojte stvarati paniku – možda ćete odgajati novog Einsteina

Einsteinov sindrom: Što učiniti kad rodite maloga genijalca

Što se tiče karakteristika djece s Einsteinovim sindromom, to mogu biti temperamentna ili iznimno sramežljiva djeca, nema pravila.

Vrijeme u kojem živimo je „ubrzano“ pa se pretpostavlja da dijete i progovori prije nego što je to uobičajeno. Kad se dogodi da dijete ne progovori u terminu svoje kronološke dobi, nastaje panika, no možda ćete biti sretni kad doznate da je vaše dijete iznimno inteligentno te da ima tzv. Einsteinov sindrom. Naime, i Albert Einstein progovorio je kasnije, a svi znamo tko je on bio.

Einsteinov sindrom može se prepoznati već u najranijoj dobi djeteta, a liječnici koji su s njime upoznati mogu ga prepoznati i kod novorođenčeta. Tada ste u „šoku“, ali pozitivnom jer vas liječnik „priprema“ na to što vas očekuje – do treće godine vaše će dijete čitati, a od šest do sedam godina čitat će na razini osnovnoškolca višeg razreda.

Mogu se usavršiti u različitim stranim jezicima do svoje šeste godine, razviti fenomenalan i vrlo bogat vokabular te završiti srednju školu do 10. ili 11. godine, a fakultet do 15. godine. Sad vidite koji je kronološki raspon prosječne djece od one s Einsteinovim sindromom.

Roditelji, pažnja! Prepoznajte je li vaše dijete darovito

Sve žele znati

Imate li dijete s Einsteinovim sindromom, morate ga stalno nečime “zabavljati”, uključivati u mnoge aktivnosti, učiti ga slova od trenutka kada uočite njegov interes, raditi na vještini čitanja, mnogo razgovarati s njim o situacijama, događajima te očekivati od djeteta da vas razumije.

S obzirom na to da su iznimno dobri glazbenici, okružite ga klasičnom glazbom. To je dijete s kojim možete svagdje ići, puno putovati, a znajte da ono to i želi. No morate mu mnogo govoriti o mjestima na kojima se boravi jer zanima ga sve o svijetu u kojem živimo.

Mnogi se roditelji iznenade inteligencijom djeteta u dobi od pet do šest godina jer tada najviše pokazuje svoju jaku stranu. Zapamtite, to su djeca s iznimno vještim vokabularom, izvrsni čitači već s pet godina (hiperleksija), s „dobrim uhom“ za glazbu, iznimno dobrom koordinacijom u prostoru i vremenu, a dobra je podloga ako vaše dijete osjeća da to može i iz vaših očekivanja.

Tri tipa poremećaja

Hiperleksija je poremećaj koji se očituje djetetovom prijevremenom sposobnošću čitanja i pamćenja, ali i znatnim poteškoćama u razumijevanju i korištenju verbalnog jezika te većim problemima tijekom socijalnih interakcija.

Iako hiperleksija znači da dijete ima sposobnost čitati puno ranije nego što se to od njega očekuje te ima izvrsne vještine pamćenja, većina hiperleksične djece ne može razumjeti značenje riječi te kasne s razvijanjem govornih i socijalnih vještina. Mnoga hiperleksična djeca imaju veliku opsesiju slovima i brojevima. 

Biologija kreativnosti - mozak

Biologija kreativnosti: Može li vaš mozak funkcionirati poput Einsteinovog?

Često u razgovoru ili medijima čujemo kako netko, pri opisivanju svoje kreativnosti, objašnjava da se više koristi lijevom ili...

SAZNAJTE VIŠE

Razlikujemo tri tipa hiperleksije:

 • Tip 1 – Riječ je o iznimno bistroj djeci koja počinju čitati jako rano sama od sebe. No kad ih se procjenjuje, ona nisu kategorizirana kao darovita nego djeca s određenom dijagnozom. U vrtićkim i predškolskim godinama već čitaju na razini prvog i drugog razreda osnovne škole.
 • Tip 2 – To su djeca koja imaju nevjerojatne vještine pamćenja i čitanja, ali imaju govorne, socijalne i bihevioralne vještine karakteristične za djecu s autističnim spektrom. Njihova hiperleksija je zapravo sposobnost da izvrsno obavljaju jedan zadatak, no ne i druge koji im se zadaju. Djeca s hiperleksijom mogu biti izložena drugim stanjima poput disfunkcije integracije, poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, razvojne dispraksije, opsesivno-kompulzivnog poremećaja ili depresije.
 • Tip 3 – Uključuje djecu s nevjerojatnim vještinama pamćenja i rane sposobnosti čitanja, a ponekad i s naprednim sposobnostima u drugim područjima. Iako djeca mogu imati ponašanje slično autističnom, zapravo nemaju autizam te su društvena i bliska s članovima obitelji, ali distancirana s vršnjacima.

Prepoznavanje sposobnosti kod djece s Einsteinovim sindromom

Što se tiče karakteristika djece s ES-om, to mogu biti s jedne strane temperamentna djeca, a s druge izrazito sramežljiva djeca, nema pravila. Još jedna stvar, nimalo nevažna – iako vaše dijete posjeduje iznimnu inteligenciju i visoko razvijene analitičke sposobnosti, ono kasni i u učenju odlaska na toalet, no nemojte se zabrinuti. Iznimno je važno da se od najranije dobi kod vašeg djeteta prepoznaju izrazite sposobnosti te da se na odgovarajući način mogu razvijati.

Kako prepoznati simptome hiperleksije?

 • rana sposobnost čitanja u usporedbi s vršnjacima
 • poteškoće u razumijevanju i upotrebljavanju verbalnog jezika
 • poteškoće u procesuiranju verbalnoga govora
 • poteškoće u odgovaranju na pitanja (tko, što, gdje, kada, zašto)
 • snažne vještine pamćenja
 • shvaćanje učenja napamet
 • konkretno razmišljanje
 • vizualno učenje
 • izazovi kada su u pitanju promjene u rutinama
 • poteškoće sa socijalnim vještinama

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button