Lijekovi i terapije - 24. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Adiva

U Hrvatskoj izveden zahvat koji daje novu nadu oboljelima od raka pluća

Liječnički tim iz KBC-a Zagreb prvi put u Hrvatskoj izveo je video-torakoskopsku resekciju pluća. Takozvana "Sleeve" resekcija omogućuje minimalno invazivan pristup i izvodi se na pacijentima s lokalno uznapredovalim rakom pluća koji je zahvatio središnji dišni sustav i krvne žile

kbc zahvat rak pluca

“Osjećaj je savršen, ali to je naša zadaća. Mi moramo pomicati granice i moramo našim pacijentima u Hrvatskoj omogućiti da dobiju svu moguću terapiju koju mogu dobiti vani”, naglasio je Goran Madžarac, dr. med., specijalist kardiotorakalne kirurgije u vijesti koju prenosimo s news portala Vecernji.hr.

Liječnički tim iz KBC-a Zagreb prvi put u Hrvatskoj izveo je video-torakoskopsku resekciju pluća. Takozvana “Sleeve” resekcija omogućuje minimalno invazivan pristup i izvodi se na pacijentima s lokalno uznapredovalim rakom pluća koji je zahvatio središnji dišni sustav i krvne žile. Velika je to nada i vijest u zemlji u kojoj je rak pluća vodeći uzrok smrti i kod žena i kod muškaraca.

Pacijent se dobro osjeća

Ivanu (65) karcinom pluća zahvatio je i dišni sustav. “Operacija je dobro prošla, dobro se osjećam i za sad je dobro, radim po kući, isto kao da nisam bio na operaciji”, rekao je Ivan Koščak.

Liječnici objašnjavaju kako im je to uspjelo.

“Jedina alternativa mu je bila ili odstranjenje cijelog plućnog krila s te strane ili pokušati maksimalno sačuvati plućnog tkiva koliko se može, tako da se ponovno spajaju dijelovi koji su izrezani. U ovom slučaju smo spajali dio desnog glavnog bronha i bronha za srednji donji režanj”, kazao je Dorian Hiršl, dr. med., specijalist kardiotorakalne kirurgije.

Težak i složen resekcijski zahvat koji je trajao 5 sati

Operacija je trajala pet sati i riječ je o teškom i složenom resekcijskom zahvatu u torakalnoj kirurgiji.

“Bez širenja rebara, s vrlo malim rezom, svega tri centimetra između rebara, pacijenti imaju kraći boravak u bolnici, uzimaju manje analgetske terapije i mogu se puno prije vratiti svom normalnom životu”, istaknuo je Hiršl.

“U ovakvim situacijama mi zapravo odstranjujemo onaj dio koji je zahvaćen tumorom, a sačuvamo onaj zdravi dio koji ne moramo ukloniti. Osjećaj je savršen, ali to je naša zadaća. Mi moramo pomicati granice i moramo našim pacijentima u Hrvatskoj omogućiti da dobiju svu moguću terapiju koju mogu dobiti vani”, naglasio je Goran Madžarac, dr. med., specijalist kardiotorakalne kirurgije.

Znanje stečeno u poznatim svjetskim klinikama

Znanje su stjecali u poznatim svjetskim klinikama, u Njemačkoj, Austriji, Pekingu, Šangaju.

“Ja sam osobno otišao i u Šangaj u tamo najveću kliniku za torakalnu kirurgiju gdje sam radio dva tjedna. Preciznost je ključna, a pomaže i to što imamo kameru koja nam uvećava pa čak i bolje vidimo nego na otvorenoj operaciji, onda nam to olakšava situaciju. Ključno je zato što je pacijentima puno lakši oporavak i nemaju veliki rez”, naglasio je Ivan Bunjevac, dr. med., specijalist kardiotorakalne kirurgije.

Zlocudne bolesti rak karcinom

Obratite pozornost: Znaci upozorenja na zloćudne bolesti

Zloćudne bolesti su heterogena skupina bolesti te mogu izazvati niz različitih simptoma, ovisno o tome gdje se tumor ili...

SAZNAJTE VIŠE

Uz kirurge, na zahvatu su bili i anesteziolozi i medicinske sestre. “Izuzetna čast je sudjelovati na ovakvoj vrsti operacije s obzirom na to da je provedena prvi put u Hrvatskoj”, istaknula je Lidija Trepšić, instrumentarka.

Nova je to nada za oboljele od karcinoma pluća zbog kojeg u Hrvatskoj godišnje umre oko 3000 građana, zaključuje HRT.

Izvor: https://www.vecernji.hr/vijesti/u-hrvatskoj-izveden-zahvat-koji-daje-novu-nadu-oboljelima-od-raka-pluca-osjecam-se-kao-da-nisam-bio-na-operaciji-1740986

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button